the doctors blog

Παγκόσμια ημέρα κατά της ηπατίτιδας

Ηπατίτιδα : Τύποι, Πρόληψη & Θεραπεία

Παγκόσμια ημέρα κατά της Ηπατίτιδας


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου. Σκοπός η ενημέρωση και η αφύπνιση του κοινού σχετικά με την ασθένεια. Πόσα είδη ηπατίτιδας υπάρχουν; Πως αυτή μεταδίδεται; Ποια μέτρα πρόληψης μπορεί να βοηθήσουν; Υπάρχει αλήθεια θεραπεία κατά της ηπατίτιδας;


Ηπατίτιδα Α


Μετάδοση:


Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης τροφίμων ή πόσιμου νερού που έχει μολυνθεί από τα περιττώματα μολυσμένου ατόμου. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την κατανάλωση ωμών οστρακοειδών που έχουν έρθει από  νερό μολυσμένο με λύματα.


Πρόληψη:


 • Υπάρχει ένας εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α .Η θεραπεία αν εφαρμοστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έκθεση στον ιό μπορεί επίσης να έχει σαν αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμη ανοσία.
 •  Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης με την καλή υγιεινή και αποχέτευση, και αποφεύγοντας το πόσιμο νερό που έχει έρθει από μια δυνητικά ανασφαλή πηγή.

Θεραπεία:


Καθώς η ηπατίτιδα Α προκαλεί οξεία ηπατίτιδα, το σώμα είναι συχνά σε θέση να καθαρίσει την ίδια την λοίμωξη μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, οι λοιμώξεις από την ηπατίτιδα Α μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν περαιτέρω επιπλοκές.


Ηπατίτιδα Β


Μετάδοση:


Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται μέσω της επαφής με το αίμα ή άλλα σωματικά υγρά (δηλαδή σάλιο, σπέρμα και κολπικό υγρό) ενός μολυσμένου ατόμου. Μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Πρόληψη:


 • Υπάρχει ένας εμβολιασμός που μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση. Αν δεν έχει εμβολιαστεί κάποιος, για να μειώσει τις πιθανότητες έκθεσης είναι καλύτερο να χρησιμοποιεί προφυλακτικά, και να αποφύγει κοινή χρήσης βελόνων ή αντικείμενα όπως οδοντόβουρτσες, ξυράφια ή ψαλίδι νυχιών με ένα μολυσμένο άτομο.
 • Είναι επίσης σοφό να αποφύγει να κάνει τατουάζ ή piercing από μη αδειοδοτημένο χώρο.

Θεραπεία:


Φάρμακα όπως α-ιντερφερόνη και η πεγκιντερφερόνη, όπως και μια ποικιλία από αντι-ιικά φάρμακα είναι διαθέσιμα και μπορούν να επιβραδύνουν την αναπαραγωγή του ιού και ενδεχομένως να τον απομακρύνουν.

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν μολυνθεί με ηπατίτιδα Β θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν εντός 12 ωρών από τη γέννηση, καθώς αυτό μπορεί να αποτρέψει μια μόλυνση που είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε χρόνια ηπατίτιδα Β.

Ηπατίτιδα C


Μετάδοση:


 Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής αίματος με αίμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μεταδοθεί μέσω ορισμένων σεξουαλικών πρακτικών και κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Πρόληψη:


 • Δεν υπάρχει εμβολιασμός για την ηπατίτιδα C. Επομένως, είναι αναγκαίο να μειωθεί ο κίνδυνος της έκθεσης, με την αποφυγή κοινής χρήσης βελόνων και άλλων αντικειμένων όπως οδοντόβουρτσες, ξυράφια ή ψαλίδι νυχιών με ένα μολυσμένο άτομο.
 • Είναι επίσης σοφή η αποφυγή τατουάζ ή piercing σε μη αδειοδοτημένο χώρο.

Θεραπεία:


Η θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C έχει ως στόχο την εξάλειψη του ιού. Περιλαμβάνει συχνά έναν συνδυασμό πεγκιντερφερόνης και ριμπαβιρίνης, και αυξανόμενης χρήσης ισχυρών αντι-ιικών άμεσης δράσης, με και χωρίς ιντερφερόνη.

Οι άνθρωποι με διαφορετικούς γονότυπους αντιδρούν διαφορετικά στη θεραπεία, μερικοί με μεγαλύτερη επιτυχία από κάποιους άλλους.

Ηπατίτιδα D


Μετάδοση:


Η ηπατίτιδα D μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένο αίμα.

Πρόληψη:


 • Η ηπατίτιδα D βρίσκεται μόνο σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας Β. Οι άνθρωποι που δεν έχουν ήδη μολυνθεί με ηπατίτιδα Β, θα πρέπει να εμβολιαστούν για την ηπατίτιδα Β.
 • Για να μειώσουμε την έκθεση στον ιό, συνιστάται η αποφυγή κοινής χρήσης βελόνων και άλλων αντικειμένων όπως οδοντόβουρτσες, ξυράφια ή ψαλίδι νυχιών με ένα μολυσμένο άτομο.
 • Είναι επίσης σοφό να να μην κάνουμε τατουάζ ή piercing σε μη αδειοδοτημένους χώρους

Θεραπεία:


Οι συνθήκες μπορεί να βελτιωθούν με τη χορήγηση α-ιντερφερόνης, ωστόσο, καμία αποτελεσματική αντι-ιική θεραπεία δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη για την ηπατίτιδα D.

Ηπατίτιδα E


Μετάδοση:


Η ηπατίτιδα Ε μεταδίδεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης τροφίμων ή πόσιμου νερού που έχει μολυνθεί από τα περιττώματα μολυσμένου ατόμου. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την κατανάλωση ωμών οστρακοειδών που έχουν έρθει από νερό μολυσμένο με λύματα.

Πρόληψη:


 • Προς το παρόν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της ηπατίτιδας Ε, αλλά δεν είναι ευρέως διαθέσιμο.
 • Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης με την καλή υγιεινή και αποχέτευση, και αποφεύγοντας το πόσιμο νερό που έχει έρθει από μια δυνητικά ανασφαλή πηγή.

Θεραπεία:


Δεν υπάρχει θεραπεία για την ηπατίτιδα Ε Ωστόσο, είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη.Μήπως χρειάζομαι ηπατολόγο ;


×

Οι Εξειδικευμένοι σας Παθολόγοι :
Παγκόσμια ημέρα κατά της ηπατίτιδας
Παγκόσμια ημέρα κατά της ηπατίτιδας
Περίληψη
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου. Ηπατίτιδα Α, Β, C, E. Μετάδοση, μέτρα πρόληψης που μπορεί να βοηθήσουν & θεραπεία.
Ειδικότητες
Παθολογία, Γενική Ιατρική
Σύνταξη
Δρ. Πετρίκκος Παναγιώτης, Δρ. Παπαδόπουλος Νικόλαος
Τροποποίηση: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
ηπατίτιδα, ήπαρ, ηπατολογία, ηπατίτιδα Α, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, ηπατίτιδα D, ηπατίτιδα E, εμβόλιο ηπατίτιδας, πρόληψη ηπατίτιδας, θεραπεία ηπατίτιδας, ιός ηπατίτιδας
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια