the doctors blog

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - 7 Απριλίου

Κατάθλιψη - Παγκόσμια ημέρα υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - 7, Απριλίου, 2017


Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη 7, Απριλίου 2017


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι επικεφαλής μιας ετήσιας παγκόσμιας εκστρατείας για την κατάθλιψη με αποκορύφωμα την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2017, που γιορτάζεται σήμερα.
Ο στόχος της εκστρατείας είναι όλο και περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη, παντού στον κόσμο, να αναζητήσουν και να λάβουν βοήθεια.
Η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία πολλών προβλημάτων υγείας και αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με την κατάθλιψη, μια αύξηση άνω του 18% μεταξύ 2005 και 2015.

Τι είναι η κατάθλιψη;


Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνατε, συνοδεύεται από μία αδυναμία να διεκπεραιώσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Επιπλέον, τα άτομα με κατάθλιψη έχουν συνήθως τα περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: απώλεια ενέργειας, αλλαγή στην όρεξη και τις διατροφικές συνήθειες, κοιμούνται περισσότερο ή λιγότερο, ανησυχία, μειωμένη συγκέντρωση, αναποφασιστικότητα, ανησυχία, αισθήματα αναξιότητας, ενοχής ή απελπισίας, καισκέψεις αυτοτραυματισμού ή και αυτοκτονίας.


Η κατάθλιψη επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών,από όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις χώρες.
Προκαλεί ψυχική οδύνη και επιπτώσεις στην ικανότητα των ανθρώπων να πραγματοποιήσουν ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές εργασίες, με μερικές φορές καταστροφικές συνέπειες για τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους και την ικανότητα να κερδίσουν τα προς το ζην.
Στη χειρότερη περίπτωση, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία, δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων 15-29 ετών.

Ωστόσο, η κατάθλιψη μπορεί να προληφθείκαι να θεραπευθεί.
Η καλύτερη κατανόηση του τι είναι η κατάθλιψη,και πώς μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί, θα βοηθήσει στη μείωση του κοινωνικού στιγματισμού που συνδέεται με την κατάσταση, και θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια.

Ο σκοπός αυτής της ετήσιας εκστρατείας, που ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου 2016, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, είναι όλο και πιο πολλά άτομα με κατάθλιψη, σε όλες τις χώρες, να αναζητήσουν και να δεχτούν βοήθεια.
Πιο συγκεκριμένα, στοχεύουμε να επιτύχουμε το ακόλουθο:

  • Να ενημερωθεί καλύτερα το ευρύ κοινό σχετικά με την κατάθλιψη, τις αιτίες της και τις πιθανές συνέπειές της, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονίας, και το ποια βοήθεια είναι ή μπορεί να είναι διαθέσιμη για πρόληψη και θεραπεία.
  •  Άτομα με κατάθλιψη να αναζητήσουν βοήθεια, και η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνάδελφοι των ανθρώπων που ζουν με την κατάθλιψη, να είναι σε θέση να παρέχουν στήριξη σε αυτούς. 

Πηγή: www.who.int/campaigns/world-health-day

×

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - 7 Απριλίου
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2017 - Μιλάμε για την κατάθλιψη
Περίληψη
Ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης αυξάνεται από τη φτώχεια, την ανεργία, γεγονότα της ζωής όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή διάλυση μιας σχέσης,πιθανή σωματική ασθένεια καθώς και τα προβλήματα που προκαλούνται από το αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών.Τα καλά νέα είναι ότι η κατάθλιψη μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Ειδικότητα
Ψυχιατρική
Σύνταξη
Δρ. Στογιόγλου Δημήτριος
Τροποποίηση: Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
κατάθλιψη, θλίψη, αυτοκτονία
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια