Παγκόσμια εβδομάδα ανοσοποίησης
Παγκόσμια εβδομάδα ανοσοποίησης
24-30 Απριλίου 2017, Παγκόσμια εβδομάδα ανοσοποίησης
Αναμφισβήτητα καμία ενιαία προληπτική παρέμβαση για την υγεία δεν είναι πιο αποδοτική από την ανοσοποίηση. Κάθε χρόνο, η ανοσοποίηση αποτρέπει 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη και ιλαρά. Η όλο και ευκολότερη πρόσβαση στην ανοσοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (SDG).
Οι εμβολιασμοί δεν περιορίζουν μόνο τον πόνο και τον θάνατο που συνδέονται με μολυσματικές ασθένειες όπως η πνευμονία, η διάρροια, ο συνεχής βήχας, η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, συμβάλλουν επίσης στην καθιέρωση εθνικών προτεραιοτήτων όπως η εκπαίδευση και η οικονομική ανάπτυξη. Η μοναδική αξία των εμβολίων ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τον εμβολιασμό, ένα πλαίσιο για την πρόληψη εκατομμυρίων θανάτων από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια μέχρι το 2020.
Το σχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρουτίνας ανοσοποίησης.
- Επιταχύνει τον έλεγχο των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό με την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας ως το πρώτο ορόσημο
- Εισάγει νέα εμβόλια και προωθεί την έρευνα και την ανάπτυξη για την επόμενη γενιά εμβολίων και τεχνολογιών.
- Η ανοσοποίηση εμποδίζει σήμερα 2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως
Δέκα σημαντικά βήματα για την ανοσοποίηση των πληθυσμών
- Η ανοσοποίηση αποτρέπει τους θανάτους κάθε χρόνο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από: διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη και ιλαρά. Είναι μια από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, θα μπορούσαν να αποφευχθούν επιπλέον 1.5 εκατομμύρια θάνατοι, αν βελτιωθεί ο παγκόσμιος εμβολιασμός. Περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται παγκοσμίως από ποτέ Κατά τη διάρκεια του 2015, περίπου 116 εκατομμύρια (περίπου 86%) παιδιά κάτω από την ηλικία του ενός έτους παγκοσμίως έλαβαν τρεις δόσεις εμβολίου διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (DTP3). Αυτά τα παιδιά προστατεύονται από μολύνσεις που μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρές ασθένειες και αναπηρίες ή να είναι θανατηφόρες.
- Eκτιμάται ότι 19,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω από την ηλικία του ενός έτους δεν έλαβαν εμβόλιο DTP3 Περίπου το 60% αυτών των παιδιών ζουν σε 10 χώρες: Αγκόλα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Ινδία, Ινδονησία, Ιράκ, Νιγηρία, Πακιστάν, Φιλιππίνες και Ουκρανία.
- Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων Ένα νέο εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού έχει λάβει άδεια σε αρκετές χώρες και το πρώτο εμβόλιο για την προστασία των παιδιών από την ελονοσία θα τεθεί σε δοκιμή σε τρεις αφρικανικές χώρες το 2018.
- Μηνιγγίτιδα :Οι επιδημίες σχεδόν εξαλείφθηκαν στην Αφρική μέσω της ανοσοποίησης Η μηνιγγίτιδα Α είναι μια λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και είναι συχνά θανατηφόρα. Από την εισαγωγή του εμβολίου μηνιγγίτιδας Α στην Αφρική τον Δεκέμβριο του 2010, οι εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού οδήγησαν στον έλεγχο και την σχεδόν εξάλειψη της θανατηφόρας ασθένειας μηνιγγίτιδας Α σε 26 αφρικανικές χώρες «ζώνης μηνιγγίτιδας». Το εμβόλιο ενσωματώνεται τώρα σε προγράμματα ρουτίνας εθνικών εμβολιασμών.
- Η παγκόσμια θνησιμότητα από ιλαρά μειώθηκε κατά 79% Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό, ο οποίος συνήθως προκαλεί υψηλό πυρετό και εξάνθημα και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, εγκεφαλίτιδα ή θάνατο. Οι παγκόσμιοι θάνατοι από ιλαρά έχουν μειωθεί κατά 79% από εκτιμώμενους 651 600 θανάτους το 2000 σε 134 200 το 2015. Οι επιταχυνόμενες δραστηριότητες ανοσοποίησης είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των θανάτων από ιλαρά.
- Το 2016, η Αμερική έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε την ιλαρά. Αυτό το επίτευγμα κορυφώνει μια προσπάθεια 22 ετών που περιλαμβάνει μαζικό εμβολιασμό κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς σε όλη την Αμερική.
- Ο κόσμος είναι πιο κοντά από ποτέ στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας Το 2016, λιγότερα παιδιά παρέλυσαν από την πολιομυελίτιδα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο έτος, με τον ιό να περιορίζεται σε μερικές περιοχές του Πακιστάν, του Αφγανιστάν και της Νιγηρίας. Δύο από τα τρία στελέχη της άγριας πολιομυελίτιδας φαίνεται να εξαλείφονται, η Ινδία και ολόκληρη η περιοχή του ΠΟΥ της νοτιοανατολικής Ασίας έχουν ανακηρυχθεί καθαρές από πολιομυελίτιδα και έχουν σταματήσει οι εστίες που ξεκίνησαν το 2013-2014 στη Μέση Ανατολή και το Κέρας της Αφρικής.
- Ο μητρικός και νεογνικός τέτανος εξαλείφθηκε στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας Το 2016, η Περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ασίας του ΠΟΥ έχει εξαλείψει τον τετάνο της μητέρας και του νεογνού. Σήμερα, περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, η Περιφέρεια είναι η δεύτερη από τις έξι περιφέρειες του ΠΟΥ για την εξάλειψη του τετάνου της μητέρας και του νεογνού μετά την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.
- Τα εμβόλια χρησιμεύουν ως πρώτη γραμμή άμυνας κατά της μικροβιακής αντοχής Τα εμβόλια μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Η παγκόσμια αύξηση της ασθένειας που προκαλείται από ανθεκτικά στα φάρμακα βακτηρίδια, λόγω υπερβολικής χρήσης και κατάχρησης αντιβιοτικών, αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ο εμβολιασμός των ανθρώπων και των ζώων είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για προστασία από τις μολύνσεις, και εξάλλειψης της ανάγκης για αντιβιοτικά. Η καλύτερη χρήση των υφιστάμενων εμβολίων και η ανάπτυξη νέων εμβολίων αποτελούν σημαντικούς τρόπους αντιμετώπισης της αντοχής στα αντιβιοτικά και τη μείωση των ασθενειών και των θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν.
Πηγή:http://www.who.int/features/factfiles/immunization/en/
×