the doctors blog Τηλέφωνο: 211-8006020

Στραβισμός στα παιδιά

Στραβισμός στα παιδιά : Αιτίες - Θεραπεία

Στραβισμός & Παιδιά


Στραβισμός στα παιδιά ονομάζεται η αδυναμία ευθυγράμμισης των δύο οφθαλμών.

Σχετικά με το στραβισμό


Εάν ο στραβισμός αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της «ευαίσθητης» περιόδου της ανάπτυξης της όρασης (έως την ηλικία των 7-12 ετών), ο εγκέφαλος αντιδρά με άρνηση να δει την εικόνα που δέχεται από τον παρεκκλίνοντα οφθαλμό. Αυτό αποτρέπει τη διπλωπία, αλλά οδηγεί σε μία κατάσταση γνωστή ως αμβλυωπία («τεμπέλικο μάτι»). 

Η εμφάνιση στραβισμού μετά την ευαίσθητη περίοδο οδηγεί συνήθως σε διπλωπία. Ο οφθαλμός που στραβίζει μπορεί να παρεκκλίνει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, αν και ορισμένες μορφές, ιδίως οι οριζόντιες, είναι πιο συνήθεις. 

Το ιστορικό θα πρέπει να στοχεύει στον καθορισμό της ηλικίας εμφάνισης και στην ανεύρεση αιτιολογικών παραγόντων, όπως η λοίμωξη της μητέρας, τραύμα κατά τη γέννηση, νόσος και οικογενειακό ιστορικό. 

Το ενδεχόμενο νευρολογικών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της αυξημένης ενδοκράνιας πίεσης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν. 

Η μέτρηση της οπτικής λειτουργίας είναι πιο δυσχερής όσο μικρότερη είναι η ηλικία του παιδιού.

Διάγνωση


Έχουν αναπτυχθεί μία ποικιλία απλών και εξειδικευμένων τεχνικών . 

  • Η παρουσία στραβισμού επιβεβαιώνεται με τη δοκιμασία κάλυψης.
  • Η γωνία της παρέκκλισης μετριέται με τη δοκιμασία κάλυψης και με πρίσματα. Η εξέταση των οφθαλμών σε διαφορετικές βλεμματικές θέσεις βοηθά στην ανίχνευση ανωμαλιών της οφθαλμοκινητικότητας. 
  • Ο διαθλαστικός έλεγχος, συνήθως υπό κυκλοπληγία (με σταγόνες), είναι απαραίτητος. Ενώ υπάρχουν τεστ για την εκτιμηση της διόφθαλμης όρασης.
  • Σε όλα τα παιδιά που παρουσιάζουν στραβισμό, θα πρέπει να ελέγχεται ο αμφιβληστροειδής με σταγόνες (υπό μυδρίαση). 

Αντιμετώπιση στραβισμού στα παιδιά


Η αντιμετώπιση του στραβισμού ακολουθεί τις παρακάτω αρχές: 

  1. Διόρθωση κάθε διαθλαστικής ανωμαλίας. Συνήθως γίνεται με γυαλιά. Τα γυαλιά αποτελούν το συνήθη τρόπο διαθλαστικής διόρθωσης και εφαρμόζονται συνήθως συνεχώς. 
  2. Αντιστροφή της αμβλυωπίας. Η κάλυψη του οφθαλμού που βλέπει καλύτερα εξαναγκάζει τον αμβλυωπικό οφθαλμό να αναλάβει την προσήλωση και την όραση. Αν η αμβλυωπία είναι μεγάλου βαθμού, η κάλυψη μπορεί να μην γίνεται ανεκτή: η μη συμμόρφωση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Η κάλυψη είναι συνήθως μερικού χρόνου. 
  3. Ορθοπτική αντιμετώπιση. Οι ορθοπτιστές έχουν σημαντικό ρόλο στην εκτίμηση, διάγνωση και παρακολούθηση του στραβισμού και της ανάπτυξης της όρασης. Η ορθοπτική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στο να ελεγχθούν διαλείπουσες και λανθάνουσες παρεκκλίσεις. 
  4. Χειρουργική αντιμετώπιση. Η τροποποίηση της θέσης των εξωβολβικών μυών με χειρουργική επέμβαση, δεν μπορεί να βελτιώσει την όραση ή να αντιστρέψει την αμβλυωπία, μολονότι οι γονείς μπορεί να προσδοκούν το αντίθετο. 

Στόχος μας


Η επίτευξη ικανοποιητικής αισθητικής εμφάνισης αποτελεί συχνά τον μόνο στόχο. Η ανακούφιση από μία ανώμαλη θέση της κεφαλής είναι ο επόμενος πιο συχνός στόχος.
  • Μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις, όποια και αν είναι η ένδειξη. 
  • Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις είναι επεμβάσεις εξασθένισης (οπίσθια μετάθεση) οι οποίες στρέφουν τον οφθαλμό αντίθετα από τον συγκεκριμένο μυ ή επεμβάσεις ενίσχυσης (βράχυνση) οι οποίες έλκουν τον οφθαλμό προς αυτό τον μυ.

Ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με το πρόβλημα που σας απασχολεί από τον Δρ. Ηλία Παντελίδη, Εξειδικευμένο Χειρουργό Οφθαλμίατρο του The Doctors.
×

Οι Εξειδικευμένοι σας Οφθαλμίατροι :
Στραβισμός στα παιδιά
Στραβισμός σε παιδιά
Περίληψη

Τι είναι ο στραβισμός στα παιδιά; Πως γίνεται η διάγνωση & σε ποια ηλικία; Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου; Χρήσιμες συμβουλές & το χειρουργείο αναλυτικά.
Ειδικότητα
Οφθαλμολογία
Σύνταξη
Δρ. Παντελίδης Ηλίας, Δρ. Παντελίδης Ηλίας, Δρ. Παντελίδης Ηλίας
Τροποποίηση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,7/5 (σε 7 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
στραβισμός στα παιδιά, οφθαλμολογία, στραβισμός σε παιδιά
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια