the doctors blog

Πάρκινσον Parkinson : Αντιμετώπιση & Θεραπεία

Πάρκινσον : Εξέλιξη & Θεραπεία με αντλίες & νευροδιεγέρτες

Νόσος Πάρκινσον: Αντιμετώπιση με Αντλίες & Νευροδιεγέρτες


Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον. Εφαρμόζονται πια επεμβατικές μέθοδοι όπως η αντλία DUODOPA, και η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση με εμφύτευση νευροδιεγέρτη (Deep Brain Stimulation,DBS).

Ένας ασθενής με τουλάχιστον πέντε έτη νόσο Πάρκινσον (νόσο Parkinson) που παρουσιάζει συμπτώματα και σημαντικές διακυμάνσεις στην κινητικότητα, έχει την δυνατότητα να εξεταστεί από διεπιστημονική ομάδα, ώστε να επιλεγεί η καταλληλότερη μέθοδος που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο, ανακουφίζοντας παράλληλα και την επιβάρυνση των φροντιστών του. 

Τη βασική ομάδα συντονίζει εξειδικευμένος νευρολόγος ενώ συμμετέχουν, νευροψυχολόγος, ψυχίατρος και κατά περίπτωση νευροχειρουργός ή γαστρεντερολόγος.


Τι είναι ο νευροδιεγέρτης Deep Brain Stimulation (DBS)


  • Η νόσος Πάρκινσον γνωρίζουμε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι δυσλειτουργεί το κύκλωμα των βασικών γαγγλίων που είναι υπεύθυνο για την κίνηση. Με τον νευροδιεγέρτη, επαναφέρουμε το κύκλωμα των βασικών γαγγλίων σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση. 
  • Η συσκευή που χρησιμοποιείται για το DBS μοιάζει με βηματοδότη που εμφυτεύεται στο θωρακικό τοίχωμα, αλλά το ηλεκτρόδιο διέγερσης καταλήγει στον εγκέφαλο, στον πυρήνα που έχουμε επιλέξει να διεγείρουμε.
  • Η εμφύτευση του ηλεκτροδίου διέγερσης γίνεται με μεγάλη ακρίβεια στο χειρουργείο. Ο ασθενής είναι ξύπνιος και συνεργάζεται κατά την διάρκεια της εμφύτευσης με τον νευρολόγο, που επιλέγει την καλύτερη θέση του ηλεκτροδίου με νευροφυσιολογική χαρτογράφηση.
  • Μετά την επέμβαση και για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών ακολουθούν εβδομαδιαίες ρυθμίσεις του νευροδιεγέρτη από νευρολόγο σε εξωτερική βάση. Η επιτυχία του DBS εξαρτάται απόλυτα και από την σωστή η όχι ρύθμιση του νευροδιεγέρτη, που εξατομικεύεται για κάθε ασθενή.
  • Προσφέρει βελτίωση κατά μέσον όρο 73% των κινητικών συμπτωμάτων και 58% μείωση της φαρμακευτικής αγωγής. Η διάρκεια των αποτελεσμάτων αυτών είναι τουλάχιστον τα δέκα έτη.   


Τι είναι η αντλία συνεχούς έγχυσης DUODOPA


Η αντλία DUODOPA είναι μια φορητή αντλία συνεχούς έγχυσης που παρέχει υγρή ντοπαμίνη στον ασθενή, μέσω ενός λεπτού καθετήρα που καταλήγει στην κοιλιά του.

Ο καθετήρας καταλήγει στον δωδεκαδάκτυλο, όπου γίνεται και η απορρόφηση της LDOPA. Αυτό εξασφαλίζει σταθερότερη απορρόφηση και ομαλότερα επίπεδα ντοπαμίνης στο πλάσμα. Η αντλία είναι φορητή και προσφέρει μεγάλη αυτονομία κίνησης στον ασθενή ο οποίος μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η επέμβαση για την τοποθέτηση του καθετήρα διαρκεί περίπου μία ώρα, ενώ μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς επέμβαση σε περίπτωση που αργότερα θελήσει ο ασθενής. Τα αποτελέσματα είναι ανάλογα με αυτά του DBS.  


Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος ; Βασικά κριτήρια επιλογής


Οι επεμβάσεις για τη νόσο Πάρκινσον δεν γίνονται σε τελικού σταδίου ασθενείς. Πρέπει να γίνονται την κατάλληλη στιγμή, ώστε να αποφεύγονται οι πτώσεις, τα κατάγματα, ο κλινοστατισμός, η αναπηρία και να επιτυγχάνεται η ανεξαρτητοποίηση του ασθενή και της οικογένειάς του.


Η κατάλληλη στιγμή είναι όταν η ασθένεια έχει επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητές του. Το τελικό στάδιο είναι πραγματικά τελικό.  


Πως γίνεται η επιλογή των ασθενών;


Ο ασθενής πρέπει να περάσει κάποιες εξετάσεις και να ικανοποιούνται βασικά κριτήρια, πριν προταθεί από τον νευρολόγο η μέθοδος που είναι καταλληλότερη για αυτόν. Οι δύο βασικές εξετάσεις είναι:

  • Το LDOPA Test 
  • Ο έλεγχος των ανώτερων νοητικών λειτουργιών

To LDOPA Test θα μας δείξει πόσο θα βελτιωθεί ο ασθενής μετά την επέμβαση. Ο ασθενής θα δει στην πράξη εάν η επέμβαση είναι σε θέση να αλλάξει την ζωή του και πόσο. 

Ο έλεγχος των ανώτερων νοητικών λειτουργιών θα δείξει εάν ικανοποιείται το κριτήριο Νο 4, δηλαδή το υποστηρικτικό περιβάλλον, που είναι απαραίτητο προκειμένου να γίνει η επέμβαση.


Τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληροί ο ασθενής είναι: 


  1. Σοβαρή δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες εξαιτίας της νόσου 
  2. Απουσία ψυχικών νοσημάτων ή σοβαρής άνοιας
  3. Συχνή χρήση ντοπαμίνης (4 ή περισσότερες φορές ημερησίως).
  4. Υποστηρικτικό περιβάλλον 
  5. Βιολογική ηλικία μέχρι 75 ετών , για το DBS, ενώ δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το DUODOPA.




×

Ο Εξειδικευμένος σας Νευρολόγος:
Πάρκινσον Parkinson : Αντιμετώπιση & Θεραπεία
Πάρκινσον : Εξέλιξη & Θεραπεία με νευροδιεγέρτες
Περίληψη
Πάρκινσον : Πως μπορούμε να προλάβουμε την εξέλιξη της νόσου; Αντιμετώπιση του πάρκινσον με αντλίες & νευροδιεγέρτες βοηθούν σημαντικά. Ο υποψήφιος ασθενής
Ειδικότητα
Νευρολογία
Σύνταξη
Δρ. Ζήκος Παναγιώτης
Τροποποίηση: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,9/5 (σε 11 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
πάρκινσον, νευροδιεγέρτης πάρκινσον, νευρολογία, νευρολόγος, αντλίες πάρκινσον, parkinson, νευροδιεγέρτες
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια