the doctors blog

Το άσθμα στα παιδιά

Άσθμα στα παιδιά

Τι είναι το άσθμα ;

Το άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή των αεραγωγών, που χαρακτηρίζεται από απόφραξη των αεροφόρων οδών επαναλαμβανόμενα. Η φλεγμονή των αεραγωγών οδηγεί σε υπεραντιδραστικότητα της αεροφόρου οδού, η οποία προκαλεί στένεμα των αεραγωγών και αντίδραση σε διάφορα ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιογόνων, της άσκησης, και του ψυχρού αέρα.

Πόσο συχνό είναι το άσθμα στα παιδιά;

Το άσθμα είναι η πιο κοινή χρόνια ασθένεια της παιδικής ηλικίας. Η συχνότητα του άσθματος αυξάνεται. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το άσθμα επηρεάζει περίπου το 8,5% του παιδιατρικού πληθυσμού στις ΗΠΑ, ή περισσότερα από 7.000.000 παιδιά. Λόγω του άσθματος γίνονται περισσότερες απουσίες στο σχολείο και πιο πολλές νοσηλείες από ό, τι εξ αιτίας οποιασδήποτε άλλης χρόνιας πάθησης σε αυτή τη χώρα.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του άσθματος;

Τα πιο κοινά συμπτώματα του παιδικού άσθματος βήχα και συριγμό. Ο βήχας είναι συνήθως μη παραγωγικός και μπορεί συχνά να είναι το μόνο σύμπτωμα. Όταν είναι το μόνο σύμπτωμα, λέγεται βήχας-παραλλαγή του άσθματος. Συριγμός είναι ένα υψίσυχνο σφύριγμα ήχο που παράγεται από ταραχώδη ροή του αέρα μέσα από στένωση των αεραγωγών. Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • Δυσκολία αναπνοής
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Έλλειψη αντοχής στην άσκηση
Τα συμπτώματα είναι συχνά χειρότερα κατά τη φυσική άσκηση ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο νυχτερινός βήχας είναι επίσης πολύ συνηθισμένος. Τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται από ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, και αυτά τα ιογενή συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες σε παιδιά με άσθμα, ενώ τα άλλα παιδιά αντίστοιχης ηλικίας τείνουν να αναρρώνουν πολύ νωρίτερα. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να παρουσιάζουν μια εποχιακή διακύμανση, η οποία μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικές αλλεργίες. Ο καπνός του τσιγάρου επιδεινώνει συνήθως τα συμπτώματα, και το παθητικό κάπνισμα δεν είναι μόνο ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του παιδικού άσθματος, αλλά περιπλέκει επίσης τον έλεγχο της νόσου. Τα παιδιά με άσθμα συχνά έχουν ιστορικό επαναλαμβανόμενων βρογχίτιδων ή ακόμα και ένα επαναλαμβανόμενο βήχα σαν του κοκκίτη.

Πώς θεραπεύεται το παιδικό άσθμα;

Η θεραπεία του άσθματος σε παιδιά έχει σαν στόχο να ελεγχούν πλήρως τα συμπτώματα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μελλοντικών εξάρσεων διατηρήσει τη φυσιολογική λειτουργία των πνευμόνων να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα τις δραστηριότητες του παιδιού η χρήση της ελάχιστης δυνατόν ποσότητας φαρμάκου και εάν είναι δυνατόν με τις λιγότερες πιθανότητες παρενεργειών. Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή είναι τα πιο αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία του χρόνιου άσθματος και είναι γενικά θεραπεία πρώτης γραμμής για το άσθμα. Είναι γνωστό ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου των παροξύνσεων του άσθματος. Επιπλέον, ο συνδυασμός μιας μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικού και ενός εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς έχει μια σημαντική πρόσθετη θετική επίδραση στην βελτίωση του ελέγχου του άσθματος.
×

Ο Εξειδικευμένος σας Παθολόγος και Ο Εξειδικευμένος σας Ωτορινολαρυγγολόγος :
Το άσθμα στα παιδιά
Παιδιά και άσθμα
Περίληψη
Το άσθμα είναι η πιο συνηθισμένη χρόνια ασθένεια της παιδικής ηλικίας. Η συχνότητα του παιδικού άσθματος έχει σημειώσει αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότητες
Παθολογία, Ωτορινολαρυγγολογία, Πνευμονολογία, Παιδιατρική
Σύνταξη
Δρ. Πετρίκκος Παναγιώτης, Δρ. Κατσούλη Γεωργία
Τροποποίηση: Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
άσθμα, αλλεργικό άσθμα, άσθμα στα παιδιά
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια