Ρήξη τενόντων στροφικού πετάλου του ώμου
Ρήξη τενόντων στροφικού πετάλου του ώμου
Ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου
Οι ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου (rotator cuff) αποτελούν μία συχνή αιτία πόνου και λειτουργικής ανεπάρκειας στους ενήλικες.
Συνήθως προκαλούν μυική αδυναμία, πόνο και περιορισμό σε απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως στο ντύσιμο, χτένισμα, άρση αντικειμένων πάνω από το επίπεδο του ώμου κλπ.
Διάγνωση - Εξετάσεις
Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού (έναρξη και διάρκεια συμπτωμάτων, μηχανισμός κάκωσης) και η κλινική εξέταση κατά κανόνα είναι αρκετές για να οδηγήσουν στη διάγνωση της ρήξεως τενόντων του στροφικού πετάλου.
Παρακλινικές δοκιμασίες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης είναι η μαγνητική τομογραφία (MRI) ή ο υπέρηχος (ultrasound) οι οποίες μας δίνουν λεπτομέρειες για το σημείο και την έκταση της βλάβης καθώς και για την ύπαρξη συνοδών βλαβών (πχ αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής, τενοντίτιδα μακράς κεφαλής δικεφάλου).
Αντιμετώπιση
Η ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου μπορεί -ανάλογα με την περίπτωση- να αντιμετωπιστεί είτε με συντηρητική θεραπεία είτε χειρουργικά.
Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:
- Ανάπαυση: συνιστάται αρχικά αποφυγή έντονης καταπόνησης και περιορισμό των δραστηριοτήτων που απαιτούν τοποθέτηση του χεριού πάνω από το επίπεδο του ώμου (overhead activities).
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων: αποφυγή κινήσεων που προκαλούν πόνο.
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη: φάρμακα όπως το Voltaren,
- Xefo, Naprosyn, Arcoxia ελαττώνουν τον πόνο.
- Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας: ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων υπό την επίβλεψη φυσικοθεραπευτή μπορεί να αποκαταστήσει το εύρος κίνησης και να δυναμώσει τους μυς της ωμικής ζώνης.
- Έγχυση στεροειδών: εάν τα παραπάνω μέτρα δε βελτιώνουν τα συμπτώματα, η έγχυση τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης στον υπακρωμιακό χώρο μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Χειρουργική αντιμετώπιση:
Με τη χειρουργική επέμβαση γίνεται συρραφή του τένοντα ή των τενόντων του στροφικού πετάλου που έχουν υποστεί ρήξη με επανακαθήλωσή τους στο οστό (άνω πέρας του βραχιονίου).
Ωστόσο, μία μερική ρήξη μπορεί να χρειάζεται μόνο νεαροποίηση (καθαρισμό) σε συνδυασμό με αποσυμπίεση του υπακρωμιακού χώρου που γίνεται με αφαίρεση μερικών χιλιοστών οστού από την κάτω επιφάνεια του ακρωμίου (ακρωμιοπλαστική).
Κατά την αρθροσκοπική αποκατάσταση, ο χειρουργός τοποθετεί μία κάμερα (αρθροσκόπιο) μέσα στην άρθρωση του ώμου και ειδικά εργαλεία μέσα από μικρές τομές (μικρότερες από 1 εκατοστό). Στη συνέχεια, αφού αναγνωρίσει τη ρήξη του στροφικού πετάλου, προχωρεί στη συρραφή με ειδικές οστικές άγκυρες και ράμματα που καθηλώνουν τον τένοντα στην κεφαλή του βραχιονίου.
Η αρθροσκοπική αποκατάσταση είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και ο ασθενής συνήθως εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο.
Αποτέλεσμα
Η πλειοψηφία των ασθενών (τουλάχιστον 90-95%) αναφέρει θεαματική βελτίωση των συμπτωμάτων και ιδιαίτερα του πόνου με ταυτόχρονη βελτίωση της μυικής ισχύος.
Σημειώνεται ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με πτωχότερα αποτελέσματα είναι:
- Κακή ποιότητα ιστών
- Μεγάλες/μαζικές ρήξεις
- Αδυναμία του ασθενούς να ακολουθήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης
- Προχωρημένη ηλικία
- Κάπνισμα
Πρόληψη – Check-up
Σε γενικές γραμμές, και ιδιαίτερα σε μεγάλες ρήξεις στροφικού πετάλου με κακή ποιότητα ιστών, συνιστάται η αποφυγή έντονης καταπόνησης και άρσης βαρέων αντικειμένων. Δεν απαιτείται απεικονιστικός ή άλλος παρακλινικός έλεγχος σε βάθος χρόνου εφόσον ο ασθενής έχει επανέλθει σε πλήρη δραστηριότητα.
×