the doctors blog

Παγκόσμια ημέρα κατά των κουνουπιών : Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Φυσικοί τρόποι προστασίας από τα κουνούπια

Παγκόσμια ημέρα κατά των κουνουπιών


Η Παγκόσμια Ημέρα κουνουπιών καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1897, όταν η σχέση μεταξύ κουνουπιών και μετάδοσης της ελονοσίας ανακαλύφθηκε από τον Sir Ronald Ross. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα αίτια της ελονοσίας και πώς μπορεί να προληφθεί, καθώς και στη συγκέντρωση χρημάτων για την έρευνα για την θεραπεία της ελονοσίας. Είναι επίσης ένας χαιρετισμός στο πρωτοποριακό έργο του Sir Ross και τους επιστήμονες που τον ακολούθησαν.


Εναλλακτικοί τρόποι προστασίας από τα κουνούπια – Φυσικοί τρόποι προστασίας από τα κουνούπια


Ένα εντομοαπωθητικό δεν σκοτώνει τα κουνούπια. Τα εντομοαπωθητικά λειτουργούν κάνοντας τους ανθρώπους λιγότερο ελκυστικούς για τα κουνούπια, έτσι ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να σας τσιμπήσουν.

Υπάρχουν πολλές επιλογές που θεωρούνται «φυσικές» επειδή προέρχονται από φυσικά υλικά, όπως τα φυτά. Μερικές από αυτές είναι:

Έλαιο λεμονιού – ευκαλύπτου


 • Χρησιμοποιείται από το 1940, το έλαιο ευκαλύπτου - λεμονιού είναι ένα από τα πιο γνωστά φυσικά απωθητικά. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει εγκρίνει το έλαιο ευκαλύπτου ως ένα αποτελεσματικό απωθητικό κουνουπιών. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ένα μείγμα 32 % έλαιο ευκαλύπτου με λεμόνι έδωσε περισσότερο από 95 % προστασία από τα κουνούπια για τρεις ώρες.
 • Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας μείγμα με ένα μέρος έλαιο ευκαλύπτου - λεμονιού σε 10 μέρη ηλιέλαιου ή αμαμελίδας.

Σημείωση
: Οι  ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα προειδοποιούν να μη γίνεται χρήση του μείγματος σε παιδιά κάτω των τριών ετών.


Λεβάντα


 • Τα θρυμματισμένα άνθη λεβάντας παράγουν ένα άρωμα και το έλαιο που μπορεί να απωθήσει τα κουνούπια.
 • Μπορείτε να φυτέψετε τη λεβάντα σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Συντρίψτε τα λουλούδια και να εφαρμόστε το έλαιο στις ευαίσθητες περιοχές του σώματος που προτιμούν τα κουνούπια, όπως στους αστραγάλους και τα χέρια σας. Εναλλακτικά, ρίξτε λίγο λάδι λεβάντας σε ένα καθαρό πανί και τρίψτε το πάνω στο δέρμα σας.
 • Η λεβάντα έχει αναλγητικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την πρόληψη των τσιμπημάτων των κουνουπιών, ηρεμεί και καταπραΰνει το δέρμα.


Λάδι κανέλας


 • Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στην Ταϊβάν, το λάδι κανέλας μπορεί να σκοτώσει τα αυγά των κουνουπιών. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως απωθητικό κατά των ενήλικων κουνουπιών, κυρίως στο ασιατικό κουνούπι τίγρη.
 • Μια συμπυκνωμένη δόση ελαίου κανέλας στο δέρμα σας μπορεί να είναι ενοχλητική, οπότε να είστε προσεκτικοί.
 • Για να κάνετε ένα  αραιωμένο 1 % διάλυμα, ανακατέψτε ¼ κουταλάκι του γλυκού (ή 24 σταγόνες) του λαδιού κανέλας για κάθε 125ml νερού. Μπορείτε να ψεκάσετε το υγρό πάνω στο δέρμα ή στα ρούχα σας, γύρω από το σπίτι σας, και πάνω στην ταπετσαρία ή τα φυτά.


Έλαιο θυμαριού


 • Όταν πρόκειται για την απώθηση των κουνουπιών ελονοσίας, το έλαιο θυμαριού είναι ένα από τα καλύτερα στην παροχή προστασίας. Σε μια μελέτη, άτριχα ποντίκια με εφαρμογή 5% ελαίου θυμαριού στο δέρμα, είχαν ένα ποσοστό προστασίας 91 %.
 • Για ένα σπιτικό απωθητικό λάδι, συνδυάστε τέσσερις σταγόνες από αιθέριο έλαιο θυμαριού σε κάθε κουταλάκι του γλυκού λάδι βάσης, όπως το ελαιόλαδο ή έλαιο jojoba. Για σπρέι, αναμείξτε πέντε σταγόνες από αιθέριο έλαιο θυμαριού με 70ml νερού.
 • Αν και αυτές είναι φυσικές λύσεις, τα έλαια μπορεί να είναι επιβλαβή σε υψηλές συγκεντρώσεις. Το μυστικό είναι η αραίωση των βασικών μειγμάτων είτε με λοσιόν ή με νερό, όπως προτείνεται. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί σε οποιοδήποτε από αυτά τα πιθανά απωθητικά, κάνετε μια δοκιμή σε ένα μικρό σημείο του δέρματος για μία ή δύο ημέρες πριν από την κανονική χρήση. Αν υποψιάζεστε ότι παρουσιάζετε μια αλλεργική αντίδραση, σταματήστε τη χρήση, πλύνετε την περιοχή, και κάνετε έναν έλεγχο στο τοπικό Κέντρο Δηλητηριάσεων.


Άλλες λύσεις για να κρατήσετε μακριά τα κουνούπιαΤα εντομοαπωθητικά είναι ένας τρόπος για την προστασία από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Αλλά υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να να κρατήσετε τα ζωύφια μακριά.


 • Φορέστε πουκάμισα ή μπλούζες με μακριά μανίκια, μακρύ παντελόνι, κάλτσες, παπούτσια κλειστά, και ένα καπέλο όταν πηγαίνετε έξω.


 • Όταν κάνει πολύ ζέστη έξω, αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε. Αλλά είναι ένας τρόπος για την πρόληψη των τσιμπημάτων  των κουνουπιών, χωρίς τη χρήση χημικών εντομοαπωθητικών.


 • Αν ο αέρας κινείται, τα κουνούπια θα δυσκολευτούν να προσγειωθούν σε σας. Όταν κάθεστε στη βεράντα, ενεργοποιήστε έναν ανεμιστήρα.


 • Εξαλείψτε το στάσιμο νερό: Τα κουνούπια αναπαράγονται σε λιμνάζοντα νερά. Εξαλείψτε χώρους στην αυλή σας, όπου το νερό μπορεί να τα συλλέξει, όπως:


 1. πλαστικά καλύμματα
 2. καπάκια από γλάστρες
 3. ανοιχτούς κουβάδες
 4. καπάκια από σκουπιδοντενεκέδες
 5. κενές γλάστρες


 • Αλλάζετε το νερό στα λουτρά των πτηνών σε εβδομαδιαία βάση. Κρατήστε το νερό της πισίνας σας φροντισμένο και σε κυκλοφορία.


 • Μείνετε μέσα στο σούρουπο και την αυγή:  Τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια το βράδυ, όταν ο ήλιος δύει και νωρίς το πρωί, όταν ανατέλλει ο ήλιος.


Ακόμη : Η εμφάνιση του ιού Ζίκα στη Βραζιλία -ιού που μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός κουνουπιού- και η ραγδαία εξάπλωσή του, επιβάλλει την ενημέρωσή μας σχετικά με τα συμπτώματα, την πρόληψη και την αντιμετώπισή του.


×

Ο Εξειδικευμένος σας Παθολόγος:
Παγκόσμια ημέρα κατά των κουνουπιών : Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης
Φυσικοί τρόποι προστασίας από τα κουνούπια
Περίληψη
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης κατά των κουνουπιών ενημερωνόμαστε για εναλλακτικούς τρόπους προστασίας και φυσικούς τρόπους απώθησής τους.
Ειδικότητες
Παθολογία, Γενική Ιατρική
Σύνταξη
Δρ. Πετρίκκος Παναγιώτης
Τροποποίηση: Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 4 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
κουνούπι, κουνούπι τίγρης, κίνδυνος από κουνούπια, εντομοαπωθητικά, φυσικά εντομοαπωθητικά, φυσικά αντικουνουπικά, ελονοσία
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια