Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή
Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή
Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Kλειτοριδεκτομή
Η κλειτοριδεκτομή γνωστή με τα αρχικά FGM (Female Genital Mutilation) αναγνωρίζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών & των γυναικών.
Αντανακλά βαθιά ριζωμένες ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων και αποτελεί μια ακραία μορφή διάκρισης σε βάρος των γυναικών. Πραγματοποιείται σχεδόν πάντοτε σε ανήλικα κορίτσια και αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Η πρακτική παραβιάζει και τα δικαιώματα του ατόμου σε ό,τι αφορά την υγεία, την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα, το δικαίωμα να μην υφίσταται βασανιστήρια και σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση, και το δικαίωμα στη ζωή, όταν η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο.
Σχετικά με την κλειτοριδεκτομή
Περισσότερες από 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που ζουν σήμερα έχουν υποστεί κάποια μορφή FGM. Εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις περίπου 86 εκατομμύρια επιπλέον κορίτσια σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να υποβληθούν σε αυτόν τον ακρωτηριασμό έως το 2030.
Η κλειτορειδεκτομή
- Πραγματοποιείται κυρίως σε νεαρά κορίτσια στο χρονικό διάστημα μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ηλικίας των 15 ετών.
- Προκαλεί σοβαρή αιμορραγία και σοβαρά θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κύστεων, μολύνσεων, υπογονιμότητας, καθώς και επιπλοκών στον τοκετό με αυξημένο κίνδυνο θανάτου του νεογέννητου.
- Αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.
×