the doctors blog

Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων το καλοκαίρι

Τροφική δηλητηρίαση : Κανόνες ασφαλείας τροφίμων το Καλοκαίρι

10 tips για την ασφάλεια των τροφίμων το καλοκαίρι


Το καλοκαίρι η διατροφή μπορεί να είναι ευχάριστη με φρέσκα εποχιακά προϊόντα, φαγητό στην ύπαιθρο και διασκέδαση σε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Δυστυχώς, η τροφική δηλητηρίαση είναι πιο συχνή το καλοκαίρι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή του έτους.


Τα βακτήρια στα τρόφιμα πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα στο ζεστό και υγρό κλίμα. Οι περισσότερες κουζίνες στα σπίτια δεν έχουν σχεδιαστεί για τον ασφαλή χειρισμό μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων. Η προετοιμασία και η κατανάλωση των τροφίμων σε εξωτερικούς χώρους - στον κήπο, στο κάμπινγκ ή στο πικ-νικ και μπάρμπεκιου - μπορεί επίσης να είναι δύσκολη, όπου η ψύξη και τα μέρη για να πλύνουμε τα χέρια μας δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.


Τροφική δηλητηρίαση το Καλοκαίρι



Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα για να κρατήσετε τα νωπά τρόφιμα ασφαλή και αυτό το καλοκαίρι.


  1. Ρυθμίστε το θερμοστάτη σας. Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του ψυγείου είναι κάτω από 5 ° C και διατηρήστε τον καταψύκτη σας στους μείον 15 ° C έως μείον 18 ° C.  Κρατήστε τις σαλάτες φρέσκες  και το κρέας ασφαλές στην κατάψυξη ή στο ψυγείο στους 5 ° C  ή λιγότερο  μέχρι το μαγείρεμα ή το σερβίρισμα.
  2. Μην αφήνετε τα ζεστά τρόφιμα να κρυώσουν εντελώς πριν την ψύξη. Βάλτε ζεστό φαγητό στο ψυγείο ή στην κατάψυξη το συντομότερο. Ψύξτε γρήγορα, πρώτα με εμβάπτιση του δοχείου σε πάγο ή κρύο νερό. Χωρίστε τα τρόφιμα σε μικρότερα, πιο ρηχά δοχεία, έτσι ώστε να ψύχονται πιο γρήγορα στο ψυγείο.
  3. Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο σας. Αφήστε αρκετό χώρο για την κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του ψυγείου, καθώς είναι σημαντική για την αποτελεσματική ψύξη. Μια καλή συμβουλή: εάν προετοιμάζετε τραπέζι για πολλά άτομα διατηρήστε τα ποτά σε πάγο ή σε ένα μονωμένο δοχείο ψύξης και φυλάξτε το χώρο στο ψυγείο σας για τα τρόφιμα.
  4. Κρατήστε το ωμό κρέας, το κοτόπουλο και τα θαλασσινά διατηρημένα σε απλή ψύξη και μακριά από μαγειρεμένο φαγητό. Όταν τα βακτήρια από το ωμό κρέας μεταφερθούν στο μαγειρεμένο φαγητό, αυτό μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Κρατήστε το ωμό κρέας κάτω από άλλα τρόφιμα στο ψυγείο και μην αφήνετε τους χυμούς του ωμού κρέατος να στάξουν πάνω σε άλλα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα και πλένετέ τες μεταξύ των χρήσεων. Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά την επαφή με ωμό κρέας.
  5. Να γνωρίζετε πότε πρέπει να πετάξετε το φαγητό. Μην τρώτε τρόφιμα που έχουν  ήδη μείνει έξω από το ψυγείο για περισσότερο από τέσσερις ώρες - κυρίως τα πουλερικά, το κρέας, τα θαλασσινά, μαγειρεμένο ρύζι και μαγειρεμένα ζυμαρικά.
  6. Φροντίστε να ενημερώνεστε για την πρόγνωση του καιρού. Ξέρετε ότι πρέπει να βάζετε στο ψυγείο ευπαθή τρόφιμα μέσα σε δύο ώρες. Αλλά ξέρατε ότι ο χρόνος ασφαλείας πέφτει σε μία ώρα όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 32 C; Σερβίρετε, τρώτε και βάζετε το φαγητό άμεσα πίσω στο ψυγείο.
  7. Παραμείνετε καθαροί . Αν το μέρος όπου θα κάνετε πικ-νικ δεν έχει καθαρό τρεχούμενο νερό, να πάρετε μαζί σας. Πάρτε μαντηλάκια για απολύμανση, τζελ για τις επιφάνειες και τα χέρια. Πλύνετε τα χέρια σας πριν την προετοιμασία των τροφίμων και μόλις ακουμπήσετε ωμά κρέατα.
  8. Συσκευάστε έξυπνα. Διατηρείτε χωριστά ψυγεία για τα τρόφιμα και τα ποτά. Συνήθως  οι άνθρωποι ανοιγοκλείνουν συχνά το ψυγείο ποτών, κι αυτό επιτρέπει τη διαφυγή του κρύου αέρα. Για να διατηρήσετε τα τρόφιμα όσο το δυνατόν κρύα, κρατήστε το ψυγείο κλειστό μέχρι να είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε. Φυλάξτε το κρέας σε πλαστική σακούλα και βάλτε το στο κάτω μέρος του ψυγείου για να μην στάξει σε άλλα τρόφιμα. Ετοιμάστε δύο πιατέλες - μία για το ωμό κρέας και μια για το μαγειρεμένο κρέας.
  9. Μεταφέρετε το φαγητό γρήγορα στο σπίτι. Φαγητά που διατηρούνται σε απλή ψύξη, κατεψυγμένα ή ζεστό φαγητό πρέπει να μεταφέρεται κατευθείαν στο σπίτι, σε μονωμένα ξεχωριστά δοχεία.
  10. Αποφύγετε να ακουμπάτε τα τρόφιμα, όταν δεν αισθάνεστε καλά. Εάν έχετε διάρροια, εμετό, πονόλαιμο με πυρετό, πυρετό ή ίκτερο, ή μολυσματικές παθήσεις του δέρματος, αποφεύγετε να πιάνετε τα τρόφιμα και  δείτε ένα γιατρό εάν τα συμπτώματα επιμένουν.



×

Ο Εξειδικευμένος σας Παθολόγος:
Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων το καλοκαίρι
10 tips για την ασφάλεια των τροφίμων το καλοκαίρι
Περίληψη
Τα βακτήρια στα τρόφιμα πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα στο ζεστό και υγρό κλίμα.Τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής προστατευόμαστε από τροφικές δηλητηριάσεις που είναι πιο συχνές το καλοκαίρι
Ειδικότητα
Παθολογία
Σύνταξη
Δρ. Πετρίκκος Παναγιώτης
Τροποποίηση: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
τρόφιμα, συντήρηση τροφίμων, ασφάλεια τροφίμων, βακτήρια, σαλμονέλλα, τροφική δηλητηρίαση, κατεψυγμένα τρόφιμα, διάρροια, εμετός, ωμό κρέας, πικ-νικ
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια