the doctors blog

Λίπωμα - Συμπτώματα, Αίτια και Θεραπεία

Λίπωμα,Αίτια και Θεραπεία

Τι είναι το λίπωμα


Έχετε παρατηρήσει ένα μαλακό, ελαστικό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα σας κάπου; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα λίπωμα. Τα λιπώματα δημιουργούνται όταν αρχίζει να αναπτύσσεται ένα κομμάτι λίπους στον μαλακό ιστό του σώματός σας. Αν και ταξινομούνται ως όγκοι, είναι συνήθως αβλαβείς. Είναι ο πιο συνηθισμένος όγκος που σχηματίζεται κάτω από το δέρμα σας, με περίπου 1 άτομο στα 1.000 να παρουσιάζει ένα λίπωμα σε κάποιο σημείο. Συνήθως δημιουργούνται στο πάνω μέρος του σώματος, τα χέρια ή τους μηρούς.

Αιτίες

Είναι κληρονομικά τα λιπώματα; Δεν είναι σαφές με βεβαιότητα τι τα προκαλεί. Οι άντρες και οι γυναίκες μέσης ηλικίας τείνουν να ταεμφανίζουν περισσότερο. Συχνά εμφανίζονται μετά από έναν τραυματισμό, αν και οι γιατροί δε γνωρίζουν αν αυτό είναι που τα πυροδοτεί. Κληρονομικές παθήσεις μπορεί να παίζουν ρόλο στην εμφάνισή τους. Μερικοί άνθρωποι που έχουν μια σπάνια πάθηση γνωστή ως νόσος Madelung μπορεί να τα παρουσιάσουν. Επηρεάζουν τις περισσότερες φορές αλκοολικούς άνδρες Μεσογειακής καταγωγής.

Συμπτώματα


Συνήθως εμφανίζονται ως μικρά, μαλακά εξογκώματα. Είναι συνήθως λιγότερο από 2 ίντσες πλάτος. Μερικές φορές, θα αναπτυχθούν περισσότερα από ένα. Όταν ασκηθεί πίεση σ' ένα λίπωμα, το αισθανόμαστε σαν ζύμη. Είναι εύκολα κινητά με την πίεση των δακτύλων. Συνήθως δεν βλάπτουν, αν και μπορούν να προκαλέσουν πόνο αν βρίσκονται επάνω σε κοντινά νεύρα ή υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία που τρέχουν μέσα από αυτά.

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό


Αν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα ή πρήξιμο στο σώμα σας, θα πρέπει να το ελέγξει κάποιος γιατρός. Μπορεί να πει αν πρόκειται για ένα ακίνδυνο λίπωμα ή κάτι που χρειάζεται περαιτέρω εξετάσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, σχηματίζονται μέσα στο σώμα, στους μύες ή στα εσωτερικά όργανα. Εάν κάποιο λίπωμα προκαλεί πόνο ή επηρεάζει τους μυς σας, ίσως χρειαστεί να το αφαιρέσετε. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις,  μπορεί να είναι ένα είδος καρκίνου που ονομάζεται λιποσάρκωμα, το οποίο αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και μπορεί να είναι οδυνηρό. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται αυτή την κατάσταση, πιθανότατα θα σας ζητήσει να κάνετε περισσότερες εξετάσεις.


Θεραπευτική αγωγή


Δεδομένου ότι τα λιπώματα δεν είναι επιβλαβή, πολλές φορές ο γιατρός συνιστά να τα παρακολουθεί ανά τακτά διαστήματα χωρίς κάποια περαιτέρω επέμβαση. Εάν κάποιο πονάει ή δεν σας αρέσει η όψη του, ίσως να θέλετε να το αφαιρέσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να το αφαιρέσει χειρουργικά με μιαμικρή τομή. Σας δίνεται μια τοπική νάρκωση σην περιοχή ώστε να μην πονέσετε. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να πάνε σπίτι αφού τελειώσουν. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν μέσα σε δύο εβδομάδες μερικά ράμματα . Άλλες πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν:

  1. Στεροειδή: Μερικές φορές, αυτός ο τύπος φαρμάκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συρρικνωθεί ένας όγκος.
  2. Λιποαναρρόφηση: Ο γιατρός χρησιμοποιεί βελόνα και σύριγγα για να τραβήξει το λιπώδη ιστό


Πηγή:www.webmd.com
×

Ο Εξειδικευμένος σας Γενικός Χειρουργός και Ο Εξειδικευμένος σας Δερματολόγος :
Λίπωμα - Συμπτώματα, Αίτια και Θεραπεία
Τι είναι τα λιπώματα;
Περίληψη
Πού οφείλονται τα λιπώματα που έχω; Ένα λίπωμα πρέπει να με ανησυχήσει και πώς μπορώ να απαλλαγώ από αυτό;

Ειδικότητες
Δερματολογία, Χειρουργική Γενική
Σύνταξη
Δρ. Κοτσιφόπουλος Νικόλαος, Δρ. Σελίμης Γεώργιος
Τροποποίηση: Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
δερματολόγος, δέρμα, λίπωμα, λίπωμα χειρουργείο, καλοήθεις όγκοι
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια