Η φωνή & οι διαταραχές της
Η φωνή & οι διαταραχές της
Η φωνή & οι διαταραχές της
Η ομιλία είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, καθώς αποτελεί το βασικότερο μέσο επικοινωνίας του.
Πως παράγεται η φωνή & η ομιλία
Για να δημιουργηθεί η ομιλία είναι απαραίτητο να παραχθεί αρχικά η φώνηση, δηλαδή ένας ήχος στην περιοχή του λάρυγγα και εν συνεχεία με την συνεργασία και κίνηση των υπολοίπων εξαρτημάτων της ομιλίας μπορούμε και μιλάμε. Η παραγωγή φώνησης γίνεται από τις φωνητικές χορδές.
- Όταν αναπνέουμε οι χορδές παραμένουν ανοιχτές.
- Όταν θέλουμε να μιλήσουμε αρχικά εισπνέουμε, εγκλωβίζουμε τον αέρα κάτω από τις χορδές και στην συνέχεια πιέζουμε τον αέρα προκαλώντας την δίοδο του από την σχισμή που υπάρχει ανάμεσα στις χορδές, οι οποίες δονούνται και παράγεται η φώνηση.
- Το ηχόχρωμα της φωνής που την κάνει ξεχωριστή για κάθε άνθρωπο εξαρτάται και από τα αντηχεία, δηλαδή το στόμα, τη μύτη και τους παραρρίνιους κόλπους.
Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με τα προβλήματα στην ομιλία
Πώς εμφανίζονται και σε τι μπορεί να οφείλονται οι διαταραχές της φώνησης;
Το πρώτο σύμπτωμα το οποίο αντιλαμβάνεται ο ασθενής είναι η αλλαγή στη χροιά της φωνής (το βράχνιασμα), ενώ μπορεί σε κάποιες φορές εμφανίζονται προβλήματα στην αναπνοή ή την κατάποση. Οι διαταραχές της φώνησης οφείλονται σε:
- Βλάβες από χρόνιο τραυματισμό των φωνητικών χορδών (κακή χρήση της φωνής, κάπνισμα, αλκοόλ)
- Οζίδια (ή κάλοι) (τραγουδιστές ή εκπαιδευτικοί).
- Πολύποδες, κύστεις ή οίδημα των χορδών.
- Φλεγμονώδεις παθήσεις:Διαταραχές της φωνής λόγω ηλικίας: εφηβική, γεροντική φωνή
- Οξεία λαρυγγίτιδα
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Διαταραχές της κινητικότητας του λάρυγγα:Νεοπλάσματα του λάρυγγα (καλοήθη ή κακοήθη)
- Νευρολογικές παθήσεις
- Παράλυση του λάρυγγα (από όγκους, επεμβάσεις ή νοσήματα θώρακα και τραχήλου)
- Τραύματα του λάρυγγα
- Συνδυασμός καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ πολλαπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας έως και 20 φορές
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση των νοσημάτων αυτών γίνεται με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, την τυπική ΩΡΛ εξέταση, ενώ ολοκληρώνεται με την ενδοσκόπηση της περιοχής με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο.
Σε τι είδους επέμβαση πρέπει να υποβληθώ;
Η συνηθέστερη επέμβαση είναι η μικροχειρουργική εξαίρεση της βλάβης (οζιδίων, κάλων, πολυπόδων, θηλωμάτων & άλλων ογκιδίων) διαστοματικά, με χρήση μικροσκοπίου. Χρησιμοποιούνται ειδικά σετ εργαλείων χειρουργικής λάρυγγα και κατά περίπτωση μπορεί να επιλεγεί και η χρήση laser.
Σε ειδικές περιπτώσεις γίνεται έγχυση ουσιών στις χορδές, ενώ πολύ σπάνια θα χρειαστεί εξωτερική τομή.
Σημ. Η διαχείριση του ασθενούς με διαταραχές της φωνής χρειάζεται λεπτομερή αξιολόγηση και σχεδιασμό προκειμένου να επιτύχουμε την πλήρη ίαση και να αποφύγουμε την υποτροπή.
Μύθοι - Αλήθειες σχετικά με τα προβλήματα των φωνητικών χορδών
Αλήθεια
Η καταγραφή της ενδοσκόπησης σε υπολογιστή είναι απαραίτητη προκειμένου όχι μόνο να δούμε με άνεση και ακρίβεια την μορφολογία και την κινητικότητα του λάρυγγα αλλά και για να είναι δυνατή η σύγκριση εικόνων κατά την διάρκεια θεραπείας ή πριν & μετά από χειρουργική επέμβαση.
Μύθος
Θα πονάω μετά την επέμβαση.
Αλήθεια
Οι επεμβάσεις αυτές δεν παρουσιάζουν μετεγχειρητικό πόνο, ενώ ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι του με ειδικές οδηγίες αποθεραπείας.
Χρήσιμα TIPS
Οι ερεθιστικοί παράγοντες που πρέπει να αποφεύγονται:
- Το κάπνισμα,
- Η κατάχρηση αλκοόλ
- Η σκόνη
- Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες
Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να συστήσουμε:
- Αποφυγή κατάχρησης της φωνής (θεραπεία για τυχόν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)
- Λογοθεραπεία
Σημ. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ασθενής θα πρέπει να οδηγηθεί στο χειρουργείο για την αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας του λάρυγγα και την αφαίρεση του αιτίου που προκαλεί τη διαταραχή της φωνής.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη βραχνή φωνή και τα προβλήματα στις φωνητικές χορδές όπως καρκίνος ή πολύποδες, στα Ειδικά Άρθρα του επίσημου Site του Δικτύου.
×