the doctors blog Τηλέφωνο: 211-8006020

Ο διαβήτης του ματιού - διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Διαβήτης στα μάτια & Θεραπεία με λέιζερ Laser


Διαβήτης & μάτια. Αντιμετώπιση & θεραπεία με Laser - λέιζερ στον αμφιβληστροειδή


Τα προβλήματα της ωχράς κηλίδας του ματιού όπως η παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια & το διαβητικό οίδημα ωχράς μπορούν να αντιμετωπιστούν με λέιζερ στον αμφιβληστροειδή.

Τι είναι η θεραπεία με laser;


Λέγοντας laser εννοούμε μια δέσμη "συμπυκνωμένου" φωτός που είναι ικανή να παράγει αρκετή θερμότητα ώστε να προκαλέσει αντίδραση στον αμφιβληστροειδικό ιστό. Το laser χρησιμοποιείται σε πολλές παθήσεις του ματιού και γίνεται με μια λάμπα παρόμοια με αυτή που σας εξετάζει ο οφθαλμίατρος σας . Στην περίπτωση σας, επειδή πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη δυο είναι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε θεραπεία με laser: 

 1. Παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια 
 2. Διαβητικό οίδημα ωχράς 


Τι είναι παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια;


Στην παραγωγική μορφή της νόσου, η αλλιώτικα παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τα μικρά ευαίσθητα αγγεία του αμφιβληστροειδή έχουν αποφραχθεί λόγω του αυξημένου σακχάρου του αίματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο αμφιβληστροειδής να πάψει να τρέφεται ικανοποιητικά . Έτσι ο αμφιβληστροειδής στέλνει σήματα που οδηγούν στην ανάπτυξη νέων αγγείων που ξεκινούν σαν παρακλάδια από τα παλιά. Αυτά τα νεα αγγεία αποτελούν τον μεγάλο κίνδυνο για την όραση σας.

Διαβήτης στα μάτια - Παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια

Παραγωγική Αμφιβληστροειδοπάθεια


Τι είναι διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας ;


Στο διαβητικό οίδημα η ωχρά προσβάλλεται άμεσα λόγω της διαρροής που συμβαίνει στα μικρά αγγεία της περιοχής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την συσσώρευση υγρού και "εξιδρώματος" όπως λέγεται στην περιοχή με αποτέλεσμα πάχυνση και δυσλειτουργία της περιοχής της ωχράς κηλίδας.

Διαβήτης στα μάτια : Διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας.

Εστιακό διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας

Διαβήτης στα μάτια : Μεικτό διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας

Μεικτό διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας


Ποια είναι τα οφέλη της θεραπείας για την αμφιβληστροειδοπάθεια με laser - λέιζερ;


Η εφαρμογή laser στον αμφιβληστροειδή θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των αναγκών του αμφιβληστροειδή σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά . Τα νεοσύστατα αγγεία θα υποστρέψουν και έτσι θα μειωθεί ο κίνδυνος να αιμορραγήσουν και να ουλοποιηθούν. Η θεραπεία με laser προλαμβάνει και προστατεύει από την τύφλωση στο 90% των ασθενών με παραγωγική μορφή της νόσου και μόνο στο 70% των ασθενών με διαβητικό οίδημα της ωχράς. 

Η θεραπεία στην περίπτωση του οιδήματος της ωχράς ως στόχο έχει την διατήρηση της υπάρχουσας όρασης και στην μείωση του ρυθμού μείωσης αυτής. Τα δε αποτελέσματα φαίνονται μετά ένα τρίμηνο περίπου.  


Ποιοι είναι η κίνδυνοι της θεραπείας με laser;


Ο κίνδυνος απώλειας της όρασης εξαιτίας του laser είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο απώλειας της όρασης από τον διαβήτη. Η θεραπεία με laser σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να βλάψει σοβαρά και μόνιμα την όραση. Εξαιτίας αυτού του κίνδυνου χρησιμοποιούμε το laser ως θεραπευτικό μέσο μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο. 

Στην παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια ο περιφερικός αμφιβληστροειδής είναι αυτός που θεραπεύεται με laser. Επειδή το τμήμα αυτό είναι απαραίτητο για την περιφερική όραση, ένα 20 % των ασθενών παρατηρούν στο ένα τουλάχιστον μάτι έναν περιορισμό του περιφερικού οπτικού τους πεδίου και 50% παρατηρούν δυσκολία κατά την νυχτερινή όραση. 

Εάν χρειαστεί να επαναλάβετε αρκετές φορές την θεραπεία με laser είναι πιθανό στο τέλος η όραση σας να μειωθεί αρκετά και να μην μπορείτε να οδηγήσετε. Με άλλα λόγια θα αποκτήσετε την λεγόμενη σωληνωτή όραση όπου η περιφερική όραση θα έχει βλαφτεί." 

Επίσης μετά την θεραπεία με laser μπορεί τα μικρά αγγεία να αιμορραγήσουν και έτσι η όραση σας να παρεμποδιστεί από θολερότητες και μυγάκια τα οποία συνήθως με τον καιρό εξαφανίζονται. Στο διαβητικό οίδημα της ωχράς ο κίνδυνος απώλειας της κεντρικής όρασης είναι ακόμα μεγαλύτερος διότι η εφαρμογή του λέιζερ γίνεται πολύ κοντά στο κέντρο της όρασης. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας κουνήσετε το βλέμμα σας και κοιτάξετε κατευθείαν στη δέσμη του φωτός. 

Εάν συνεργαστείτε και ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού ο κίνδυνος αυτός μειώνεται κατά πολύ. Επίσης μετά την θεραπεία είναι δυνατό να βλέπετε μικρά μαύρα στίγματα στο κέντρο της όρασης σας που συνήθως εξαφανίζονται μετά από ένα δίμηνο περίπου.

Προετοιμασία για τη θεραπεία


Πριν από την θεραπεία παρακαλούμε να συνεχίσετε τα φάρμακα σας κανονικά, να φάτε κάτι και να πάρετε τα χάπια του σακχάρου η την ινσουλίνη σας κανονικά.


Θεραπεία με laser


 • Πριν από το laser ο γιατρός ή η νοσηλεύτρια θα σας ενσταλάξει μυδριατικα κολλύρια. Στη συνέχεια μετά την ενστάλαξη αναισθητικού κολλυρίου ο γιατρός με την βοήθεια ενός ειδικού μεγεθυντικού φακού επαφής θα προχωρήσει στη θεραπεία. Κατά τη διάρκεια της θεραπεία θα βλέπετε πολύ φωτεινά φλας φωτός τα οποία θα τα συνηθίσετε σχεδόν αμέσως.
 • Η θεραπεία στην περίπτωση της παραγωγικής μορφής αμφιβληστροειδοπάθειας έγκειται στην γρήγορη εφαρμογή μερικών εκατοντάδων μικρών εγκαυμάτων στον αμφιβληστροειδή.
 • Στην περίπτωση του διαβητικού οιδήματος γίνεται το λεγόμενο εστιακό η δίκην δικτύου laser όπου μερικές βολές laser εφαρμόζονται στην περιοχή της ωχράς που σαν στόχο έχουν να αποφράξουν τα διαρρέοντα αγγεία και να στραγγίξει η περιοχή.
 • Το μάτι μετά το τέλος της συνεδρίας μπορεί να νιώθει κάποιο πόνο. Ήπια αναλγητικά βοηθούν στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε μερικές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να αισθάνεστε έντονες βελονιές. Αυτό οφείλεται στα υποκείμενα νεύρα που καίγονται. Ο γιατρός δυστυχώς δεν μπορεί να τα δει και γι'αυτό δεν μπορεί να τα αποφύγει. 
 • Την επόμενη φορά προμηθευτείτε ισχυρό παυσίπονο. Αν παρόλα αυτά δεν αντέχετε τον πόνο τότε ο γιατρός πρέπει να προβεί σε τοπική με ένεση αναισθησία.

Διαβήτης στα μάτια : Οφθαλμικό λέιζερ. Φωτοπηξία

Οφθαλμικό Laser. Φωτοπηξία    


Μετά τη θεραπεία με λέιζερ


 • Τα ενοχλήματα από την τοπική αναισθησία και από το laser υποχωρούν περίπου σε μια ημέρα. 
 • Συνίσταται να μην οδηγήσετε για 24 με 48 ώρες. 
 • Η θεραπεία με laser συνήθως απαιτεί περισσότερα του ενός ραντεβού. 
 • Ο οφθαλμίατρος που σας παρακολουθεί θα καθορίσει τα επόμενα ραντεβού σας.


×

Ο Εξειδικευμένος σας Οφθαλμίατρος:
Ο διαβήτης του ματιού - διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Μάτια & Διαβήτης: Συμπτώματα & Θεραπεία με Laser
Περίληψη
Ο διαβήτης στα μάτια & η θεραπεία με Laser. Αναλυτικά οι αιτίες, η αντιμετώπιση & η θεραπεία του διαβήτη αμφιβληστροειδή με λέιζερ, με άριστα αποτελέσματα
Ειδικότητα
Οφθαλμολογία
Σύνταξη
Δρ. Μανουσάκης Ευάγγελος
Τροποποίηση: Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,8/5 (σε 5 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
διαβήτης ματιού, διαβήτης στο μάτι, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, διαβήτης μάτι θεραπεία με λέιζερ, laser στα μάτια, λέιζερ στον αμφιβληστροειδή, laser στον αμφιβληστροειδή
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια