Γεροντική Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας
Γεροντική Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας
Γεροντική εκφύλιση ωχράς κηλίδας
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) είναι μια συχνή νόσος των οφθαλμών, κατά την οποία βλάπτεται η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδή που ονομάζεται ωχρά κηλίδα.
Φωτογραφία : Ωχρά κηλίδα: Φυσιολογική όραση - Ξηρή μορφή - Υγρή μορφή ωχράς κηλίδας. Καλλιτεχνική απεικόνιση ADAM.
Η ωχρά κηλίδα
- Η ωχρά κηλίδα είναι μια πολύ λεπτή φωτοευαίσθητη περιοχή, η οποία λαμβάνει τα οπτικά ερεθίσματα και τα στέλνει εν συνεχεία στον εγκέφαλο.
- Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την λεγόμενη ευκρινή ή λεπτομερή όραση (πχ είναι η όραση που χρησιμοποιούμε όταν σημαδεύουμε).
- Οποιαδήποτε βλάβη στην περιοχή της ωχράς κηλίδας έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία "τυφλών" κεντρικών περιοχών καθώς και παραμορφωμένης ή θολής όρασης. Η ΗΕΩ είναι η πρώτη αιτία νομικής τύφλωσης σε άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών.
- Τουλάχιστον 1 στους 10 ανθρώπους άνω των 65 ετών πάσχει από την νόσο ενώ 1 στους 4 παρουσιάζει τα πρώιμα σημάδια της νόσου.
Προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης εκφύλισης ωχράς κηλίδας
Όσον αφορά τους προδιαθεσικούς παράγοντες πιστεύεται ότι το κάπνισμα, η αυξημένη ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό ευνοούν στην εμφάνιση της νόσου. Επιπρόσθετα δε η υπερχοληστεριναιμία, η μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες), καθώς και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (η μη χρήση προστατευτικών γυαλιών ηλίου) συνδέονται με αυξημένη συχνότητα παρουσίας της νόσου.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Υπάρχουν δύο μορφές της νόσου: η λεγόμενη ξηρά μορφή και η υγρή μορφή. Ο οφθαλμίατρος που θα εξετάσει έναν ασθενή, αφού εκτιμήσει την οπτική οξύτητα θα διενεργήσει μια ειδική εξέταση που λέγεται βυθοσκόπηση για να μελετήσει το εσωτερικό τμήμα του οφθαλμού και αν υποψιαστεί υγρά μορφή της ΗΕΩ θα διενεργήσει περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις (φλουροαγγειογραφία και τομογραφία οπτικού συντονισμού). Ανάλογα με την μορφή και την βαρύτητα της νόσου θα αποφασιστεί η περαιτέρω θεραπεία.
Τρόποι πρόληψης
Όσον αφορά την πρόληψη της ΗΕΩ, πέραν του περιοδικού οφθαλμολογικού ελέγχου, οι παρακάτω αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή φαίνεται ότι βοηθούν την μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης της νόσου:
- Διακοπή καπνίσματος
- Άσκηση
- Διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης
- Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
- Δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ψάρια
Η συνεχιζόμενη πάντως έρευνα που αφορά την ΗΕΩ, στοχεύει στην διευκρίνηση και ανακάλυψη των γενετικών, περιβαλλοντικών και διαιτητικών παραγόντων που επηρεάζουν την πορεία την νόσου. Επίσης νέες στρατηγικές αντιμετώπισης της νόσου ερευνώνται όπως είναι για παράδειγμα φάρμακα που ανακόπτουν την πορεία και την αναγέννηση των νεόπλαστων αγγείων της υγρής μορφής, μεταμόσχευση κυττάρων μελαγχρόου επιθηλίου αμφιβληστροειδή, ακτινοβολίες, γενετική παρέμβαση καθώς και ηλεκτρονικά μικροτσίπ για εμφύτευση στον αμφιβληστροειδή τα οποία θα μπορούν να υποκαταστήσουν την όραση στο μέλλον.
Ποιο είναι το κόστος της θεραπείας για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας ;
Ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με την ωχρά κηλίδα και τις παθήσεις της από τους Εξειδιιευμένους Χειρουργούς Οφθαλμιάτρους του The Doctors.
×