the doctors blog

Θεραπεία Αντιγήρανσης με Ερυθρό & Υπέρυθρο φάσμα φωτός (IR –InfraRed Light therapy)

Θεραπεία Αντιγήρανσης με Ερυθρό & Υπέρυθρο φάσμα φωτός. (IRInfraRed Light therapy)

Η χρήση μη επεμβατικών μεθόδων στην ανάπλαση και αναγέννηση του δέρματος τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται , με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η ανάγκη για άμεσο αποτέλεσμα χωρίς χρόνο αποκατάστασης είναι ο λόγος μιας διαρκούς αναζήτησης μεθόδων αναγέννησης δέρματος ελάχιστα επεμβατικών. Από τις μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις και τα face-lifts,  περάσαμε στις ενέσιμες θεραπείες και τα fillers ή τα νήματα , ώσπου στο χώρο της Κοσμητικής Ιατρικής μπήκε η  χρήση laser και υπερήχων προκειμένου να οδηγηθούμε στο τελικό αποτέλεσμα ,δηλαδή  δέρμα νεανικότερο και πιο λαμπερό που δείχνει υγιές χωρίς να μαρτυρά την ιατρική παρέμβαση πάνω σε αυτό, με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Κάποιες από αυτές τις μεθόδους ήταν αποτελεσματικές, αλλά επώδυνες και κάποιες ανώδυνες, αλλά χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 Η φωτο –βιοδιόρθωση ,όπως ονομάζεται, η χρήση δηλαδή χαμηλού φάσματος φωτός (LOW-LEVEL-LIGHT THERAPY- LLLT) αποτελεί ιατρική μέθοδο θεραπείας με μεγάλη κλινική σημασία . Από τις αρχές του 1990 το χαμηλό φάσμα ερυθρού και υπέρυθρου φωτός, χρησιμοποιήθηκε από τους επιστήμονες  της ΝΑSΑ για τη φωτοσύνθεση των φυτών και για την  αύξηση των φυτικών κυττάρων  στο διάστημα με εξαιρετικά αποτελέσματα . Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές μελέτες στην ιατρική  για την εφαρμογή αυτής της ευεργετικής ενέργειας στα ανθρώπινα κύτταρα με στόχο τη βελτίωση και την αναγέννησή τους.

Η δράση αυτού του χαμηλού φάσματος ερυθρού και υπέρυθρου φωτός με μήκος κύματος 750nm έως 940 nm, προκαλεί μια βιοχημική επιδιόρθωση στα ανθρώπινα κύτταρα. Συγκεκριμένα διαφέρει από τις θεραπείες  laser και παλμικού φωτός (IPL) στο ότι δεν προκαλεί καμία βλάβη στην επιφάνεια του δέρματος με σκοπό την επιδιόρθωση των ιστών, αφού φθάνει στις βαθύτερες στιβάδες (≈3 mm βάθος) και  στηρίζεται στην παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) στα μιτοχόνδρια που είναι  όργανα παραγωγής ενέργειας των κυττάρων. Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας ATP μπορεί να οδηγήσει σε γρηγορότερη παραγωγή κολλαγόνου, αγγειακών δομών, DNA, RNA και άλλων απαραίτητων υλικών για τη διαδικασία επούλωσης. Επομένως το βήμα της βλάβης της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος παρακάμπτεται με την άμεση  αναγέννηση δέρματος.Προς το παρόν υπάρχουν μελέτες που δηλώνουν τα οφέλη από τη χρήση της φωτο-βιοδιόρθωσης με ερυθρό και υπέρυθρο φως στη:
  • -θεραπεία ουλών και επιδιόρθωση ιστών
  • -παραγωγή κολλαγόνου για μείωση ρυτίδων
  • -μείωση από τα σημάδια ακμής
  • -υπερμελάγχρωση από ηλιακή έκθεση
  • -μείωση της εμφάνισης του ιού του απλού έρπητα
  • -αναγέννηση τρίχας στην ανδρογενετική αλωπεκία
Η απορρόφηση της ενέργειας ερυθρού  και υπέρυθρου φωτός μπορεί να προκαλέσει φωτοχημική αντίδραση που οδηγεί σε ενίσχυση της ενζυμικής δραστηριότητας, μεταφοράς ηλεκτρονίων, μιτοχονδριακής αναπνοής και παραγωγής ATP.
Μεταβάλλοντας την κυτταρική  οξειδοαναγωγική αντίδραση οδηγεί σε αλλαγή των παραγόντων μεταγραφής που σχετίζονται με τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων , την επιβίωση, την αποκατάσταση και την αναγέννηση των ιστών.
Τα πρώτα σημάδια γήρανσης του δέρματος εμφανίζονται μετά τη δεκαετία των 20, με ρυτίδες, ευρυαγγείες , ελάττωση ελαστικότητας . Τα βασικά αίτια αυτής της κατάστασης είναι η μείωση της ποσότητας του κολλαγόνου και η εκφύλιση των ινών ελαστίνης. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι η βασική αιτία των αλλαγών του δέρματος.
Η θεραπεία εφαρμόζεται με ειδική συσκευή σε δέρμα καθαρό .Εκτελούνται κυκλικές και γραμμικές κινήσεις ανάλογα με την περιοχή θεραπείας που επαναλαμβάνονται για μερικά λεπτά ανά περιοχή εφαρμογής. Η συσκευή θερμαίνεται στους 42◦C προκειμένου να ενισχύσει την μικροκυκλοφορία του δέρματος.
\

Η αίσθηση είναι μόνο μια ήπια θερμότητα από την επαφή με τη συσκευή χωρίς πόνο, ερυθρότητα ή άλλες αρνητικές συνέπειες . Ο αριθμός  των θεραπειών προκύπτει μετά από λεπτομερή ανάλυση του τύπου δέρματος , την ηλικία και από ένα αριθμό πληροφοριών που καταγράφονται στην ειδική εφαρμογή (software application) της συσκευής. Τα ευεργετικά αποτελέσματα διακρίνονται από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Και συχνά προτείνεται κατά το τέλος της συνεδρίας  η χρήση πολυβιταμινούχου serum ή υαλουρονικού οξέος, μιας και η απορρόφησή του με τη χρήση του υπέρυθρου φωτός θα  είναι πιο αποτελεσματική.
Ο συνδυασμός της ευεργετικής δράσης του υπέρυθρου φωτός με ενέσιμη μεσοθεραπεία ή PRP κατά περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα με διάρκεια πολλών ετών !


×

Ο Εξειδικευμένος σας Ωτορινολαρυγγολόγος:
Θεραπεία Αντιγήρανσης με Ερυθρό & Υπέρυθρο φάσμα φωτός (IR –InfraRed Light therapy)
Ειδικότητες
Δερματολογία, Πλαστική Χειρουργική Προσώπου
Σύνταξη
Δρ. Κατσούλη Γεωργία
Τροποποίηση: Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
Γλώσσα: ελληνικά
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
Σκοπός συγγραφής
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια