the doctors blog

Γυναίκες - Οστεοπόρωση & Εμμηνόπαυση

Οστεοπόρωση μετά την Εμμηνόπαυση

Η οστεοπόρωση στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση


Την οστεοπόρωση χαρακτηρίζει μειωμένη οστική μάζα και διαταραχή στην μικρο-αρχιτεκτονικής των οστών, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται όλο και πιο εύθραυστα και ως εκ τούτου να αυξάνεται η πιθανότητα κατάγματος.

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι μια εξέταση που κυρίως γίνεται για να δείξει την ανθεκτικότητα των οστών αλλά και τον κίνδυνο κατάγματος. Με την ίδια μέτρηση μπορεί να διαγνωσθεί η οστεοπόρωση σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Έτσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ορίζει την οστεοπόρωση στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ως την οστική πυκνότητα (σπονδυλική στήλη, ισχίο ή αντιβράχιο) η οποία είναι 2,5 ή και περισσότερες σταθερές απόκλισης (standard deviations, SD) μικρότερη από τη μέση οστική πυκνότητα των νεαρών ενηλίκων του ίδιου φύλου.

Η σύγκριση αυτή των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με τις νεαρές ενήλικες απεικονίζεται με τον όρο T score. Συνεπώς, οι ασθενείς που έχουν στην μέτρηση της οστικής τους πυκνότητας T score ≤ -2,5 θεωρούνται ως έχοντες οστεοπόρωση. Αντίθετα, οι ασθενείς με T score μεταξύ -1 και -2,5 θεωρούνται ως έχοντες οστεοπενία, ενώ αυτοί με T score μεγαλύτερο του -1 (πχ -0,6) θεωρούνται ότι κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα οστικής πυκνότητας. 

Πως θεραπεύεται η οστεοπόρωση;


Οι θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης διακρίνονται σε:

  • Γενικότερα μέτρα
  • Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις
  • Φαρμακευτική αγωγή

Γενικότερα μέτρα


Αφορούν όλες τις ενέργειες που αποσκοπούν στην μείωση του κινδύνου των πτώσεων μέσω της ελαχιστοποίησης των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης.
Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις: η ικανοποιητική ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, η τακτική φυσική δραστηριότητα, η διακοπή του καπνίσματος το οποίο έχει άμεση δράση στα οστά, και τέλος η σύσταση για προστατευτικά των ισχίων στους έχοντες αυξημένη τάση για πτώσεις (το τελευταίο μέτρο δεν είναι αρκετά συνηθισμένο στην Ελληνική πραγματικότητα).

Φαρμακευτική αγωγή


Η φαρμακευτική αγωγή κρίνεται απαραίτητη στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση διαγνωσμένη από τις μετρήσεις οστικής πυκνότητας (T score ≤ -2,5), αλλά και στις ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ανεξάρτητα από την οστική τους πυκνότητα. Αυτό που οι ασθενείς πρέπει να έχουν πάντα υπόψη είναι ότι η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να έρχεται για να συμπληρώσει τα γενικότερα μέτρα και τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και όχι να τις αντικαταστήσει.

Ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με την οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση και τη θεραπεία της από τον Εξειδικευμένο Ενδοκρινολόγο του TheDoctors.



×

Ο Εξειδικευμένος σας Ενδοκρινολόγος:
Γυναίκες - Οστεοπόρωση & Εμμηνόπαυση
Η οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση & η θεραπεία της
Περίληψη

Η οστεοπόρωση: Τι είναι; Ποια συμπτώματα παρουσιάζει; Οστεοπόρωση &  γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Διατροφή και αποτελεσματική θεραπεία βοηθούν σημαντικά

Ειδικότητα
Ενδοκρινολογία
Σύνταξη
Δρ. Μάκρας Πολυζώης
Τροποποίηση: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,5/5 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση, μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, οστεοπόρωση
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια