FESS : Χειρουργείο Παραρρινοκολπίτιδας Ιγμορίτιδας
FESS : Χειρουργείο Παραρρινοκολπίτιδας Ιγμορίτιδας
FESS : Αντιμετώπιση για Χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, Ιγμορίτιδα, σφηνοειδίτιδα, ηθμοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα
Η επέμβαση με την οποία αντιμετωπίζουμε τη χρόνια παραρρινοκολπίτιδα με ή χωρίς ρινικούς πολύποδες ονομάζεται FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery) ή Λειτουργική ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων κόλπων.
Χρόνια παραρρινοκολπίτιδα : Αιτίες & Συμπτώματα
Φλεγμονή του βλεννογόνου των παραρρίνιων κόλπων και της μύτης, που διαρκεί πάνω από τρεις (3) μήνες προκαλεί τη
χρόνια παραρρινοκολπίτιδα ( ιγμορίτιδα, σφηνοειδίτιδα, ηθμοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα).
Πολλοί και διαφορετικοί λόγοι μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του βλεννογόνου των παραρρινίων κόλπων.
Τα συνήθη συμπτώματα της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας είναι:
Τα συνήθη συμπτώματα της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας είναι:
- Κεφαλαλγία κυρίως γύρω από τα μάτια και την περιοχή της μύτης.
- Βουλωμένη μύτη
- Εκκρίσεις από την μύτη, δηλαδή ρινόρροια. Οι οπισθορινικές εκκρίσεις μπορεί να προκαλέσουν βήχα, ειδικά όταν το άτομο βρίσκεται σε ύπτια θέση.
- Υποσμία.
Κατά τον ενδοσκοπικό έλεγχο ενδέχεται να διαπιστωθεί στην μύτη του ασθενούς, η ύπαρξη πολυπόδων και εκκρίσεων
Η Επέμβαση:
Ζητούμενο της επέμβασης της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας είναι:
- Αφαίρεση πιθανών πολυπόδων από τη μύτη
- Αποκατάσταση της επικοιινωνίας των παραρρινίων κόλπων με χρόνια φλεγμονή και της κοιλότητας της μύτης. Διευρύνωντας τα στόμια, μέσα από τα οποία επικοινωνούν παραρρίνιοι κόλποι που πάσχουν με την μύτη, υποχωρούν ή και εξαλείφονται τα συμπτώματα των ασθενών γιατί:
- Οι πολλές εκκρίσεις παροχετεύονται πια εύκολα στην μύτη και δεν θα συσσωρεύονται στους κόλπους.
- Οι παραρρίνιοι κόλποι που πάσχουν θα αερίζονται πλέον ικανοποιητικάΗ αποτελεσματικότητα της θεραπείας θα πολλαπλασιαστεί, καθώς δια των διευρυμένων στομίων η τοπική θεραπεία που εφαρμόζεται στη μύτη περνά και στους παραρρίνιους κόλπους που πάσχουν.
Οι χειρουργικοί χρόνοι FESS
Ανάλογα με την έκταση και την σοβαρότητα της βλάβης που έχει υποστεί ο βλεννογόνος της μύτης και των προσβεβλημένων παραρρίνιων κόλπων μπορούμε να εφαρμόσουμε τριών ειδών επεμβάσεις.
- Η μικρή επέμβαση, εφαρμόζεται όταν δεν παρουσιάζει μεγάλης έκτασης φλεγμονή κανένας παραρρίνιος κόλπος. Σε αυτό το είδος επέμβασης αφαιρούμε τυχόν πολύποδες από την μύτη.
- Η μεσαία επέμβαση εφαρμόζεται όταν μεμονωμένοι κόλποι εμφανίζουν έντονη φλεγμονή. Σε αυτό το είδος επέμβασης αφαιρούμε τους τυχόν πολύποδες της μύτης και διευρύνουμε τα στόμια των μεμονωμένων πασχόντων κόλπων (πχ ιγμόρεια).
- Η μεγάλη επέμβαση εφαρμόζεται όταν πάσχουν σχεδόν όλοι οι παραρρίνιοι κόλποι. Σε αυτό το είδος επέμβασης αφαιρούμε τους πολύποδες της μύτης και διευρύνουμε τα στόμια όλων σχεδόν των παραρρινίων κόλπων. Στην μεγάλη επέμβαση είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση ενός ειδικού συστήματος πλοήγησης – Navigator
Το σύστημα πλοήγησης - Navigator System
Πρέπει να επισημανθεί ότι οι παραρρίνιοι κόλποι έχουν πολύ στενή ανατομική σχέση με το μάτι και τον εγκέφαλο. Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ένα σύστημα πλοήγησης, το οποίο μας δείχνει, με μικρή απόκλιση λάθους, πόσο κοντά είμαστε στον εγκέφαλο ή στο μάτι, σε κάθε χειρουργική πράξη που πραγματοποιούμε μέσα στους παραρρίνιους κόλπους.
Η χρήση του Navigator - η οποία συνδυάζεται με την ενδοσκοπική χειρουργική - δεν είναι απαραίτητη σε κάθε επέμβαση, οπωσδήποτε όμως παρέχει μία επιπρόσθετη ασφάλεια ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θεωρείται επιβεβλημένη. Ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις που παλαιότερα θα είχαμε πολλές επιφυλάξεις για να προχωρήσουμε στο χειρουργείο σήμερα προχωράμε με ασφάλεια.
Αναισθησία
Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση
Διάρκεια επέμβασης
Η μικρή επέμβαση διαρκεί από 30’ έως 40’. Η μεσαία επέμβαση διαρκεί από 60’ έως 90’. Η μεγάλη επέμβαση διαρκεί από από 120’ έως 240’.
Παραμονή στην κλινική
Το επόμενο πρωί από την επέμβαση ο ασθενής παίρνει εξιτήριο
Αποτέλεσμα
Η καλυτέρευση είναι σταδιακή, μέσα σε ένα μήνα βελτιώνεται αξιοσημείωτα η αναπνοή, ελαττώνονται οι εκκρίσεις και οι πονοκέφαλοι.
Συνδυασμός με άλλες επεμβάσεις
Το χειρουργείο FESS μπορεί να συνδυαστεί με καυτηρίαση κογχών και σπανίως κογχοτομή. Συνδυάζεται επίσης με ευθειασμό ρινικού διαφράγματος ενώ για υπνική άπνοια και ροχαλητό μπορεί να συνδυαστεί με αδενοτομή, αμυγδαλεκτομή, φαρυγγουπερώιο πλαστική ή εκτομή σταφυλής
Μετεγχειρητικές οδηγίες
- Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα μετά την επέμβαση
- Την επομένη του χειρουργείου αφαιρείται ο ήπιος πωματισμός ρινοπλύσεις (με φυσιολογικό ορό) και τοποθέτηση ρινικής αλοιφής, 3 φορές την ημέρα για έναν περίπου μήνα στη μύτη
- Δεν δίδονται καθόλου αναλγητικά
Προληπτικά για ένα τετραήμερο χορηγούνται αντιβιοτικά
Φυσικά η πιστή συμμόρφωση και εφαρμογή της αγωγής από τον ασθενή εγγυώνται την ολική επιτυχία της επέμβασης, καθώς με αυτήν δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ίαση του ασθενούς και αυξάνουμε την αποτελεσματικότητα της τοπικής θεραπείας, αλλά εάν ο ασθενής δεν είναι τυπικός στην εφαρμογή των οδηγιών, τα συμπτώματά του θα ξανακάνουν την εμφάνισή τους σε λίγο καιρό.
Συχνές ερωτήσεις για τη χρόνια παραρρινοκολπίτιδα & την ενδοσκοπική χειρουργική της μύτης
Τι είναι οι παραρρίνιοι κόλποι;
Παραρρίνιους κόλπους ονομάζουμε τις κοιλότητες (χώροι) του προσώπου που περιέχουν αέρα. Κάθε άνθρωπος έχει δύο (2) ιγμόρεια, δύο (2) μετωπιαίους κόλπους, δύο (2) σφηνοειδείς κόλπους και ηθμοειδείς κυψέλες.
Πότε κάποιος πάσχει από χρόνια παραρρινοκολπίτιδα;
Όταν κάποιος παραπονείται για 2 τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα, άνω του τριμήνου και έχει τουλάχιστον ένα από τα δύο πρώτα.
- Έντονο μπούκωμα μύτης
- Ρινόρροια. Οι εκκρίσεις μπορεί να εξέρχονται από την μύτη ή να γίνονται αισθητές στον φάρυγγα του ασθενούς
- Αίσθημα πίεσης ή πόνος, μεταξύ των ματιών και μπροστά από τους παραρρίνιους κόλπους
- Υποσμία
Που οφείλεται η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα;
Πολλοί και διαφορετικοί λόγοι μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του βλεννογόνου των παραρρινίων κόλπων. Τα κυριότερα αίτια είναι τα εξής:
- Μικροβιακή φλεγμονή
- Φλεγμονή γειτονικών ιστών, που εξαπλώνεται στους παραρρίνιους κόλπους (πχ οδοντογενή ιγμορίτιδα)
- Φλεγμονή από μύκητες (σπάνια)
- Υπερευαισθησία σε ουσίες που βρίσκονται σε μικρόβια ή σε μύκητες, που έχουν αναπτυχθεί μέσα στην μύτη και στους παραρρίνιους κόλπους
Τι θέλουμε να πετύχουμε με την θεραπεία που συστήνουμε σε ένα ασθενή που πάσχει από χρόνια παραρρινοκολπίτιδα;
Ο σκοπός της θεραπείας είναι :
Ο σκοπός της θεραπείας είναι :
- Να εξαλειφθεί η φλεγμονή, εάν οφείλεται σε μικρόβια.
- Να κατασταλεί ή να μετριαστεί η ένταση της φλεγμονής, εάν οφείλεται σε λανθασμένη αντίδραση του οργανισμού, σε ουσίες, που βρίσκονται στον βλεννογόνο των παραρρινίων κόλπων, που όμως όπως προαναφέρθηκε, είναι ακίνδυνες για τον οργανισμό.
Η θεραπεία της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας είναι συντηρητική ή χειρουργική;
Αρχικά είναι συντηρητική και συνίσταται στην χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής είτε σαν τοπική θεραπεία στην μύτη, είτε σαν θεραπευτική αγωγή χορηγούμενη από το στόμα και σπάνια ενδοφλέβια.
Πότε προτείνεται στον ασθενή χειρουργική παρέμβαση FESS;
Εάν δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική θεραπεία, τότε η χειρουργική παρέμβαση θα θεραπεύσει ή θα βοηθήσει τον ασθενή να ελέγξει καλύτερα την πάθηση του.
Τι θέλουμε να πετύχουμε με την χειρουργική παρέμβαση;
Να διευρύνουμε τα στόμια των πασχόντων παραρρινίων κόλπων, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και να αποφύγουμε την υποτροπή
Ποια οδό ακολουθούμε για να φθάνουμε στον πάσχοντα παραρρίνιο κόλπο κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης FESS;
Τα τελευταία δέκα χρόνια με την βοήθεια των ενδοσκοπίων και άλλων συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας, η χειρουργική παρέμβαση στους παραρρίνιους κόλπους διενεργείται μέσα από τη μύτη (διαρινική προσπέλαση).
Τελικώς η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα θεραπεύεται οριστικά με την χειρουργική παρέμβαση;
Σε κάποιες περιπτώσεις η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα θεραπεύεται πλήρως με την χειρουργική παρέμβαση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, με την χειρουργική παρέμβαση δημιουργούμε τις απαραίτητες ανατομικές συνθήκες μέσα στους παραρρίνιους κόλπους, έτσι ώστε η χορήγηση της τοπικής θεραπείας που χορηγούσαμε πριν την επέμβαση στον πάσχοντα, να έχει πολλαπλάσια θετική επίδραση στους πάσχοντες παραρρίνιους κόλπους, όταν χορηγείται μετά την επέμβαση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ίδια τοπική θεραπεία που δεν βοηθούσε τον ασθενή πριν την επέμβαση, θα δρα πολύ πιο αποτελεσματικά εάν χορηγηθεί μετά από την επέμβαση, δηλ το μπούκωμα στην μύτη, η ρινόρροια και το αίσθημα πίεσης ή άλγος, μεταξύ των ματιών και μπροστά από τους παραρρίνιους κόλπους θα ελαττωθούν σημαντικά, όπως επίσης θα βελτιωθεί και η υποσμία.
Είναι ένα επικίνδυνο χειρουργείο, έχει πιθανές επιπλοκές;
Οι παραρρίνιοι κόλποι έχουν στενή ανατομική σχέση με το μάτι και τον εγκέφαλο. Για αυτό τον λόγο, είναι ορισμένες φορές επιβεβλημένο, να χρησιμοποιούμε κατά την διάρκεια της ενδοσκοπικής χειρουργικής επέμβασης, ένα σύστημα πλοήγησης (navigator), το οποίο μας δείχνει, με μικρή απόκλιση λάθους, πόσο κοντά είμαστε στον εγκέφαλο ή στο μάτι. Για αυτό τον λόγο, μπορούμε να πούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις που παλαιότερα θα είχαμε πολλές επιφυλάξεις για να προχωρήσουμε στο χειρουργείο, σήμερα προχωράμε με ασφάλεια. Η χρήση του συστήματος πλοήγησης (navigator) δεν είναι επιβεβλημένη σε κάθε επέμβαση.
Εάν χειρουργηθώ αλλά δεν ακολουθήσω τις μετεγχειρητικές οδηγίες, τι θα πάθω;
Εάν ο θεράπων ιατρός σας συστήσει τοπική θεραπεία υπό μορφή spray και ρινοπλύσεων ή κατά καιρούς και για μικρό διάστημα κάποια θεραπευτική αγωγή από το στόμα και εσείς δεν τηρήσετε πιστά τις οδηγίες του, τότε μετά από κάποιο διάστημα, οι εκκρίσεις θα αυξηθούν ξανά, το μπούκωμα θα επανέλθει, αλλά και το αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο, μεταξύ των ματιών, θα κάνει και πάλι την εμφάνισή του.
×