the doctors blog

Κοινή τροφική αλλεργία - Αίτια

Κοινή Τροφική Αλλεργία

Κοινή Τροφική Αλλεργία


Αρκετά συχνά συμβαίνει να έχουμε μια άσχημη αντίδραση στα τρόφιμα που τρώμε , όπως αέρια από την κατανάλωση φασολιών ή πονοκεφάλους από την κατανάλωση κρασιού. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να αντιμετωπίσετε διάρροια όταν καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά είναι όλα παραδείγματα ευαισθησιών ή δυσανεξίας σε τρόφιμα, οι οποίες είναι διαφορετικές από τις αλλεργίες διότι δεν είναι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Με την αλλεργία στα τρόφιμα, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια δερματικά εξανθήματα ή κνησμό, έως αναφυλαξία, μια σοβαρή αντίδραση που μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κοινής αλλεργίας στα τρόφιμα;


Όταν το σώμα παρουσιάζει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε συγκεκριμένο τρόφιμο, παράγει αντισώματα σε αυτό το τρόφιμο. Όταν τρώτε αυτό το φαγητό, ενεργοποιείται μια ανοσοαπόκριση, το σώμα σας απελευθερώνει ισταμίνες και έχετε αλλεργικά συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου φαγητού ή έως και μερικές ώρες αργότερα.
Τα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • εξάνθημα κνίδωση
 • πρήξιμο της γλώσσας ή του λαιμού
 • αναπνευστικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένου του άσθματος
 • έμετο ή διάρροια
 • κοιλιακό άλγος

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η αλλεργική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης, απώλεια συνείδησης ή θάνατο.

Τι είναι η διατροφική δυσανεξία;


Η διατροφική δυσανεξία δεν συνεπάγεται αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κοινή διατροφική δυσανεξία. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη στερούνται το ένζυμο (λακτάση) που απαιτείται για την πέψη της ζάχαρης που βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα (λακτόζη). Αυτή η δυσανεξία έχει ως αποτέλεσμα το αέριο, το φούσκωμα και τον κοιλιακό πόνο όταν καταναλώνεται γαλακτοκομείο. Ορισμένοι τύποι δυσανεξίας σε τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της δυσανεξίας στη λακτόζη, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Τα δισκία λακτάσης χωρίς αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη να χωνέψουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη είναι διαθέσιμα. Για να βοηθήσετε τον γιατρό σας να καταλάβει εάν έχετε αλλεργίες ή δυσανεξίες σε τρόφιμα, φυλάξτε ένα ημερολόγιο τροφίμων και σημειώστε τι τρώτε, μαζί με τα συμπτώματα που έχετε. Δερματικά τεστ ή εξετάσεις αίματος μπορεί να πραγματοποιηθούν για τον προσδιορισμό αλλεργιών σε τρόφιμα. Οι τροφικές δυσανεξίες και οι τροφικές αλλεργίες αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.

Ποια τρόφιμα ενοχοποιούνται για αλλεργίες;


Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε μια αλλεργική αντίδραση σε ένα φαγητό είναι να αποφύγετε αυτό το φαγητό. Αν είστε αλλεργικοί, διαβάστε ετικέτες προσεκτικά και στα εστιατόρια να ρωτάτε για τα συστατικά στο φαγητό που παραγγέλνετε.

Κάποια τρόφιμα που μπορεί να αποτελέσουν ερέθισμα για αλλεργική αντίδραση είναι:

 • Γάλα (κυρίως σε παιδιά)
 • Αυγά
 • Φιστίκια Ξηροί καρποί (όπως καρύδια και πεκάν)
 • Σόγια
 • Σιτάρι
 • Ψάρια (κυρίως σε ενήλικες)
 • Οστρακοειδή και θαλασσινά (κυρίως σε ενήλικες)

Πώς γίνεται η διάγνωση των τροφικών αλλεργιών;


Για να διαγνώσετε μια τροφική αλλεργία, το πρώτο βήμα είναι συνήθως η διατήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων. Σημειώστε τι τρώτε και τα συμπτώματα που ακολουθούν. Στη συνέχεια, ο γιατρός σας θα συστήσει πιθανώς την εξάλειψη των τροφών που φαίνεται να προκαλούν τις αλλεργικές αντιδράσεις. Μερικές φορές o γιατρός μπορεί να επιβλέπει ενώ το αλλεργικό άτομο εκτίθεται στο ύποπτο φαγητό. Άλλα τεστ μπορεί να περιλαμβάνουν εξέταση αίματος με ραδιοαπορροφητικό έλεγχο (RAST) για τον έλεγχο του αριθμού των αντισωμάτων που παράγονται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό συγκεκριμένων αλλεργιογόνων. Μπορεί επίσης να διεξαχθεί δερματικό τεστ αλλεργίας ή για να προσδιοριστεί τι προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις.Μόλις εντοπιστούν οι συγκεκριμένες τροφικές αλλεργίες, οι ασθενείς μπορούν να συνεργαστούν με τους γιατρούς τους για να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τις αλλεργίες τους.
×

Ο Εξειδικευμένος σας Ωτορινολαρυγγολόγος:
Κοινή τροφική αλλεργία - Αίτια
Τροφική αλλεργία - Τι την προκαλεί;
Περίληψη
Οι τροφικές αλλεργίες είναι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια δερματικά εξανθήματα ή κνησμό, έως σοβαρή αναφυλαξία.
Ειδικότητες
Δερματολογία, Ωτορινολαρυγγολογία, Αλλεργιολογία
Σύνταξη
Δρ. Κατσούλη Γεωργία
Τροποποίηση: Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
ανοσοποιητικό σύστημα, τεστ αλλεργίας, αλλεργία, τροφική αλλεργία, ανοσοποίηση, αλλεργιογόνα
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια