the doctors blog

Έκζεμα:αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Έκζεμα-Ατοπική Δερματίτιδα

Έκζεμα: αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τι είναι το έκζεμα;


Το έκζεμα είναι ένας περιγραφικός όρος για μια χρόνια πάθηση του δέρματος που αρχίζει συνήθως στην πρώιμη παιδική ηλικία. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν μέλη στην οικογένεια που πάσχουν από άσθμα και αλλεργία. Αυτό δεν σημαίνει ότι το έκζεμα είναι μια κλασική αλλεργική ασθένεια. Φαίνεται ότι υπάρχει γενική συμφωνία ότι η κατάσταση αυτή κληρονομείται λόγω της πλήρους απώλειας ή της σχετικής έλλειψης μιας πρωτεΐνης του δέρματος.

Ποιος μπορεί να πάθει έκζεμα;


Υπάρχουν κάποια κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπ' όψη πριν από  τη διάγνωση του εκζέματος. Στους περισσότερους ασθενείς, η κατάσταση ξεκινά στην παιδική ηλικία. Οι ασθενείς αναπτύσσουν πλάκες δέρματος με εκρροές και πολύ φαγούρα. Ένα προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό εκζέματος, άσθματος ή / και εισπνεόμενων αλλεργιών είναι χρήσιμο. Σε μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες, οι βλάβες του εκζέματος τείνουν να εμφανίζονται στις πτυχές του δέρματος μπροστά από τους αγκώνες και στις πτυχές του δέρματος πίσω από τα γόνατα. Το έκζεμα τείνει να βελτιώνεται στους περισσότερους ασθενείς καθώς μεγαλώνουν.

Ποιες είναι οι αιτίες του εκζέματος;


Η πεποίθηση ότι η αιτία του εκζέματος φαίνεται να είναι η μειωμένη παραγωγή μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης του δέρματος  είναι επί του παρόντος αρκετά δημοφιλής. Όλα τα άλλα προβλήματα που φαίνονται να είναι παρόντα στους πάσχοντες περιλαμβάνουν το ξηρό δέρμα, υπερ-αντιδραστικότητα στο μαλλί, φαγούρα κατά τη διάρκεια της εφίδρωσης, αποικισμός από παθογόνα βακτήρια σταφυλόκοκκου, προδιάθεση σε διαδεδομένες λοιμώξεις απλού έρπητα και ποικίλες ανοσολογικές ανωμαλίες.

Έκζεμα - Συμπτώματα


Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το τι εμφανίζεται πρώτα στο ατοπικό έκζεμα,  ο κνησμός ή το εξάνθημα. Αυτό είναι ανάλογο με τη το ερώτημα για την κότα και το αυγό. Δεν έχει σημασία. Όταν το εξάνθημα βρίσκεται σε οξεία φάση, είναι κολλώδες και σε πολύ κακή κατάσταση. Αργότερα μετά από το τρίψιμο και το ξύσιμο από τον ασθενή για αρκετές εβδομάδες, μετατρέπεται σε μια πλάκα παχιάς επιδερμίδας. Αυτό ονομάζεται λειχηνοποίηση.

Εικόνα στα μωρά, τα παιδιά και τους ενήλικες


Το ατοπικό έκζεμα έχει μια τυπική κατανομή στην επιφάνεια του δέρματος και αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για τη σωστή διάγνωση.  Στα μωρά, το εξάνθημα παρατηρείται συχνά στους αγκώνες και στα γόνατα, αλλά καταλαμβάνει χώρο και στην πάνα. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, το εξάνθημα εμφανίζεται συχνά στις πτυχές του δέρματος αντίθετα από τον αγκώνα και το γόνατο, αλλά εξαπλώνεται και στις μασχάλες. Άλλες περιοχές που συνήθως εμπλέκονται περιλαμβάνουν τα μάγουλα, το λαιμό, τους καρπούς και τους αστραγάλους.

Διάγνωση του εκζέματος


Για να γίνει μια ακριβής διάγνωση του εκζέματος, είναι σημαντικό για τον γιατρό  να πάρει ένα πλήρες ιστορικό και να εξετάσει όλες τις περιοχές του δέρματος που επηρεάζονται. Περιστασιακά, ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διάκριση διαφόρων τύπων εκζέματος. Ένας παθολόγος μπορεί να χρειαστεί να εξετάσει  ξέσματα του δέρματος και ακόμη ένα μικρό κομμάτι δέρματος να ληφθεί για βιοψία.

Θεραπεία εκζέματος

Βασική αντιμετώπιση


Μόλις γίνει η διάγνωση ατοπικού εκζέματος, υπάρχουν ορισμένες καθιερωμένες προσεγγίσεις για τη θεραπεία του. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι να διατηρηθεί το δέρμα καλά ενυδατωμένο. Υπάρχουν πολλές ανέξοδες προσεγγίσεις για τη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος. Σε υγρό δέρμα εφαρμόζεται ένα λεπτό στρώμα κρέμας ή αλοιφής για να αποτραπεί η εξάτμιση της υγρασίας. Η ορθολογική χρήση τέτοιων ουσιών (μαλακτικά) μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για τον περιορισμό των φλεγμονών του ατοπικού εκζέματος.

Μπορεί το έκζεμα να προληφθεί;


Η εφαρμογή καλής ενυδατικής κρέμας στο υγρό δέρμα είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τον περιορισμό των φλεγμονών του ατοπικού εκζέματος. Δεδομένου ότι η πάθηση είναι κληρονομική, θα ήταν πολύ δύσκολο να εμποδίσουμε την ανάπτυξή της εξ ολοκλήρου. Η διαβίωση σε ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον φαίνεται να περιορίζει τις φλεγμονές της ατοπικής δερματίτιδας. Ο ύπνος με έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να σας βοηθήσει. Σε ορισμένους ασθενείς, η προσθήκη χλωρίνης στο λουτρό μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμη (1/2 φλιτζάνι λευκαντικού σε μπανιέρα ζεστού νερού). Είναι σημαντικό να ξεπλύνετε πριν εφαρμόσετε τη μαλακτική ενυδατική κρέμα.
×

Ο Εξειδικευμένος σας Δερματολόγος:
Έκζεμα:αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Τι είναι το έκζεμα και πού οφείλεται;
Περίληψη
Τι είναι το έκζεμα και σε ποιους εμφανίζεται; Πώς θα το προλάβω και θα το αντιμετωπίσω; Υπάρχει οριστική θεραπεία;
Ειδικότητα
Δερματολογία
Σύνταξη
Δρ. Σελίμης Γεώργιος
Τροποποίηση: Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα, ατοπικό έκζεμα, δερματικό εξάνθημα, ξηροδερμία
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια