Καταρράκτης ματιών. Σύγχρονη αντιμετώπιση με Χειρουργείο
Καταρράκτης ματιών. Σύγχρονη αντιμετώπιση με Χειρουργείο
Καταρράκτης στα μάτια: Το πρόβλημα
Ο φακός του ματιού σας έχει θολώσει και σας δημιουργεί δυσκολίες στην εκτέλεση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.
Φωτογραφία ασθενή με καταρράκτη ματιού
Ο θεράπων ιατρός σας διέγνωσε ότι χρειάζεστε εγχείρηση καταρράκτη.
Σκοπός της εγχείρησης είναι να αντικατασταθεί ο θολωμένος φακός- ο καταρράκτης - με έναν τεχνητό φακό μέσα στο μάτι, ώστε να βλέπετε καλύτερα.
Γιατί δεν πρέπει να φοβάστε
- Ο κύριος λόγος της εγχείρησης καταρράκτη είναι η βελτίωση της όρασης και της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Αν είστε ευχαριστημένοι με την όραση σας όταν φοράτε τα γυαλιά σας, καλό θα ήταν να συζητήσετε με τον γιατρό σας.
- Αν δεν αφαιρέσετε τον καταρράκτη σας η όραση σας θα παραμείνει η ίδια η και θα χειροτερέψει. Πιθανή αναμονή θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της οπτικής οξύτητας. Η εγχείρηση θα γίνει πιο δύσκολη εάν η οπτική σας οξύτητα πέσει στο επίπεδο που να αντιλαμβάνεστε μόνο το φως.
- Περίπου 95 % των ασθενών έχουν καλύτερη όραση μετά την εγχείρηση, εκτός και αν έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως διαβήτη, γλαύκωμα, γεροντική εκφύλιση της ώχρας η άλλη πάθηση του κερατοειδή ή του αμφιβληστροειδή.
Τι είδους αναισθησία θα μου δοθεί
- Η τοπική αναισθησία γίνεται από οφθαλμίατρο και οδηγεί σε μούδιασμα και αναισθησία μόνο του ματιού και γίνεται είτε με σταγόνες σαν και αυτές που χρησιμοποιούνται στα εξωτερικά ιατρεία για μέτρηση της πίεσης του ματιού ή με ένεση γύρω από το μάτι.
- Η γενική αναισθησία δίνεται από ειδικευμένο αναισθησιολόγο, εάν κριθεί αναγκαία για κάποιο περιστατικό.
Πριν από την εγχείρηση θα σας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσετε το είδος της αναισθησίας με τον οφθαλμίατρο που σας εξέτασε. Πάντα στο χειρουργείο υπάρχει αναισθησιολόγος για κάλυψη σε περίπτωση οποιασδήποτε επιπλοκής.
Προετοιμασία για την εγχείρηση του καταρράκτη
Πριν από την εγχείρηση θα εξεταστείτε από τον θεράποντα οφθαλμίατρό σας και από αναισθησιολόγο. Επίσης θα γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις για την επιλογή του πιο κατάλληλου ενδοφακού.
Ημέρα της εγχείρησης
Συνήθως δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο
- Παρακαλούμε αφήστε τιμαλφή, κοσμήματα και άλλα τέτοια αντικείμενα στο σπίτι.
- Παρακαλούμε να πάρετε τα φάρμακα σας κανονικά με λίγο νερό , αν δεν σας έχει ζητηθεί κάτι άλλο.
- Γυαλιά ή τεχνητά δόντια καλό είναι να αφαιρεθούν πριν από την επέμβαση.
Η εγχείρησή σας
- Πριν από τη επέμβαση θα σας ενσταλάξουν αναισθητικά και μυδριατικά κολλύρια για να μεγαλώσει η κόρη του ματιού σας, γεγονός απαραίτητο για την εγχείρηση. Η όραση σας θα θολώσει και το μάτι σας θα μουδιάσει. Μην ανησυχήσετε όμως, καθώς είναι φυσιολογικό.
- Κατά την διάρκεια της εγχείρησης θα πρέπει να ξαπλώσετε ανάσκελα και να μην κινείτε το κεφάλι σας. Η εγχείρηση διαρκεί συνήθως 20 λεπτά, ίσως και λίγο περισσότερο.
- Η συνηθισμένη μέθοδος αφαίρεσης του καταρράκτη γίνεται με υπερήχους και ονομάζεται φακοθρυψία.
- Ο χειρουργός μέσα από μια μικρή τομή κατακερματίζει και αναρροφά τον φακό. Το πίσω μέρος της φυσιολογικής κάψας του φακού παραμένει στη θέση του και αποτελεί το στήριγμα του νέου τεχνητού ενδοφακού.
- Μερικές φορές στο τέλος τοποθετείται μικρό προστατευτικό ράμμα το οποίο αφαιρείται αργότερα.
- Τέλος το μάτι καλύπτεται με προστατευτική γάζα.
Χειρουργικοί χρόνοι εγχείρησης καταρράκτη ματιών
Καταρράκτης ματιών: Μετά την Επέμβαση
Μετά το εξιτήριο
- Το μάτι γίνει ιδιαίτερα κόκκινο η επώδυνο.
- Έχετε ισχυρό πονοκέφαλο που δεν υποχωρεί με παυσίπονο.
- Η όραση σας μειωθεί ξαφνικά !!
- Εάν εμφανιστούν λάμψεις ή σκιές στο μάτι σας.
Όταν ο καταρράκτης αφαιρεθεί δεν αναγεννάται. Αυτό που συχνά συμβαίνει είναι η θόλωση του περιφακίου. Αυτή η κατάσταση χρειάζεται θεραπεία με ειδικό λέιζερ και μπορεί να γίνει στο ιατρείο.
Επιστροφή στη δουλειά
Συνήθως μετά την εγχείρηση μπορείτε να επιστρέψετε σταδιακά στις καθημερινές σας δραστηριότητες και μετά από 1 εβδομάδα περίπου στην εργασία σας.×