the doctors blog

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος & νέα τεχνική στη χειρουργική αντιμετώπισή της

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος :θεραπεία με αρθροπλαστική

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος & νέα τεχνική στη χειρουργική αντιμετώπισή της


Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και γενικότερα η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις που πλήττουν το δυτικό πληθυσμό.

Δεύτερη σε συχνότητα μετά τη στεφανιαία νόσο της καρδιάς, η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος προσβάλλει περίπου το 10%-12% του πληθυσμού και πλήττει κυρίως ηλικίες 60-65 ετών.


Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα


 • Η οστεοαρθρίτιδα αφορά στην καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, του προστατευτικού δηλαδή εκείνου ιστού, που παρεμβάλλεται μεταξύ των οστών της άρθρωσης και στόχο έχει να αμβλύνει τις τριβές.
 • Η φθορά του αρθρικού χόνδρου οδηγεί βαθμιαία σε δυσλειτουργία της άρθρωσης, στην προκειμένη περίπτωση του γόνατος, με αποτέλεσμα: χωλότητα, δυσκαμψία, πόνο κατά την κίνηση και κατά τη διάρκεια της νύχτας, παραμόρφωση, υποτροπιάζον οίδημα και γενικότερα σοβαρό επηρεασμό της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής αυτού που πάσχει.


Αίτια οστεοαρθρίτιδας


Τα αίτιά της δεν είναι απολύτως διευκρινισμένα, ποικίλλουν και συνήθως προκύπτουν από ένα συνδυασμό παραγόντων. Σημαντικό ρόλο παίζουν:

 • Η κληρονομικότητα
 • Οι γενετικοί παράγοντες
 • Η διατροφή
 • Η παχυσαρκία
 • Η έλλειψη άσκησης
 • Η βαριά χειρωνακτική εργασία

Η εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος σε μικρές ηλικίες συνδέεται κυρίως με μετατραυματικά αίτια (ρήξη μηνίσκων, συνδεσμική αστάθεια γόνατος, κατάγματα γύρω από το γόνατο κ.α.)


Αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας


Δυστυχώς η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση που επιδεινώνεται προοδευτικά και η συντηρητική αντιμετώπισή της με φαρμακευτικά σκευάσματα και φυσικοθεραπεία ενδείκνυται μόνο στα αρχικά της στάδια.

Η θεραπεία τελικά είναι χειρουργική και αποβλέπει στη αποκατάσταση της λειτουργικότητας του γόνατος, με την τοποθέτηση μιας νέας άρθρωσης (αρθροπλαστική) που αποτελείται από κράμα μετάλλων και πολυαιθυλένιο (πλαστικό).


Τι πρέπει να προσέξω


Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια επέμβαση που εφαρμόζεται ευρέως την τελευταία 20ετία, σε ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος και γενικά τα αποτελέσματά της είναι καλά, πλην όμως έχει παρατεταμένο χρόνο αποκατάστασης.


Νέα τεχνική αντιμετώπισης οστεοαρθρίτιδας


 • Με την εξέλιξη της ορθοπεδικής, προ 5ετίας ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία και στις Η.Π.Α. μια νέα επέμβαση τοποθέτησης αρθροπλαστικής γόνατος, γνωστή ως αρθροπλαστική Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Μ.Ι.Κ. minimally invasive knee), με στόχο να βελτιώσει τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς.
 • Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος ξεκίνησε και στην Αθήνα από τον ορθοπεδικό χειρουργό κ. Κουκάκη Αθανάσιο και την ομάδα του με πολύ θετικά αποτελέσματα.
 • Η διαφορά της αρθροπλαστικής γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας με την κλασσική αρθροπλαστική γόνατος έγκειται, κυρίως, στη γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενούς με την πρώτη.
 • Η νέα τεχνική βασίζεται στη χρήση ειδικού εξοπλισμού, με τον οποίο η εμφύτευση της άρθρωσης στο γόνατο γίνεται μέσω μικρής τομής 8-10 εκ.,με ελάχιστη διατάραξη βασικών για την κίνηση του γόνατος μαλακών μορίων (μύες-επιγονατίδα-τένοντες).
 • Αντίθετα με την παραδοσιακή τεχνική, όπου η τομή φτάνει τα 20-25 εκ.,με μεγαλύτερη διάνοιξη των μαλακών μορίων. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο αισθητικό. Ο ασθενής που υποβάλλεται σε αρθροπλαστική ελάχιστης επεμβατικότητας βιώνει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, αποκαθιστά την κίνηση του γόνατος και επιστρέφει στις δραστηριότητές του γρηγορότερα, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος , και αποφεύγεται  στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάγκη μεταγγίσεως.
 • Επιπλέον μειώνεται δραματικά η παραμονή στο νοσοκομείο από 8-10 ημέρες σε 3-4 ημέρες. Επίσης μειώνεται ο χρόνος τελικής αποκατάστασης, φυσικοθεραπείας και εξάρτησης από βοηθητικά μέσα (μπαστούνι κ.ά.). Τέλος πολύ μικρότερος με την αρθροπλαστική ελάχιστης επεμβατικότητας είναι και ο κίνδυνος μετεγχειρητικής δυσκαμψίας, εφόσον ο ασθενής από την πρώτη κιόλας μέρα μετά την επέμβαση λυγίζει το γόνατό του στις 90 μοίρες.


Τι πρέπει να προσέξω:


Η αρθροπλαστική γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας μπορεί επίσης- σε επιλεγμένες περιπτώσεις – να συνδυαστεί με ρομποτικό σύστημα (ΜΙΚ & CAOS computer assisted orthopaedic system), ενώ με παρόμοια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας διενεργείται και η αρθροπλαστική ισχίου.


Οι εξαιρέσεις


Το 80%-90% των ασθενών που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος μπορούν να χειρουργηθούν με την τεχνική αυτή. Εξαιρούνται μόνο ασθενεις με προηγούμενο κάταγμα ή οστεοτομία γύρω από το γόνατο.
×

Ο Εξειδικευμένος σας Ορθοπεδικός:
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος & νέα τεχνική στη χειρουργική αντιμετώπισή της
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος & Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης
Περίληψη
Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος  πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής του. Η αρθροπλαστική γόνατος τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σημαντικά
Ειδικότητα
Ορθοπεδική
Σύνταξη
Δρ. Κουκάκης Αθανάσιος
Τροποποίηση: Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
αρθροπλαστική γόνατος, ολική αρθροπλαστική γόνατος, οστεοαρθρίτιδα γόνατος, πόνος στο γόνατο, πόνοι στο γόνατο, οστεοαρθρίτιδα, αρθροπλαστική γόνατος τιμή, αρθροπλαστική γόνατος κόστος, χειρουργείο γόνατος κόστος, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2016
Σκοπός συγγραφής
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια