Αγγειίτιδα - Το αυτοάνοσο με τα πολλά πρόσωπα
Αγγειίτιδα - Το αυτοάνοσο με τα πολλά πρόσωπα
Τι είναι η αγγειίτιδα;
Η αγγειίτιδα είναι ένας γενικός όρος για μια ομάδα ασυνήθιστων ασθενειών που χαρακτηρίζουν τη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος αναφέρονται ως αγγειακό σύστημα. Τα αιμοφόρα αγγεία αποτελούνται από αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στους ιστούς του σώματος και τις φλέβες που επιστρέφουν αίμα χωρίς οξυγόνο από τους ιστούς στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί. Η αγγειίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και βλάβη στα τοιχώματα διαφόρων αιμοφόρων αγγείων. Κάθε μία από τις ασθένειες αγγειίτιδας ορίζεται από ορισμένα πρότυπα κατανομής με εμπλοκή των αιμοφόρων αγγείων, ιδιαίτερη εμπλοκή οργάνων και ανωμαλίες στα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων. Ως ομάδα, αυτές οι ασθένειες αναφέρονται ως αγγειίτιδες. Όταν οι αρτηρίες είναι τα φλεγμονώδη αιμοφόρα αγγεία, η κατάσταση αναφέρεται επίσης ως αρτηρίτιδα. Όταν οι φλέβες έχουν φλεγμονή, αναφέρεται ως δερματίτιδα.
Τι προκαλεί αγγειίτιδα και ποιες ασθένειες σχετίζονται με την αγγειίτιδα;
Η πραγματική αιτία αυτών των ασθενειών που σχετίζονται με την αγγειίτιδα δεν είναι συνήθως γνωστή. Ωστόσο, οι ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος και η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων είναι κοινά χαρακτηριστικά. Κάθε μορφή αγγειίτιδας έχει το δικό της χαρακτηριστικό σύνολο συμπτωμάτων, μεγάλο μέρος των οποίων εξαρτάται από το ποια συγκεκριμένα όργανα επηρεάζονται.
Ασθένειες σχετιζόμενες με αγγειίτιδα:
- Η νόσος Kawasaki,
- Η νόσος του Behçet,
- Της οζώδους πολυαρτηρίτιδας,
- Η κοκκιωμάτωση του Wegener,
- Η κρυογλοβουλνημία,
- Η αρτηρίτιδα του Takayasu,
- Σύνδρομο Churg-Strauss,
- Γιγαντιαία κυτταρική αρτηρίτιδα (προσωρινή αρτηρίτιδα), και Henoch-Schönlein purpura.
Η αγγειίτιδα μπορεί επίσης να συνοδεύει:
- Λοιμώξεις (όπως η ηπατίτιδα Β),
- Έκθεση σε χημικές ουσίες (όπως οι αμφεταμίνες και η κοκαΐνη),
- Φάρμακα,
- Καρκίνους (όπως λεμφώματα και πολλαπλό μυέλωμα), και Ρευματικές ασθένειες (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος)
Ποια είναι τα συμπτώματα της αγγειίτιδας;
Τα συμπτώματα της αγγειίτιδας ποικίλλουν σημαντικά από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από τα επηρεαζόμενα όργανα και τη σοβαρότητα.
- Γενικά η αγγειίτιδα προκαλεί κόπωση και αίσθημα κακουχίας. Κάποιες φορές η αγγειίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και απώλεια βάρους.
- Η αγγειίτιδα που επηρεάζει το δέρμα μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, αποχρωματισμό του δέρματος και έλκη.
- Η αγεειίτιδα που επηρεάζει τους μύες μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο.
- Η αγγειίτιδα που επηρεάζει τους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια και βήχα.
- Η αγγειίτιδα που επηρεάζει την καρδιά μπορεί να προκαλέσει συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
- Η αγγειίτιδα που επηρεάζει τον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, σύγχυση, σπασμούς, εγκεφαλικό επεισόδιο, παράλυση, μούδιασμα και ζάλη.
- Η αγγειίτιδα που επηρεάζει τα νεφρά μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος ή σωματικών υγρών σε ασθενή με ενεργό αγγειίτιδα γενικά υποδηλώνουν φλεγμονή στο σώμα. Ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής των οργάνων, μια ποικιλία από δοκιμασίες λειτουργίας των οργάνων μπορεί να μην είναι φυσιολογική. Η διάγνωση της αγγειίτιδας είναι οριστική εφόσον η βιοψία του εμπλεκόμενου ιστού επιδεικνύει το πρότυπο της φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων. Παραδείγματα ιστών που χρησιμοποιούνται για βιοψία περιλαμβάνουν το δέρμα, τα ιγμόρεια, τον πνεύμονα, τα νεύρα και τους νεφρούς. Ανάλογα με την κατάσταση, μια εναλλακτική λύση στη βιοψία μπορεί να είναι μια εξέταση ακτίνων Χ των αιμοφόρων αγγείων που ονομάζεται αγγειογράφημα, η οποία μπορεί να δείξει χαρακτηριστικά φλεγμονής στα αγγεία που έχουν πληγεί.
Πώς αντιμετωπίζεται η αγγειίτιδα;
Η θεραπεία των διαφόρων μορφών αγγειίτιδας βασίζεται στη σοβαρότητα της ασθένειας και στα εμπλεκόμενα όργανα. Οι θεραπείες γενικά κατευθύνονται προς την αντιμετώπιση της φλεγμονής και την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνήθως χρησιμοποιούνται φάρμακα που σχετίζονται με κορτιζόνη, όπως η πρεδνιζόνη. Επιπλέον, τα προσβεβλημένα όργανα (όπως η καρδιά ή οι πνεύμονες) μπορεί να απαιτούν ειδική ιατρική θεραπεία όταν η ασθένεια είναι ενεργή.
Η αντιμετώπιση της αγγειίτιδας είναι ένα εξελισσόμενο πεδίο στην ιατρική. Τα ιδανικά προγράμματα παρακολούθησης και θεραπείας θα συνεχίσουν να βελτιώνονται καθώς τα νοσήματα και τα αίτια μελετώνται και γίνονται ξεκάθαρα με την ιατρική έρευνα.
Πηγή: www.rxlist.com
×