the doctors blog

Λιποαναρρόφηση & η σύγχρονη μέθοδος Vaser lipo

Λιποαναρρόφηση γλουτών, κοιλιάς, στο προγούλι. Λιποαναρρόφηση με Vaser Lipo

ΛιποαναρρόφησηΗ αφαίρεση λίπους από περιοχές με μεγαλύτερη από την επιθυμητή συσσώρευση, σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως: γλουτοί, βραχίονες, πλάτη, κοιλιά, ανδρικό στήθος, μηρούς, κνήμες, λαιμό, πρόσωπο, αυχένας γίνεται με τη λιποαναρρόφηση.

Η Επέμβαση


Οι τεχνικές της λιποαναρρόφησης είναι δύο: η κλασική και η vaser. Η κλασική λιποαναρρόφηση γίνεται σε μεγάλες ποσότητες λίπους και σε εκτεταμένη περιοχή. Η Vaser λιποαναρρόφηση αποτελεί την εξέλιξη της τεχνολογίας και δίνει πιο θεαματικά αποτελέσματα.

Φωτογραφίες Πριν & Μετά τη λιποαναρρόφηση


Λιποαναρρόφηση στην κοιλιά : Μπροστινή όψη


Λιποαναρρόφηση σε αντρική κοιλιά. Μπροστινή όψη


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες σχετικά με τη λιποαναρρόφηση


Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της Vaser λιποαναρρόφησης είναι: 


 • Αναγνώριση του λιπώδους ιστού, που είναι και ο επιθυμητός στόχος, από τους υπόλοιπους ιστούς όπως τα αιμοφόρα μικροαγγεία και τα νεύρα. 
 • Διάσπαση του λίπους με την έγχυση ειδικού υγρού, το οποίο επίσης βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της αιμορραγίας και πρόληψη του οιδήματος. 
 • Αναρρόφηση μεγαλύτερης ποσότητας λίπους χωρίς να προκληθούν κακώσεις στους πέριξ ιστούς και στα μικροαγγεία. Άρα λείο δέρμα και καλή επούλωση. 
 • Έγχυση του λίπους που αναρροφάται και το οποίο είναι καθαρό σε περιοχές που υπάρχει έλλειψη (όπως ρινοπαρειακές, γλουτοί, στήθος κ.λ.π). 
 • Σύσφιξη του δέρματος της περιοχής , από την οποία γίνεται η λιποαναρρόφηση, λόγω της μέγιστης παραγωγής κολλαγόνου και ινοβλαστών από τη θερμική ενέργεια που εκλύει η τεχνολογία Vaser. 

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό να διαμορφώσει έτσι την αφαίρεση λίπους ώστε να σχηματιστούν στην κοιλιακή, κυρίως χώρα, γραμμώσεις που για να πετύχει κάποιος άνδρας ή γυναίκα απαιτείται γυμναστική και ειδική διατροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι χειρουργικοί χρόνοι


 1. Τοποθέτηση σε χειρουργική κλίνη
 2. Αντισηψία περιοχής
 3. Εφαρμογή τοπικής αναισθησίας & μέθης
 4. Διάλυμα τοπικής αναισθησίας για λόγους αιμόστασης & λιπόλυση
 5. Αφαίρεση λίπους με τη χρήση της συσκευής vaser
 6. Συρραφή των μικρών τομών


Αναισθησία


Η λιποαναρρόφηση γίνεται με τοπική αναισθησία ή μέθη Monitored Αnaesthesia Care ( Μ.Α.C. - συνδυασμός τοπικής αναισθησίας και μέθης): η πιο σύγχρονη μέθοδος αναισθησίας στην πλαστική χειρουργική

Διάρκεια επέμβασης


Διαρκεί μία-δύο ώρες (ανάλογα με την έκταση του προβλήματος)

Παραμονή στην κλινική


Λίγες ώρες μετά από την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι. Στην περίπτωση που συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις, επίσης επιστρέφει αυθημερόν (εκτός αν συνδυαστεί με κοιλιοπλαστική και full face lift)


Αποτέλεσμα


Το αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης είναι αντιληπτό ακόμη και την πρώτη ημέρα μετά το χειρουργείο. Όμως, το τελικό αποτέλεσμα γίνεται αντιληπτό σε ένα μήνα μετά την επέμβαση, καθώς τα οιδήματα υποχωρούν σταδιακά. Με τη μέθοδο vaser, συντελείται παραγωγή ινοβλαστών και σύσφιξη έως και 6 μήνες μετά την επέμβαση.


Συνδυασμός με άλλες επεμβάσεις


Ο συνδυασμός με άλλες επεμβάσεις κρίνεται ανάλογα με τα υπαρκτά προβλήματα και τις επιθυμίες του/της ασθενούς, πάντα μετά από συνεννόηση με τον ιατρό.


Μετεγχειρητικές οδηγίες


 • Ο / Η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι την ίδια ημέρα φορώντας έναν ειδικό κορσέ που έχει προμηθευτεί, τον οποίο και χρησιμοποιεί για τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες.
 • Είναι προτιμότερο να έχει μαζί του κάποιον συνοδό για την ασφαλή μεταφορά του από την κλινική στο σπίτι.
 • Την επομένη του χειρουργείου πλένεται χωρίς να τρίψει τα σημεία των τομών. Στεγνώνει τα χειρουργημένα σημεία ταμποναριστά με καθαρή πετσέτα.
 • Την όγδοη ημέρα επισκέπτεται το ιατρείο για την αφαίρεση ραμμάτων και εξέταση από τον ιατρό.
 • Η παρουσία ορώδους υγρού στα σημεία των τομών είναι φυσιολογική κατά την 1η και 2η μετεγχειρητική ημέρα και σταδιακά υποχωρούν την πρώτη εβδομάδα. Χρησιμοποιεί αναλγητικά ponstan, depon, lonarid (όχι όμως ασπιρίνη) και τη φαρμακευτική αγωγή που συνταγογράφησε ο ιατρός.
 • Προτιμάται μια πρωτεϊνική διατροφή σε συνδυασμό με φυσικούς χυμούς για την ταχύτερη αποκατάσταση.
 • Θα πρέπει να αποφεύγεται η ορθοστασία και το πολύ περπάτημα.
 • Όταν ο ασθενής ξαπλώνει να φροντίζει τα πόδια να είναι λίγο ψηλά, τοποθετώντας δυο μαξιλάρια από κάτω.
 • Για γρηγορότερη αποθεραπεία συστήνεται κάποιες εφαρμογές με το ιατρικό μηχάνημα Coaxmed CRF.   


Συχνές ερωτήσεις


Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης μετά τη λιποαναρρόφηση;


Με τις σύγχρονες τεχνικές, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερες εμφανείς εκχυμώσεις και οιδήματα. Καλύτερα να αποφεύγεται η έντονη γυμναστική για τις πρώτες τρεις εβδομάδες.

Πονάει η επέμβαση της λιποαναρρόφησης;


Επειδή η επέμβαση της λιποαναρρόφησης γίνεται με την τεχνική της υψηλής εξοίδησης και χρησιμοποιείται ο κατάλληλος τεχνικός εξοπλισμός (πολύ λεπτές κάνουλες, εξελιγμένο μηχάνημα διήθησης body – jet, κλπ.), προκαλεί ελάχιστο τραυματισμό στους ιστούς, στον υποδόριο ιστό, πράγμα το οποίο σημαίνει ανώδυνο χειρουργείο και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο (αντιμετωπίσιμο με τα πιο ήπια παυσίπονα, τύπου depon, ponstan, lonarid – όχι ασπιρίνη).

Υπάρχει κάποιο όριο στη ποσότητα του λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί σε ένα χειρουργείο; 


Εάν τηρηθούν ευλαβικά οι κανόνες που διέπουν την τεχνική της λιποαναρρόφησης με χρήση τοπικής αναισθησίας (τεχνική υψηλής εξοίδησης), τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, όσο και μετά από αυτό, μπορούν να αφαιρεθούν μέχρι και 10 λίτρα λίπους σε ένα χειρουργείο από τον ασθενή. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού και η μετεγχειρητική παρακολούθηση. 

Είναι απαραίτητη η χρήση ολικής νάρκωσης στη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση;


Με τις εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να αποφύγει τη χρήση ολικής νάρκωσης σε κάθε περίπτωση λιποαναρρόφησης, ανεξάρτητα από την περιοχή του σώματος που γίνεται και τον όγκο του αφαιρούμενου λίπους.

Η λιποαναρρόφηση είναι μια μέθοδος αδυνατίσματος;


Όχι, η λιποαναρρόφηση διορθώνει το σχήμα του σώματος, ιδιαίτερα σε περιοχές που το τοπικό πάχος είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, όπως οι πλάγιες περιοχές της κοιλιακής χώρας (ψωμάκια), η έξω επιφάνεια των μηρών, η έσω επιφάνεια των μηρών, τα γόνατα, κλπ.

Η λιποαναρρόφηση είναι μια μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους;


Το σώμα του ανθρώπου δεν παράγει νέα λιποκύτταρα μετά την εφηβεία. Άρα, μετά την αφαίρεση λιποκυττάρων από κάποια περιοχή του σώματος, αυτά δεν αντικαθίστανται από τον οργανισμό με άλλα. Το αποτέλεσμα λοιπόν μετά από λιποαναρρόφηση στο σχήμα του σώματος είναι μόνιμο, εφόσον κάποιος κινείται σε ένα λογικό εύρος τριών - τεσσάρων κιλών πάνω ή κάτω και δεν το υπερβαίνει κατά πολύ . Η λιποαναρρόφηση μπορεί να συνδυαστεί με ταυτόχρονη αυτομεταμόσχευση λίπους στην ίδια ή σε άλλες περιοχές του σώματος (λιπομεταφορά), για να αντιμετωπιστούν ανωμαλίες του δέρματος ή να επιτευχθεί δημιουργία «καμπυλών» στο σώμα, όταν αυτές δεν υπάρχουν; Όταν είναι αναγκαίο, λιποκύτταρα που προέρχονται από τον αναρροφώμενο λιπώδη ιστό, μπορούν μετά από κατάλληλη επεξεργασία να χρησιμοποιηθούν σε πολλές περιοχές του σώματος, για την αντιμετώπιση ρυτίδων (πρόσωπο), επιφανειακών ανωμαλιών του δέρματος (κυτταρίτιδα, ατροφικές ουλές), αύξηση όγκου επιλεγμένων ανατομικών περιοχών (ζυγωματικά, πιγούνι, γλουτοί, γάμπες, κλπ). Αύξηση του όγκου του στήθους με χρήση λιποκυττάρων από άλλες περιοχές του σώματος, είναι σε πειραματικό στάδιο, καθώς πιθανόν να ενέχει κινδύνους για την υγεία του ασθενούς. Επίσης τα μεταμοσχευμένα λιποκύτταρα παίζουν ρόλο βλαστοκυττάρων με εξαιρετικά αποτελέσματα στην περιοχή που εφαρμόζονται.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ λιποαναρρόφησης και λιπογλυπτικής;


Είναι παρόμοιες επεμβάσεις, με μόνη διαφορά ότι λιπογλυπτική ονομάζουμε τις περιπτώσεις που η λιποαναρρόφηση συνδυάζεται με εμφύτευση ή μεταφορά λίπους από περιοχή με περίσσεια σε περιοχή με μεγαλύτερο έλλειμμα.

Σε ποια ηλικία μπορεί να υποβληθεί ένας ασθενής στην επέμβαση της λιποαναρρόφησης;


Ένας ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση από την εφηβεία έως και την ηλικία των 65 ετών. Περιορισμοί μπορεί να υπάρξουν όταν ο ασθενής αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, καθώς και από την ποιότητα του δέρματος, του σώματος του ασθενούς. Γενικά, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα σε νεαρές ηλικίες, όπου η ελαστικότητα του δέρματος δεν έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου.

×

Ο Εξειδικευμένος σας Πλαστικός Χειρουργός:
Λιποαναρρόφηση & η σύγχρονη μέθοδος Vaser lipo
Λιποαναρρόφηση & Vaser lipo. Το χειρουργείο αναλυτικά
Περίληψη

Λιποαναρρόφηση γλουτών, κοιλιάς, στο προγούλι. Το Vaser lipo δίνει τη σύγχρονη λύση για αναίμακτη λιποαναρρόφηση με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πλεονεκτήματα της μεθόδου
Ειδικότητα
Πλαστική Χειρουργική
Σύνταξη
Δρ. Αθανασίου Αθανάσιος
Τροποποίηση: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,9/5 (σε 7 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
λιποαναρρόφηση, vaserlipo, vaser lipo, λιπογλυπτική, πλαστική χειρουργική
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια