the doctors blog

Ο ήλιος φίλος ή εχθρός ;

Καλοκαίρι και υγεία

Απολαύστε τον ήλιο, αλλά απολαύστε τον με ασφάλεια λαμβάνοντας την κατάλληλη αντηλιακή προστασία


Απλές προφυλάξεις στον ήλιο

Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης δερματικών καρκίνων τις τελευταίες δεκαετίες συνδέεται στενά με τις ολοένα και πιο δημοφιλείς υπαίθριες δραστηριότητες και την αναψυχή.. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος θα μπορούσαν να αποφευχθούν, καθώς η βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να αποφευχθεί. Η υιοθέτηση των παρακάτω απλών προφυλάξεων, προσαρμοσμένων από το Πρόγραμμα Sun Wise School, μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά:


  • Η σκιά, τα ρούχα και τα καπέλα παρέχουν την καλύτερη προστασία - η εφαρμογή αντηλιακού είναι απαραίτητη σε εκείνα τα μέρη του σώματος που παραμένουν εκτεθειμένα όπως το πρόσωπο και τα χέρια. Το αντηλιακό δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για να παρατείνουμε τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο. Περιορίστε το χρόνο έκθεσης στον μεσημεριανό ήλιο Οι ακτίνες UV του ήλιου είναι οι ισχυρότερες μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.
  • Στο μέτρο του δυνατού, περιορίστε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες αυτές. Ελέγξτε τον δείκτη UV Αυτή η σημαντική παράμετρος σάς βοηθά να σχεδιάσετε τις υπαίθριες δραστηριότητες σας με τρόπους που προστατεύουν από την υπερβολική έκθεση στις ακτίνες του ήλιου. Παρ' όλο που θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε προφυλάξεις κατά της υπερβολικής έκθεσης, προσέξτε ιδιαίτερα και υιοθετείστε πρακτικές προστασίας από τον ήλιο όταν ο Δείκτης UV προβλέπει επίπεδα μέτριας ή ανώτερης έκθεσης στην ακτινοβολία. Χρησιμοποιήστε σοφά τη σκιά Αναζητήστε σκίαση όταν οι ακτίνες UV είναι πιο έντονες, αλλά να έχετε κατά νου ότι οι πηγές σκιάς, όπως τα δέντρα, οι ομπρέλες ή οι τέντες δεν προσφέρουν πλήρη προστασία από τον ήλιο. Θυμηθείτε τον κανόνα σκιάς: "Παρατηρείστε τη σκιά σας - Μικρή σκιά, αναζητήστε σκιά!"
  • Να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό Ένα καπέλο με φαρδύ γείσο προσφέρει καλή προστασία από τον ήλιο για τα μάτια, τα αυτιά, το πρόσωπό σας και την πλάτη ή το λαιμό σας. Τα γυαλιά ηλίου που παρέχουν 99 έως 100% προστασία UV-A και UV-B θα μειώσουν σημαντικά τις βλάβες στα μάτια από την έκθεση στον ήλιο. Σφιχτά υφασμένα, χαλαρά ρούχα παρέχουν πρόσθετη προστασία από τον ήλιο.
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό Εφαρμόστε ένα ευρύ φάσμα αντιηλιακών SPF 15+ ελεύθερα και εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες, ή μετά από εργασία, κολύμπι, παιχνίδι ή άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Αποφύγετε τις ηλιακές ακτίνες και τις αίθουσες μαυρίσματος (solarium) 

Προστασία των παιδιών


Απαιτούνται επειγόντως προγράμματα προστασίας από τον ήλιο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από την υπεριώδη ακτινοβολία και για την επίτευξη αλλαγών στον τρόπο ζωής που θα αναχαιτίσουν την τάση προς όλο και περισσότερους καρκίνους του δέρματος. Πέρα από τα οφέλη για την υγεία, τα αποτελεσματικά εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να ενισχύσουν τις εθνικές οικονομίες μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης που προκαλούνται από τον καρκίνο του δέρματος και τις θεραπείες καταρράκτη.

Τα παιδιά βρίσκονται σε δυναμική κατάσταση ανάπτυξης και κατά συνέπεια είναι πιο ευάλωτα σε περιβαλλοντικές απειλές από τους ενήλικες. Πολλές ζωτικές λειτουργίες όπως το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναπτύσσονται πλήρως κατά τη γέννηση και τα μη ασφαλή περιβάλλοντα μπορεί να επηρεάσουν την κανονική ανάπτυξή τους. Τα σχολεία είναι ζωτικής σημασίας ρυθμίσεις για την προώθηση της προστασίας από τον ήλιο και τα αποτελεσματικά προγράμματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά


Πηγή: www.who.int
×

Ο Εξειδικευμένος σας Οφθαλμίατρος και Ο Εξειδικευμένος σας Δερματολόγος :
Ο ήλιος φίλος ή εχθρός ;
Έκθεση στον ήλιο με μέτρο
Περίληψη
Η υπερέκθεση στο ηλιακό φως είναι ευρέως αποδεκτή ως η υποκείμενη αιτία βλαβερών επιδράσεων στο δέρμα, τα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα
Ειδικότητες
Δερματολογία, Οφθαλμολογία
Σύνταξη
Δρ. Πατέλης Ανδρέας, Δρ. Σελίμης Γεώργιος
Τροποποίηση: Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,5/5 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια