the doctors blog

Πρόβλημα όρασης - Διαθλαστικές Ανωμαλίες

πρόβλημα όρασης θεραπεία με λέιζερ

Θεραπεία με λέιζερ στα μάτια


Έχετε προβλήματα όρασης;


Κατά τη φυσιολογική όραση (εμμετρωπία),το φως από ένα μακρινό αντικείμενο εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή. Καθώς το αντικείμενο έρχεται πιο κοντά, η ισχύς του φακού αυξάνεται μέσω της αλλαγής του σχήματός του, που γίνεται πιο κυρτό. 


Διαθλαστικές ανωμαλίες παρουσιάζονται όταν το οπτικό σύστημα αποτυγχάνει να εστιάσει το είδωλο ενός πράγματος επάνω στον αμφιβληστροειδή. Και τα τρία στοιχεία του οπτικού συστήματος, ο κερατοειδής (το ισχυρότερο), ο φακός και το μήκος του βολβού, υφίστανται μεταβολές καθώς ο οφθαλμός αναπτύσσεται στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. 

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα όρασης;


Αμετρωπία 


Αμετρωπία σημαίνει έλλειψη εμμετρωπίας. Περιλαμβάνει την υπερμετρωπία, τη μυωπία, τον αστιγματισμό και την πρεσβυωπία, η οποία ωστόσο δεν οφείλεται σε διαθλαστικές ανωμαλίες, αλλά στην αδυναμία προσαρμοστικότητας του φυσικού φακού. 

Υπερμετρωπία


Στην υπερμετρωπία, η διαθλαστική ισχύς του ματιού είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα οι φωτεινές ακτίνες από μακρινά αντικείμενα να εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Κυρίως επηρεάζεται η κοντινή όραση. Η ανωμαλία διορθώνεται με πρόσθετο κυρτό φακό. 


Μυωπία

Στη μυωπία, τα απομακρυσμένα αντικείμενα εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Συνήθως το πρόβλημα οφείλεται στην επιμήκυνση του οφθαλμού ή στην αύξηση της καμπυλότητας του κερατοειδούς και σπανιότερα σε κατασκευαστικά προβλήματα του κρυσταλλοειδούς φακού. Τη συγκεκριμένη διαθλαστική ανωμαλία εμφανίζει σχεδόν το 50% των ανθρώπων σε παραγωγική ηλικία παγκοσμίως. Με τη μυωπία η μακρινή όραση είναι ιδιαίτερα δυσχερής. Το πρόβλημα διορθώνεται με κοίλο φακό. 


Αστιγματισμός


Στον αστιγματισμό, η ισχύς των διαθλαστικών μέσων ποικίλλει στους διάφορους μεσημβρινούς του κερατοειδούς. Όταν η καμπυλότητα του κερατοειδούς δεν είναι ομοιόμορφη, τότε η εστίαση ενός αντικειμένου δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται ολόκληρη επάνω στον αμφιβληστροειδή. Η πρεσβυωπία αποτελεί μια δυσλειτουργία προσαρμογής της εστίασης του φακού σε κοντινούς στόχους. Εμφανίζεται στη μέση ηλικία, αφορά όλους τους ανθρώπους άνω των 40-45 ετών, σχετίζεται με την προοδευτική μείωση της κοντινής όρασης και οφείλεται σε αλλαγές και φθορά του κρυσταλλοειδούς φακού. 


Τρόποι αντιμετώπισης 


  • Λόγω της αδυναμίας να επιτευχθεί βέλτιστη οπτική οξύτητα και άνεση στη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής, το laser κερδίζει διαρκώς έδαφος.
  • Οι χειρουργικές τεχνικές διόρθωσης της αμετρωπίας έχουν αντικατασταθεί σήμερα από τα σύγχρονα Femto Laser νέας γενιάς. 
  • Τεχνικές όπως η ακτινωτή κερατοτομή μεταβάλλουν την καμπυλότητα του κερατοειδούς, αλλά χρησιμοποιούνται πλέον σπανίως στην απλή αμετρωπία. Κατέχουν εντούτοις κάποιον ρόλο στη διόρθωση των υψηλότερων επιπέδων αστιγματισμού, π.χ. έπειτα από μεταμόσχευση κερατοειδούς ή σε επέμβαση καταρράκτη.

Ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με όλα τα διαθλαστικά προβλήματα όρασης και τη θεραπεία τους από τον Εξειδικευμένο Χειρουργό Οφθαλμίατρο του The Doctors.

×

Οι Εξειδικευμένοι σας Οφθαλμίατροι :
Πρόβλημα όρασης - Διαθλαστικές Ανωμαλίες
Θεραπεία με λέιζερ στα μάτια
Περίληψη
Τα προβλήματα όρασης & η θεραπεία τους. Μυωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία, υπερμετρωπία. Laser νέας γενιάς εγγυώνται μόνιμα & εντυπωσιακά αποτελέσματα
Ειδικότητα
Οφθαλμολογία
Σύνταξη
Δρ. Παντελίδης Ηλίας, Δρ. Παντελίδης Ηλίας, Δρ. Παντελίδης Ηλίας
Τροποποίηση: Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,7/5 (σε 9 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
διαθλαστικές ανωμαλίες όρασης, διαθλαστικά προβλήματα όρασης, προβλήματα όρασης, μυωπία, μυωπία λέιζερ, πρεσβυωπία λέιζερ, υπερμεττωπία λέιζερ, λέιζερ στα μάτια
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια