the doctors blog

Κολπική Μαρμαρυγή

Κολπική Μαρμαρυγή

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;


Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού που προκαλείται από ένα πρόβλημα με το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Κανονικά, η ηλεκτρική ενέργεια της καρδιάς ρέει από τα άνω τμήματα(κόλπους) στα τμήματα του κάτω μέρους της καρδιάς(κοιλίες), προκαλώντας κανονική συστολή. Στην κολπική μαρμαρυγή η ηλεκτρική ροή είναι χαοτική προκαλώντας τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Προειδοποιητικό σύμπτωμα: Άτακτος παλμός


Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Εάν ελέγξετε τον παλμό σας, θα αισθανθείτε συχνά ένα "φτερούγισμα". Όταν η κολπική μαρμαρυγή είναι στην αρχή της εμφάνισής της ή δεν ελέγχεται επαρκώς από τα φάρμακα, συχνά αισθάνεστε την καρδιά σας να αγωνίζεται. Αυτός ο γρήγορος, μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός μπορεί να είναι επικίνδυνος εάν δεν αντιμετωπιστεί και δεν ελεγχθεί γρήγορα.

Κολπική μαρμαρυγή έναντι φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού


 Όταν η καρδιά χτυπάει με ένα φυσιολογικό ρυθμό, το ρεύμα ρέει από την κορυφή της καρδιάς στο κάτω μέρος της καρδιάς, προκαλώντας τη σύσπαση του καρδιακού μυός και την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Στην κολπική μαρμαρυγή, η ηλεκτρική ενέργεια ρέει χαοτικά και οι κατώτεροι θάλαμοι της καρδιάς συστέλλονται ακανόνιστα.

Προειδοποιητικό σημάδι: Ζάλη


Εάν η καρδιά είναι σε κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αντιμετωπίσετε επικίνδυνα και τρομακτικά συμπτώματα. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

 • Ζάλη
 • Αίσθημα παλμών
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πόνο στο στήθος
 • Κόπωση ή δυσανεξία στη σωματική άσκηση

Κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό επεισόδιο


Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Περίπου το 15% όλων των ατόμων που έχουν εγκεφαλικά επεισόδια έχουν κολπική μαρμαρυγή. Λόγω της ακανόνιστης και χαοτικής ροής αίματος μέσω της καρδιάς, μικροί θρόμβοι αίματος μπορούν να σχηματιστούν στους θαλάμους της καρδιάς όταν έχετε κολπική μαρμαρυγή. Αυτοί οι θρόμβοι μπορούν να ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι με χρόνια κολπική μαρμαρυγή είναι συνήθως σε αντιπηκτική αγωγή.

Πότε να καλέσετε Άμεση Βοήθεια


Αν νομίζετε ότι παρουσιάζετε κολπική μαρμαρυγή και έχετε πόνο στο στήθος, αίσθημα λιποθυμίας, αισθάνεστε πολύ γρήγορο καρδιακό ρυθμό (περισσότερο από 100 παλμούς ανά λεπτό), ή έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, καλέστε το 166 αμέσως.

Τι προκαλεί κολπική μαρμαρυγή;


Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένα κοινό πρόβλημα. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 1. Μη ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
 2. Προβλήματα στις καρδιακές βαλβίδες
 3. Στεφανιαία νόσο
 4. Κατάχρηση αλκόολ
 5. Παχυσαρκία
 6. Υπνική άπνοια
 7. Διαταραχές του θυρεοειδούς

Παράγοντες κινδύνου που δεν μπορείτε να ελέγξετε


Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού κολπικής μαρμαρυγής είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την εξέλιξή της. Ο κίνδυνος εμφάνισής της αυξάνεται επίσης με την ηλικία και οι λευκοί άνδρες έχουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να ελέγξετε


Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας. Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και προσέξτε το βάρος σας. Σταματήστε το κάπνισμα και περιορίστε τη χρήση αλκοόλ. Μην χρησιμοποιείτε παράνομα ναρκωτικά και να είστε πολύ προσεκτικοί εάν χρησιμοποιείτε ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η αλβουτερόλη ή άλλα διεγερτικά.
Συζητήστε με το γιατρό σας εάν σας συνταγογραφηθούν αυτά τα φάρμακα και έχετε ανησυχίες.

Διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής: ΗΚΓ


Ο γιατρός σας θα διαγνώσει κολπική μαρμαρυγή με ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτή η εξέταση της καρδιάς δείχνει ένα ξεκάθαρα την ηλεκτρική ενέργεια της καρδιάς ώστε να κάνει διάγνωση ο γιατρός σας. Εάν η κολπική μαρμαρυγή έρχεται και φεύγει μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε Holter για συνεχή παρακολούθηση του ρυθμού της καρδιάς.

Θεραπεία


 • Καρδιακή ανάνηψη
 • Φαρμακευτική αγωγή
 • Καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες
 • Χειρουργική επέμβαση
 • Τοποθέτηση βηματοδότη
×

Ο Εξειδικευμένος σας Καρδιολόγος:
Κολπική Μαρμαρυγή
Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;
Περίληψη
Η κολπική μαρμαρυγή και ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός που προκαλεί αντιμετωπίζεται ή και προλαμβάνεται εάν είμαστε ενημερωμένοι σωστά.
Ειδικότητα
Καρδιολογία
Σύνταξη
Δρ. Δουλάμης Βασίλειος
Τροποποίηση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
βηματοδότης, βηματοδότης καρδιάς, κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή αρρυθμία, καρδιακός ρυθμός, καρδιακός παλμός, μαρμαρυγή, ηλεκτροκαρδιογράφημα
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια