Ιός Ζίκα : Προφύλαξη & Αντιμετώπιση
Ιός Ζίκα : Προφύλαξη & Αντιμετώπιση
Ιός Ζίκα : Τι είναι ;
Ο ιός Ζίκα μετά την εμφάνιση και εξάπλωσή του στη Νότιο Αμερική και ιδίως στη Βραζιλία απασχολεί πλέον και τον υπόλοιπο πλανήτη, καθώς τα πρώτα κρούσματα παρουσιάστηκαν ήδη και στην Ευρώπη. Η ανησυχία για πιθανή παγκόσμια εξάπλωση γίνεται ολοένα και πιο έντονη.
Πρόκειται για έναν φλαβοϊό που μεταδίδεται στον άνθρωπο συνήθως από το τσίμπημα ενός μολυσμένου κουνουπιού του είδους Aedes (κουνούπι τίγρης), το οποίο συνηθίζει να αναπαράγεται σε λιμνάζοντα νερά και είναι γενικά ενεργό κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί όμως να δαγκώσει ανά πάσα στιγμή όταν βρίσκεται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με αυξημένα επίπεδα υγρασίας.
Ο ιός Ζίκα με λίγα λόγια...
- Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τον ιό Ζίκα θα νοσήσει.
- Εάν έχετε προσβληθεί από τον ιό Ζίκα, παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους και αποφύγετε όσο μπορείτε τα τσιμπήματα των κουνουπιών για μία εβδομάδα μέχρι το ίδιο το σώμα σας να αποβάλλει τον ιό.
- Άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό μέσω τσιμπήματος κουνουπιού αποτελούν πηγή μόλυνσης και για άλλους ανθρώπους.
- Κατά την πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης ο ιός Ζίκα μπορεί να βρεθεί στο αίμα που πέρασε από ένα μολυσμένο άτομο σε άλλο, μέσω τσιμπήματος κουνουπιού.
- Ο πυρετός που οφείλεται στον ιό Ζίκα μπορεί να ανιχνευθεί με ειδικές αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις.
- Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο ιός Ζίκα προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα.
- Σοβαρή ασθένεια και ανάγκη νοσηλείας είναι ασυνήθιστες, και ο θάνατος είναι μάλλον απίθανος.
- Σε άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, η λοίμωξη Ζίκα μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα.
Ο ιός Ζίκα & η εγκυμοσύνη
Στις εγκύους γυναίκες ή σε αυτές που προσπαθούν να μείνουν έγκυες συνιστάται να λαμβάνουν προφυλάξεις για να αποφύγουν τα κουνούπια ή και να αναβάλουν το ταξίδι σε περιοχές όπου η μετάδοση του ιού είναι σε εξέλιξη, καθώς ο ιός Ζίκα μπορεί να μεταδοθεί από μια έγκυο μητέρα στο μωρό της οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.
Η λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενέχει κινδύνους για το έμβρυο, όπως μικροκεφαλία (μικρό κεφάλι) ή ακόμα και θάνατο. Εάν μια γυναίκα μολυνθεί με τον ιό Ζήκα, όταν αυτή δεν είναι έγκυος, δεν υπάρχει κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών για τις μελλοντικές κυήσεις, αφού ο ιός παραμένει στο σώμα μόνο για μια εβδομάδα περίπου.
Πολλές περιπτώσεις μικροκεφαλίας (κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακή και νοητική αναπηρία),ατροφίας της ωχράς κηλίδας (οφθαλμική διαταραχή) ή και απώλειας του εμβρύου έχουν επιβεβαιωθεί σε βρέφη που γεννήθηκαν από γυναίκες που έχουν μολυνθεί με τον ιό Ζίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Το πλήρες φάσμα των πιθανών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τη μόλυνση Ζίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ακόμα γνωστό, και οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για το έμβρυο δεν είναι κατανοητοί. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξηγήσουμε την πιθανή σύνδεση μεταξύ του ιού Ζίκα και των μωρών που γεννιούνται με μικροκεφαλία.
Πρόληψη
Για να προστατευτούμε από τον ιό Ζίκα μπορούμε να:
- Εφαρμόζουμε κάθε εντομοαπωθητικό πάνω από το αντηλιακό, και όχι κάτω από τα ρούχα.
- Φοράμε μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια.
- Περιποιούμαστε τα ρούχα με περμεθρίνη
- Κοιμόμαστε σε εσωτερικούς χώρους με σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες, ή χρησιμοποιούμε κλιματισμό. Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες σε περίπτωση που οι άλλες λύσεις δεν μας βολεύουν.
- Σημαντικός είναι ο έλεγχος του περιβάλλοντός μας για κουνούπια. Αδειάζουμε όλα τα πιθανά σημεία αναπαραγωγής των κουνουπιών από νερό, όπως γλάστρες, κουβάδες, λάστιχα, ή οπουδήποτε υπάρχει στάσιμο νερό.
Διάγνωση
- Δείτε το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω και έχετε επισκεφθεί μια περιοχή όπου ενδημεί ο ιός Ζίκα.
- Εάν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με πού και πότε ταξιδέψατε.
- Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος προκειμένου να γίνει διάγνωση για Ζίκα ή άλλους παρόμοιους ιούς, όπως ο δάγκειος πυρετός ή chikungunya.
- Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη Ζίκα ή φάρμακα για τη θεραπεία του ιού. Μπορεί να επιτευγχθεί μόνο η ανακούφιση από τα συμπτώματα της λοίμωξης.
Συμπτώματα
- Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του ιού είναι πυρετός, εξάνθημα, πόνος στις αρθρώσεις, ή επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια).
- Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο των μυών και πονοκέφαλο.
- Τα συμπτώματα του Ζίκα είναι παρόμοια με εκείνα του δάγκειου πυρετού και της Chikungunya, ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των ίδιων κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό Ζίκα.
- Η περίοδος επώασης δεν είναι γνωστή, αλλά είναι πιθανό να κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα
- Η ασθένεια είναι συνήθως ήπια, με συμπτώματα που διαρκούν για αρκετές ημέρες έως μία εβδομάδα.
- Ο ιός Ζίκα παραμένει συνήθως στο αίμα ενός μολυσμένου ατόμου για μερικές ημέρες, σε κάποιους άλλους μπορεί να επιμείνει περισσότερο.
- Σπάνια θα χρειαστεί νοσηλεία.
- Οι θάνατοι είναι σπάνιοι.
Αντιμετώπιση
Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα με:
- Άφθονη ανάπαυση.
- Λήψη πολλών υγρών για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
- Λήψη φαρμάκων όπως η ακεταμινοφαίνη για τον πυρετό και τον πόνο και αντιισταμινικά για τον κνησμό και το εξάνθημα.
- Μην πάρετε ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη. Η ασπιρίνη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγονται μέχρι να αποκλειστεί ο δάγγειος πυρετός, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας.
- Εάν παίρνετε φάρμακα για κάποιο άλλο πρόβλημα, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε επιπλέον φάρμακο.
- Εάν κολλήσετε τον ιό Ζίκα προσπαθήστε να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών κατά την πρώτη εβδομάδα της ασθένειάς σας.
Πηγή : http://www.cdc.gov/zika/
×