Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Τι είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ;
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια διαταραχή των εντέρων. Αλλιώς είναι γνωστό ως σπαστικό κόλον ή λειτουργική νόσος του εντέρου. Οι συνέπειες της δυσλειτουργίας των εντέρων είναι ο κοιλιακός πόνος που σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα που εναλλάσσεται με τη διάρροια.
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου;
Το σήμα κατατεθέν του συνδρόμου είναι η παρουσία κοιλιακού πόνου που σχετίζεται με δυσκοιλιότητα, διάρροια ή και τα δύο. Ο πόνος και οι εναλλαγές στη συνήθεια του εντέρου μπορεί να είναι ήπια και να μην παρεμβαίνουν στις φυσιολογικές δραστηριότητες ή μπορεί να είναι σοβαρά και να περιορίζουν τις δραστηριότητες του ατόμου.
Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου;
Η ακριβής αιτία του ΣΕΕ δεν είναι γνωστή. Πιστεύεται ότι προκαλείται από ανώμαλη δραστηριότητα των μυών των εντέρων και / ή των νεύρων που ελέγχουν τους μυς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικά πρότυπα συστολής των εντερικών μυών που προκαλούν πόνο, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Η έκκριση του υγρού στο έντερο μπορεί επίσης να αυξηθεί. Οι ανωμαλίες των εντερικών μυών δεν μπορούν να παρατηρηθούν ακόμη και κάτω από το μικροσκόπιο. Εάν μελετηθεί το μοντέλο της εντερικής κινητικότητας, μπορεί να μην είναι φυσιολογικό. Δεν υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις για τη διάγνωση του συνδρόμου. Περιστασιακά μελετάται η δραστηριότητα των εντερικών μυών και διαπιστώνεται ότι είναι ανώμαλη. Συνήθως είναι τα τυπικά συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου - κοιλιακός πόνος που σχετίζεται με δυσκοιλιότητα, διάρροια ή και τα δύο - που αποτελούν τη διάγνωση. Δεδομένου ότι πολλές άλλες κοιλιακές διαταραχές προκαλούν επίσης αυτά τα προβλήματα, είναι συχνά απαραίτητο να κάνετε εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν άλλες γαστρεντερικές / κοιλιακές παθήσεις.
Ποια είναι η θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;
Αλλαγές στη διατροφή
Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα επειδή μεταβάλλουν τη λειτουργία των εντερικών μυών. Για παράδειγμα, η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει τη συστολή των μυών. Τα λιπαρά τρόφιμα από την άλλη πλευρά μπορούν να μειώσουν τη μυϊκή δραστηριότητα. Μερικές φορές, ορισμένες δυσανεξίες σε τρόφιμα, όπως η λακτόζη ή η φρουκτόζη, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου. Αν και δεν είναι η αιτία του, η εξάλειψή τους από τη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Υπάρχουν λίγες μελέτες που δείχνουν όφελος από τα προβιοτικά. Ωστόσο, υπάρχουν θεωρητικοί λόγοι για τους οποίους η αλλοίωση των βακτηρίων στο έντερο μπορεί να περιορίζει τα συμπτώματα.
Αντιδιαρροϊκά φάρμακα
Τα φάρμακα είναι ένας επιπλέον ή εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Το φάρμακο επιλέγεται με βάση τα συμπτώματα που είναι πιο ενοχλητικά. Για παράδειγμα, αντι-διάρροϊκά όπως η λοπεραμίδη (Imodium) ή το διφαινοξυλικό και η ατροπίνη (Lomotil) μπορούν να μειώσουν τη διάρροια παρεμποδίζοντας τους μυς του εντέρου. Τα μαλακτικά και οι ίνες μπορεί να μαλακώσουν τα κόπρανα των ατόμων που έχουν δυσκοιλιότητα.
Φάρμακα για τη Δυσκοιλιότητα
Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η δυσκοιλιότητα είναι να αυξηθεί το υγρό στο έντερο για να μαλακώσει τα κόπρανα. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ίνες, μαλακτικά σκευάσματα, γάλα μαγνησίας . Τα διεγερτικά καθαρτικά όπως docusate και senna διεγείρουν τους μυς του εντέρου και έτσι προάγουν τις κινήσεις του εντέρου.
Αντικαταθλιπτικά και αντισπασμωδικά
Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων . Σε αυτή την περίπτωση, τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται σε χαμηλές δόσεις, γιατί μπορούν να αναστείλουν τις νευρικές ίνες που προκαλούν πόνο. Τα φάρμακα για την πρόληψη του σπασμού των εντερικών μυών όπως η αντι-χολινεργική, δικυκλομίνη είναι χρήσιμα, αλλά υπάρχουν παρενέργειες που πρέπει να εξεταστούν, όπως η επιδείνωση της δυσκοιλιότητας.
Έλαιο μέντας
Το έντερο αποτελείται από ένα είδος μυ που ονομάζεται λείος μυς. Ένα από τα πιο ισχυρά χαλαρωτικά του λείου μυός είναι το έλαιο μέντας. Για τους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το έλαιο μέντας μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Πρέπει να είναι φυσικό έλαιο μέντας αφού το συνθετικό έλαιο μέντας δεν θα λειτουργήσει. Το έλαιο μέντας μπορεί να ληφθεί ως καραμέλα που αναρροφάται ή ως εντεροδιαλυτή κάψουλα. Ωστόσο, πριν πάρετε λάδι με μέντα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Ψυχοθεραπεία
Δεδομένου ότι το άγχος επιδεινώνει την κατάσταση, αξίζει να προσπαθήσετε να μειώσετε το στρες με οποιοδήποτε δυνατό μέσο. Μια τέτοια στρατηγική διαχείρισης είναι η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, μια μορφή ψυχοθεραπείας. Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να μειώσει το άγχος και να ανακουφίσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με ΣΕΕ. Τονίζει επίσης τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα μόνοι σας όταν προκύψουν.
Πηγή: www.rxlist.com
×