Οι καλοκαιρινοί κίνδυνοι για την επιδερμίδα
Το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου που χαιρόμαστε την εξοχή και τη θάλασσα, που περιμένουμε για να βγούμε από το σπίτι και να διασκεδάσουμε. Θα πρέπει να είμαστε όμως προσεκτικοί, καθώς η επαφή μας με τη φύση και τον ήλιο κρύβει κινδύνους.
Μέδουσες - Τσούχτρες
Τα πλοκάμια τους περιέχουν δηλητήριο, με αποτέλεσμα αν τσιμπηθούμε να πονάμε και σε ορισμένες περιπτώσεις να κινδυνεύσει και η ζωή μας. Τα τσιμπήματα συνήθως συμβαίνουν από ατύχημα, απρόσεκτο χειρισμό τους ή όταν κολυμπάμε ή κυκλοφορούμε στο νερό ανάμεσά τους.
Τα τσιμπήματά τους μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο, εξανθήματα και ουλές, ενώ μερικά μπορεί να είναι χειρότερα προκαλώντας εμετούς και μυϊκούς σπασμούς.
Πολύ σοβαρές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην αναπνοή,κώμα και τέλος το θάνατο.
Στους περισσότερους ανθρώπους βοηθά το να βάλουν ξύδι στα τσιμπήματα, το οποίο απενεργοποιεί το δηλητήριο και ελαττώνει τον κνησμό και τα υπόλοιπα ενοχλητικά συμπτώματα.
Δηλητηριώδης κισσός, βελανιδιά και σουμάκι
Εάν ατυχώς έρθουμε σε επαφή με το χυμό κάποιου από τα παραπάνω φυτά, το πιο πιθανό είναι να αποκτήσετε εξάνθημα. Έχετε δέκα λεπτά στη διάθεσή σας για να το πλύνετε, ώστε να αποφύγετε την αντίδραση.Ξεκινά με ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το χυμό του φυτού, και στη συνέχεια εμφανίζεται έντονος κνησμός.
Μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες παρουσιάζονται φυσαλίδες. Ο ερεθισμός διαρκεί 2-3 εβδομάδες. Ήπια αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν την κατάσταση, σε σοβαρές περιπτώσεις ο θεράπων γιατρός μπορεί να χορηγήσει κορτιζόνη ή και αντιβιοτικά εάν έχει προσβληθεί το δέρμα.
Τσιμπήματα κουνουπιών
Τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητικά και επιπλέον από το ξύσιμο μπορεί να μολυνθεί το δέρμα μας. Τα κουνούπια μπορεί να μεταφέρουν τον ιό του Νείλου, το Δάγκειο πυρετό και άλλες αρρώστειες.
Για να προστατέψετε τον εαυτό σας:
- Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά και καλύψτε με ρούχα τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος σε εξωτερικούς χώρους
- Χρησιμοποιήστε σήτες στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας
Τσιμπήματα μέλισσας
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα μικρό οίδημα, ελαφρύ πόνο και κνησμό μετά από τσίμπημα μέλισσας. Κάποιοι όμως μπορεί να κάνουν αναφυλακτική αντίδραση και να μπει σε κίνδυνο έως και η ζωή τους.
Τα συμπτώματα σε αυτ΄ην την περίπτωση είναι κνίδωση, οίδημα στη στοματική κοιλότητα ή το λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή λόγω απόφραξης της αναπνευστικής οδού.
Εάν σας συμβεί κάτι τέτοιο, ξαπλώστε αμέσως και απομακρύνετε το κεντρί.Κάνετε μια ένεση επινεφρίνης εάν έχετε μαζί σας ή αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.
Εάν δεν έχετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση από το τσίμπημα, απομακρύβετε το κεντρί, πλύνετε καλά την περιοχή και τοποθετήστε πάγο.Μπορείτε ταυτόχρονα να πάρετε κάποιο αντιισταμινικό για τον κνησμό. Όσο αργείτε να αφαιρέσετε το κεντρί, τόσο περισσότερο δηλητήριο δέχεστε.
Δάγκωμα δηλητηριώδους φιδιού
Στη χώρα μας είναι λίγα τα δηλητηριώδη φίδια, αλλά σε κάποιες περιοχές συναντούμε πολλά όπως οι οχιές για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.Τα τσιμπήματά τους μπορεί να προκαλέσουν ισχυρό καυστικό πόνο, οίδημα που εξαπλώνεται γύρω από την πληγείσα περιοχή, αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, και αλλαγή του καρδιακού ρυθμού.
Το πόσο σοβαρό είναι το δάγκωμα ενός φιδιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως την ποσότητα του δηλητηρίου που εγχύθηκε, το σημείο του σώματος που χτυπήθηκε, την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ατόμου που δέχτηκε την επίθεση.
Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα, εάν νομίζετε ότι έχετε δαγκωθεί από φίδι.
Εάν το φίδι είναι μη δηλητηριώδες, που είναι και η πιο συνηθισμένη περίπτωση, το δάγκωμά του δεν αποτελεί απειλή. Συνήθως αφήνουν σημάδια από τα δόντια τους και μια απλή θεραπεία στο σπίτι λύνει το πρόβλημα.
Στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε εάν το φίδι που μας δάγκωσε ήταν δηλητηριώδες, σπεύδουμε σε γιατρό και προσπαθούμε να δώσουμε μια περιγραφή του φιδιού.
Ηλιακό έγκαυμα
Η πολύωρη έκθεση στις ακτίνες UV προκαλεί ερυρθρότητα και πόνο στο δέρμα. Ένα ηλιακό έγκαυμα εμφανίζεται σε λίγες ώρες και μπορεί να κάνει εβδομάδες για να φύγει.
Παυσίπονα, κρύες κομπρέσσες,υδροκορτιζόνη, ή ενυδατικές κρέμες μπορεί να ελαττώσουν τη δυσφορία των συμπτωμάτων.
Τα εγκαύματα δευτέρου βαθμού,που παρουσιάζουν ερυθρότητα, οίδημα και φυσαλίδες, συνήθως είναι πιο επώδυνα και διαρκούν μεγαλύτερο διάστημα.Δείτε έναν γιατρό εάν έχετε τέτοιου είδους έγκαυμα.
Αποφύγετε να ξανακαείτε από τον ήλιο και εφαρμόζετε μια σεβαστή ποσότητα αντηλιακού γαλακτώματος με δείκτη προστασίας SPF30 ή υψηλότερο, ξαναβάζετε αντηλιακό κάθε δύο ώρες ή και συχνότερα εάν ιδρώσετε ή κολυμπήσετε.
Πηγή: www.rxlist.com