Διπολική διαταραχή, συμπτώματα και διάγνωση
Διπολική διαταραχή, συμπτώματα και διάγνωση
Τι είναι η διπολική διαταραχή;
Η διπολική διαταραχή παλαιότερα ονομαζόταν μανιοκατάθλιψη και είναι μια ψυχική ασθένεια κατά την οποία ο πάσχων έχει τουλάχιστον ένα μανιακό (υπερβολικά ενθουσιασμένος ή με ευερέθιστη διάθεση) ή σχεδόν μανιακό (υπομανιακό) επεισόδιο. Οι μεταβολές της διάθεσης αυτής της πάθησης μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες κάθε φορά και να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην εργασία και τις σχέσεις. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει έως και το 5% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσβάλλοντας τους άνδρες και τις γυναίκες εξίσου.
Συμπτώματα κατάθλιψης
Τα καταθλιπτικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στη διπολική διαταραχή είναι αυτά που παρουσιάζονται σε κάθε μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο, όπως:
- σημαντική θλίψη
- ευερεθιστότητα
- απελπισία
- αύξηση ή μείωση της όρεξης, του βάρους ή του ύπνου
Η διπολική κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε πάσχοντες που θέλουν, σχεδιάζουν ή προσπαθούν να αυτοκτονήσουν ή να κάνουν κακό σε κάποιον άλλο.
Τα συμπτώματα μανιακής φάσης
Τα μανιακά συμπτώματα της διπολικής διαταραχής μπορεί να περιλαμβάνουν :
- καταφανώς υπερβολική αίσθηση ευεξίας ή ικανοτήτων
- καταιγιστικές σκέψεις
- μειωμένο ύπνο
- τόσο γρήγορη ομιλία σε σημείο που είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή
Τα μανιακά άτομα μπορεί επίσης να εμπλακούν σε άσκοπες δραστηριότητες όπως οι υπερβολικές σεξουαλικές συμπεριφορές ή οι άσκοπες δαπάνες.
Διπολική Ι έναντι Διπολικής ΙΙ
Για να λάβει τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής Ι, ένα άτομο πρέπει να βιώσει τουλάχιστον ένα πλήρες μανιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τα άτομα με διαταραχή διπολικής ΙΙ παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα υπομανιακό επεισόδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν συμπτώματα λιγότερο σοβαρά από τα πλήρως μανιακά συμπτώματα.
Μικτά χαρακτηριστικά
Πολλοί άνθρωποι με διπολική διαταραχή έχουν επίσης μικτά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις διακυμάνσεις της διάθεσης. Αυτό περιλαμβάνει την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά τη διάρκεια μανιακών ή υπομανιακών επεισοδίων.
Αίτια διπολικής διαταραχής
Ενώ δεν έχει εντοπιστεί καμία μεμονωμένη αιτία της διπολικής διαταραχής, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτής της ασθένειας. Μειώσεις στη δραστηριότητα διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου έχουν παρατηρηθεί όταν άτομα με διπολική διαταραχή έχουν καταθλιπτικά ή μανιακά επεισόδια.
Διπολική διαταραχή: Ποιος κινδυνεύει;
Τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής τείνουν να έχουν δύο ηλικιακές κορυφώσεις όταν αρχίζουν: μεταξύ 15 και 25 και από 45-54 ετών. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για τη διπολική διαταραχή περιλαμβάνουν ένα στενό οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης ή διπολικής διαταραχής (διαταραχή της διάθεσης) ή ένα οικογενειακό ιστορικό κατάχρησης ουσιών.Στρεσογόνοι παράγοντες της ζωής, όπως η κακοποίηση μπορούν επίσης να προκαλέσουν την εμφάνιση της διπολικής διαταραχής.
Διπολική διαταραχή και καθημερινή ζωή
Τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής μπορούν να παρεμποδίσουν την ικανότητα του ατόμου να εργάζεται, να επιτυγχάνει στο σχολείο και να διατηρεί σχέσεις. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή κινδυνεύουν επίσης να αντιμετωπίσουν άλλα προβλήματα υγείας και ψυχικής υγείας.
Διπολική διαταραχή και κατάχρηση ουσιών
Η ύπαρξη διπολικής διαταραχής μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα του ασθενούς να αναπτύξει πρόβλημα κατάχρησης ουσιών από 22% σε περισσότερο από 50%. Μερικοί άνθρωποι με διπολική διαταραχή μπορεί να πίνουν για να εξομαλύνουν τα μανιακά ή καταθλιπτικά συμπτώματά τους, μια συμπεριφορά που συχνά αναφέρεται ως αυτοθεραπεία.
Διάγνωση της διπολικής διαταραχής
Όταν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας εκτιμούν ένα άτομο για διπολική διαταραχή, συγκεντρώνουν ένα λεπτομερές ιστορικό και διεξάγουν μια εξέταση ψυχικής κατάστασης. Το ιστορικό θα διερευνήσει την πιθανότητα τα συμπτώματα του ατόμου να προκαλούνται από μια ιατρική κατάσταση όπως ένα νευρολογικό ή ενδοκρινικό πρόβλημα, παρενέργειες φαρμάκων ή έκθεση σε μια τοξίνη. Ο επαγγελματίας θα προσπαθήσει επίσης να διακρίνει τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής από άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως τη χρήση ουσιών, την κατάθλιψη, το άγχος ή τη σχιζοφρένεια.
Φάρμακα για διπολική διαταραχή
Τα φάρμακα αποτελούν σημαντικό και αποτελεσματικό μέρος της θεραπείας της διπολικής διαταραχής και περιλαμβάνουν σταθεροποιητές της διάθεσης, αντιψυχωσικά και αντιεπιληπτικά φάρμακα. Όλα αυτά τα φάρμακα έχει βρεθεί ότι βοηθούν να εξισορροπηθεί η διάθεση και να αποτραπούν οι μεταβολές της που υφίστανται τα διπολικά άτομα. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μεταβολές της διάθεσης σε άτομα με αυτή τη διαταραχή.
Ψυχοθεραπεία για τη διπολική διαταραχή
Όταν γίνεται σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της επανάληψης της κατάθλιψης ή της μανίας της διπολικής διαταραχής, καθώς και να μειώσει τα συμπτώματα και τα προβλήματα που προκαλούνται από αυτά τα συμπτώματα όταν εμφανιστούν. Η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία επιδιώκει να βοηθήσει την ατομική αλλαγή τρόπων σκέψης από τον αυτοκαταστροφικό σε πιο παραγωγικούς τρόπους σκέψης. Η οικογενειακή θεραπεία χρησιμοποιεί την αγωγή της ψυχικής υγείας, βελτιώνει την επικοινωνία και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων για το διπολικό διαταραγμένο άτομο και την οικογένειά του.
Ζώντας με τη διπολική διαταραχή
Όπως συμβαίνει και με άλλες ψυχικές διαταραχές, καλή φροντίδα του εαυτού μας είναι πολύ σημαντική για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα από την ψυχανάλυση καιτα φάρμακα. Τα άτομα με διπολική διαταραχή θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα, να ασκούνται τακτικά, να έχουν καλή διατροφή και να αποφεύγουν την κατάχρηση οινοπνεύματος ή ναρκωτικών. Όταν τα άτομα με διπολική διαταραχή μάθουν τα προειδοποιητικά σημάδια πριν την εμφάνιση ενός μανιακού ή καταθλιπτικού επεισοδίου, είναι πιο ικανά να αποτρέψουν την πλήρη μεταβολή της διάθεσής τους.
Εκπαίδευση Φίλων και Οικογένειας
Δεδομένου του σημαντικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν τα μέλη των οικογενειών στην ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη πρόοδο των αγαπημένων τους ατόμων με διπολική διαταραχή, η εκπαίδευση των μελών της οικογένειας και η βελτίωση της επικοινωνίας και της επίλυσης προβλημάτων είναι ένα σημαντικό μέρος της βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων με αυτή τη διαταραχή .
Όταν κάποιος χρειάζεται βοήθεια
Εάν ανησυχείτε για ένα μέλος της οικογένειας ή για κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, ότι μπορεί να υποφέρει από διπολική διαταραχή, μιλήστε ανοιχτά μαζί του και αναζητήστε βοήθεια από έναν αξιόπιστο επαγγελματία υγείας. Συχνά, εκπαιδεύοντας τον αγαπημένο σας λέγοντάς του ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν αυτή τη διαταραχή ζουν εξαιρετικά παραγωγικές και ικανοποιητικές ζωές με τη βοήθεια της θεραπείας, μπορεί να οδηγηθούν πολύ πιο εύκολα προς το να δεχτούν βοήθεια για τον εαυτό τους.
×