the doctors blog

Τι πυροδοτεί τις αλλεργίες;

Αλλεργίες
Μπορεί να νομίζετε ότι ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα - η γάτα του φίλου σας, ορισμένα φυτά, αυτά τα "κουνελάκια" σκόνης κάτω από το κρεβάτι σας. Αυτό είναι η αρχή, και με κάθε τρόπο πρέπει να αποφύγετε κάτι που σας ενοχλεί. Αλλά βοηθά επίσης να κρατάτε σημειώσεις σετικά με τα συμπτώματά σας - όταν αρχίζουν, πόσο διαρκούν και ό, τι φαίνεται ότι τα προκαλεί. Εάν είναι δύσκολο να πείτε τι τα προκαλεί , επισκεφτείτε έναν γιατρό για να υποβληθείτε σε τεστ αλλεργίας. Οι δοκιμές θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε ακριβώς τι σας ερεθίζει.

1.Το υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σας σύστημα


Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Αυτό συμβαίνει όταν η άμυνα του σώματός σας επιτίθεται σε κάτι που είναι συνήθως ακίνδυνο, όπως η γύρη, η οσμή ζώων ή τα τρόφιμα. Η αντίδραση μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως ενοχλητική ή και  ξαφνική και απειλητική για τη ζωή.

2. Γύρη


Προέρχεται από φυτά όπως χόρτα, δέντρα και ζιζάνια και μπορεί να προκαλέσει πυρετό χόρτου ή εποχικές αλλεργίες. Μπορεί να φτερνιστείτε και να έχετε  βουλωμένη μύτη και φαγούρα, μάτια που δακρύζουν. Αντιμετωπίστε τα φάρμακα αυτά με προϊόντα χωρίς συνταγή, συνταγογραφούμενα φάρμακα και εμβόλια για την αλλεργία. Για να αποφύγετε τα συμπτώματα, παραμείνετε στο εσωτερικό τις θυελλώδεις ημέρες , όταν η μέτρηση της γύρης είναι υψηλή, κλείστε τα παράθυρα και ανοίξτε τον κλιματισμό.

3. Ζώα - Τρίχωμα και οσμή


Αγαπάτε το κατοικίδιο ζώο σας, αλλά αν είστε αλλεργικός, αντιδράτε στις πρωτεΐνες , στο σάλιο του ή στους αδένες του δέρματος. Μπορεί να χρειαστούν 2 χρόνια για να ξεκινήσει. Ευτυχώς, μπορείτε ακόμα να ζείτε μαζί του. Κάνετε την κρεβατοκάμαρά σας ζώνη χωρίς κατοικίδια ζώα, επιλέγετε τα γυμνά δάπεδα και τα χαλιά που πλένονται αντί για τις μοκέτες και  λούζετε τακτικά τα ζωάκια σας. Ένα φίλτρο HEPA και τα εμβόλια αλλεργίας μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν.

4. Ακάρεα σκόνης


Αυτά τα μικροσκοπικά ζωύφια ζουν στο κρεβάτι, στρώματα, ταπετσαρίες, χαλιά, κουρτίνες. Τρέφονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος από ανθρώπους και κατοικίδια ζώα, καθώς και από γύρη, βακτήρια και μύκητες. Ευδοκιμούν σε υψηλή υγρασία. Για να μειώσετε τα προβλήματα, χρησιμοποιήστε υποαλλεργικά μαξιλάρια, υποστρώματα , μαξιλάρια με καλύματα τα οποία θα πλένετε  εβδομαδιαίως με ζεστό νερό. Μην έχετε στο σπίτι αντικείμενα που μαζεύουν σκόνη, όπως λούτρινα ζωάκια, κουρτίνες και χαλιά.

5.Τσιμπήματα εντόμων


Αυτά μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και ερυθρότητα που μπορεί να διαρκέσουν μια εβδομάδα ή περισσότερο. Μπορεί να αισθάνεστε πόνο στο στομάχι  και κουρασμένοι και να έχετε χαμηλό πυρετό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα τσιμπήματα εντόμων προκαλούν μια αντίδραση που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, που ονομάζεται αναφυλαξία. Εάν είστε σοβαρά αλλεργικοί, θα χρειαστείτε φάρμακο που ονομάζεται επινεφρίνη αμέσως. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εμβόλια αλλεργίας για να αποτρέψει τις αντιδράσεις.

6. Μούχλα


Χρειάζεται υγρασία για να αναπτυχθεί. Μπορείτε να τη βρείτε σε υγρά μέρη όπως υπόγεια ή μπάνια, καθώς και σε γρασίδι ή όπου έχει σαπίσει κάτι. Αφαιρέστε τον αέρα σε υγρές περιοχές του σπιτιού σας.

7. Τροφή


Το γάλα, τα οστρακοειδή, τα αυγά και τα καρύδια είναι από τα πιο κοινά τρόφιμα που προκαλούν αλλεργίες. Ακόμα το σιτάρι, η σόγια, τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Μέσα σε λίγα λεπτά από την ώρα που θα φάτε κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί, θα μπορούσατε να έχετε προβλήματα με την αναπνοή και να παρουσιάσετε κνίδωση, έμετο, διάρροια και πρήξιμο γύρω από το στόμα σας. Εάν η αντίδρασή σας είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστείτε μια ένεση επινεφρίνης και πρώτες βοήθειες.

8. Λατέξ


Βρισκόμενο σε ορισμένα γάντια μιας χρήσης, προφυλακτικά και ιατρικές συσκευές, το λατέξ μπορεί να προκαλέσει αντίδραση που κυμαίνεται από φαγούρα, κόκκινο δέρμα έως αναφυλαξία με δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εξάνθημα ή κνίδωση, ερεθισμό των ματιών, ρινική καταρροή ή φαγούρα, φτάρνισμα και συριγμό. Αν είστε αλλεργικοί, καλύτςρα να φέρετε μαζί σας ένα κιτ επινεφρίνης.

9. Φάρμακα


Η πενικιλλίνη, η ασπιρίνη και άλλα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν κνίδωση, φαγούρα στα μάτια, ζάλη και πρήξιμο στο πρόσωπο, στο στόμα και στο λαιμό σας. Αν είστε αλλεργικοί σε ένα φάρμακο, είναι καλύτερο να μην το πάρετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας μιλήσει για άλλες επιλογές φαρμάκων ή θεραπείες που μπορεί να σας επιτρέψουν να πάρετε ένα φάρμακο, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

10. Οι κατσαρίδες


Μια πρωτεΐνη στα περιττώματά τους μπορεί να είναι το έναυσμα για αλλεργία. Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφορτωθούμε τις κατσαρίδες, ειδικά σε ένα ζεστό κλίμα ή αν ζούμε σε ένα κτίριο διαμερισμάτων όπου μπορούν να μετακινηθούν μεταξύ των γειτόνων. Αντιμετωπίστε τες με εντομοκτόνο και κρατήστε μια καθαρή κουζίνα. Επισκευάστε ρωγμές και τρύπες στα δάπεδα, στους τοίχους και στα παράθυρα για να τις κρατήσετε μακριά από το σπίτι σας.
×

Ο Εξειδικευμένος σας Δερματολόγος και Ο Εξειδικευμένος σας Ωτορινολαρυγγολόγος :
Τι πυροδοτεί τις αλλεργίες;
10 Παράγοντες αλλεργίας
Περίληψη
Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Τα πιο συνηθισμένα είναι η γύρη, τα ακάρεα σκόνης, η μούχλα, η οσμή ζώων, τα έντομα, το λάτεξ και ορισμένα τρόφιμα και φάρμακα.
Ειδικότητες
Δερματολογία, Ωτορινολαρυγγολογία, Αλλεργιολογία
Σύνταξη
Δρ. Σελίμης Γεώργιος, Δρ. Κατσούλη Γεωργία
Τροποποίηση: Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 5 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
αλλεργίες,ανοσοποιητικό σύστημα,ρινίτιδα,ψώρα,φτέρνισμα,φαγούρα,αλλεργιολόγος,τεστ αλλεργίας,κνησμός,αντιισταμινικά, αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργιολόγος, αλλεργικό σοκ, αλλεργική κνίδωση, αλλεργική αντίδραση, τεστ αλλεργίας, αλλεργικό άσθμα, αλλεργία στα μάτια, αλλεργία, τροφική αλλεργία
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια