the doctors blog

Μέλασμα και Μεσοθεραπεία

Μέλασμα και μεσοθεραπεία

ΜΕΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


Δυσχρωμικές κηλίδες μετά την έκθεση στον ήλιο!!    

                                                                   

Πώς να απαλλαγούμε αποτελεσματικά και γρήγορα από αυτές!

Με την επιστροφή μας στην καθημερινότητα ανακαλύπτουμε ότι ο ήλιος που απλόχερα αφεθήκαμε στα χέρια του τις προηγούμενες μέρες ,δεν ήταν και τόσο φιλικός μαζί μας..Μας χάρισε ,βέβαια, το όμορφο μπρονζέ ή σοκολατί  χρώμα που επιθυμούσαμε ,αλλά μας δημιούργησε και κάποια σημεία όχι και τόσο ομοιόμορφα στην απόχρωση, σα λεκέδες, σαν πανάδες ,τις δυσχρωμικές κηλίδες.

Το μέλασμα , όπως είναι ο ιατρικός όρος των κηλίδων αυτών , εμφανίζεται στο μέτωπο, τις παρειές, το πηγούνι ,τη μύτη,το άνω χείλος,το λαιμό,τους ώμους και ο βασικός λόγος εμφάνισης του είναι η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία. Πρόκειται για σημεία συσσώρευσης των μελανοκυττάρων είτε επιφανειακά , είτε σε πιο βαθειά στρώματα της επιδερμίδας ,που δημιουργούν την εντύπωση του ‘μπαλώματος’ στο δέρμα.

Οι βλάβες αυτές ταξινομούνται σε 3 κατηγορίες:

1.    ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόκειται για την κατηγορία βλαβών που εμφανίζουν σαφή όρια ,είναι επιφανειακές,έχουν χαρακτηριστικό καφέ χρώμα και παρουσιάζουν καλή ανταπόκριση στη θεραπεία.
2.    ΜΙΚΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι βλάβες εμφανίζονται σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, εμφανίζουν σκούρο καφέ χρώμα, χωρίς πάντα σαφή όρια και έχουν μια σχετική ανταπόκριση στη θεραπεία.
3.    ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ : Μεγαλύτερου βάθους βλάβες , με σαφή όρια και χρώμα πολύ σκούρο έως και μαύρο. Ο τύπος αυτός ανταποκρίνεται δύσκολα σε κάθε μορφή θεραπείας.
4.    ΤΥΠΟΣ ΜΕ ΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΞΙΝΟΜΟΥΝΤΑΙ (με τη λυχνία Wood).

Aνάλογα με την εντόπιση της βλάβης στο πρόσωπο, το μέλασμα ταξινομείται σε 3 τύπους:

  • Κεντροπροσωπικός τύπος: 50-80% των περιπτώσεων εμφανίζεται στη κεντρική γραμμή του προσώπου, δηλαδή στο μέτωπο, τη μύτη, το άνω χείλος και πηγούνι.
  • Παρειακός: Η δεύτερη συχνότερη μορφή είναι το παρειακό μέλασμα, το οποίο περιορίζεται στην περιοχή της μύτης και στα μάγουλα.
  • Γναθικός τύπος: Σπανιότερος.Στο όριο της κάτω γνάθου που θεωρείται ότι εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σχετίζεται περισσότερο με σοβαρή φωτογήρανση.

Πρόκειται για μια νόσο που εμφανίζει χρονιότητα με διαστήματα εξάρσεων και υφέσεων και δείχνει να προτιμά περισσότερο τις γυναίκες, σε σχέση με τους άντρες, στις ηλικίες μεταξύ 20 και 40 ετών . Οι λόγοι που μπορεί μια βλάβη να κάνει την εμφάνισή της είναι πάρα πολλοί και αφορούν :

-    Καθόλου ή χαμηλή αντιηλιακή προστασία (περσινό αντηλιακό, μη συχνή ανανέωση του αντηλιακού)
-    Χρήση Solarium
-    Ορμονικοί παράγοντες όπως εγκυμοσύνη (επίπεδα οιστρογόνων, προγεστερόνης) μπορεί να επιδεινώσουν το μέλασμα.
-    Κληρονομικότητα ,στις περισσότερες περιπτώσεις αναφέρεται ιστορικό από την οικογένεια
-    Χρήση φαρμάκων όπως αντισυλληπτικά, αντιεπιληπτικά φάρμακα, κάποια αντιβιοτικά
-    Φωτοτοξικό μέλασμα : από τη χρήση αρωματικών σαπουνιών, σπρέι, λοσιόν,γαλακτωμάτων

Στη σύγχρονη ιατρική υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης του μελάσματος. Ο εξειδικευμένος  γιατρός είναι εκείνος που ανάλογα με τον τύπο της βλάβης και τον τύπο του δέρματος θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συχνά πολλές βλάβες υποτροπιάζουν ακόμη και μετά από δραστικούς τρόπους αντιμετώπισης, λευκαντικές κρέμες , χρήση laser. Από τους πιο αξιόπιστους τρόπους αντιμετώπισης είναι η θεραπεία λεύκανσης με microneedling ή/και η διαδερμική μεσοθεραπεία λεύκανσης. Ουσίες όπως γλουταθειόνη,γλυκολικό οξύ, ρετινοειδή, βιταμίνη c ,υαλουρονικό οξύ είναι κάποιες από εκείνες που εφαρμόζονται ή εγχύονται στο δέρμα χωρίς να το ερεθίζουν . Ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζονται είναι συνήθως 2-3, με ενδιάμεσα διαστήματα 15-20 ημερών.

Η μεσοθεραπεία λεύκανσης χαρίζει λεύκανση στην επιδερμίδα εφόσον εισχωρεί στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος ,και με τις ουσίες που εγχέονται  ρυθμίζει την ενζυμική λειτουργία ώστε η έκκριση της μελανίνης να γίνεται ομοιόμορφα και φυσιολογικά. Οι όποιες άλλες θεραπείες λεύκανσης ( peeling, laser, λευκαντικές κρέμες ) δρουν επιφανειακά , καλύπτοντας μόνο τις ανάγκες για τις επιφανειακές βλάβες και όχι μόνιμα, αφού αν δεν ρυθμιστεί ενδοδερμικά ο παράγοντας της βλάβης ,είναι αδύνατο να μην επανεμφανιστεί!!
×

Ο Εξειδικευμένος σας Ωτορινολαρυγγολόγος:
Μέλασμα και Μεσοθεραπεία
Πανάδες καλοκαιριού και αντιμετώπιση με μεσοθεραπεία
Περίληψη
Μετά την έκθεση στον ήλιο εμφανίζονται συχνά δυσχρωμικές κηλίδες στο πρόσωπό μας.Με τη μεσοθεραπεία μπορούμε να απαλλαγούμε γρήγορα και αποτελεσματικά από αυτές.
Ειδικότητες
Δερματολογία, Πλαστική Χειρουργική, Πλαστική Χειρουργική Προσώπου
Σύνταξη
Δρ. Κατσούλη Γεωργία
Τροποποίηση: Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
έκθεση στον ήλιο, μεσοθεραπεία, πανάδες, μέλασμα
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια