the doctors blog

Θυρεοειδής: Αφαίρεση με Χειρουργείο Ολικής Θυρεοειδεκτομής

Θυρεοειδής αδένας - Χειρουργείο Ολικής Θυρεοειδεκτομής

Θυρεοειδής αδένας - Χειρουργείο Ολικής Θυρεοειδεκτομής


Για την αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς αλλά και για καλοήθεις παθολογικές καταστάσεις του θυρεοειδούς αδένα όπως η μη τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη, η τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη και η νόσος Graves γίνεται η επέμβαση της ολικής θυρεοειδεκτομής.


Στις περιπτώσεις που η ολική θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται για καρκίνο θυρεοειδούς αδένα είναι πολύ πιθανό να είναι αναγκαία η ταυτόχρονη αφαίρεση τραχηλικών λεμφαδένων, δηλαδή ο ταυτόχρονος κεντρικός ή/και πλάγιος λειτουργικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου.  

Η Επέμβαση της ολικής Θυρεοειδεκτομής. Ο Θυρεοειδής αδένας αφαιρείται ολοκληρωτικά.Η επέμβαση της ολικής θυρεοειδεκτομής είναι μια πολύ λεπτή επέμβαση που έχει ως ζητούμενο το καλό ογκολογικό αποτέλεσμα στις περιπτώσεις του καρκίνου θυρεοειδούς αδένα με την ταυτόχρονη διατήρηση της ανατομικής και λειτουργικής ακεραιότητας των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων (των νεύρων, που ευθύνονται για την κινητικότητα των φωνητικών χορδών και συνεπώς την ομιλία) καθώς επίσης και την διαφύλαξη των παραθυρεοειδών αδένων που ρυθμίζουν την ομοιοστασία του ασβεστίου στον οργανισμό.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί ως ρουτίνα σήμερα με τη διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση του παλίνδρομου λαρυγγικού και πνευμονογαστρικού νεύρου, ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προφύλαξη κάκωσης του νεύρου και παράλυσης της σύστοιχης φωνητικής χορδής και το βράγχος φωνής. 

Οι χειρουργικοί χρόνοι


 • Διατομή δέρματος (μικρή τομή περίπου 3 εκ.) 
 • Διαίρεση υποδορίου ιστού και μυώδους πλατύσματος.
 • Είσοδος στη μέση γραμμή μεταξύ των προσθίων τραχηλικών μυών έως την κάψα του θυρεοειδούς αδένα
 • Απολίνωση της μέσης θυρεοειδικής φλέβας
 • Κινητοποίηση αρχικά του λοβού του θυρεοειδούς με την μεγαλύτερη παθολογία (τον μεγαλύτερο λοβό ή τον λοβό που εδράζεται ο όγκος)
 • Αναγνώριση του σύστοιχου πνευμονογαστρικού νεύρου. Λήψη και καταγραφή σήματος μετά νευροδιέγερση.
 • Αναγνώριση του σύστοιχού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρο. Λήψη και καταγραφή σήματος μετά νευροδιέγερση.
 • Απολίνωση των αγγείων του σύστοιχου άνω πόλου του θυρεοειδούς αδένα και περαιτέρω κινητοποίηση του σύστοιχου λοβού.
 • Αναγνώριση των σύστοιχων παραθυρεοειδών αδένων και διατήρησή τους σε ορθότοπη θέση με την καλύτερη δυνατή αγγείωση.
 • Μετά πλήρη παρασκευή του σύστοιχου παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου μέχρι την είσοδο στο λάρυγγα, πλήρης κινητοποίηση του σύστοιχου λοβού και αποκόλληση μετά του ισθμού από την πρόσθια επιφάνεια της τραχείας.
 • Στη συνέχεια τα ανάλογα βήματα και για τον έτερο λοβό του θυρεοειδούς αδένα.
 • Τοποθέτηση παροχετεύσεων.
 • Συμπλησίαση των πρόσθιων τραχηλικών μυών.
 • Σύγκλειση πλατύσματος υποδορίου και δέρματος.

Αναισθησία


Η ολική θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται σε ύπτια θέση με υπερέκταση κεφαλής με γενική νάρκωση.

Διάρκεια επέμβασης


Διαρκεί 1 ½ ώρες – 2 ώρες ανάλογα με την υποκείμενη νόσο και την ανάγκη ή όχι ταυτόχρονης αφαίρεσης λεμφαδένων του κεντρικού τραχηλικού διαμερίσματος.

Παραμονή στην κλινική μετά την αφαίρεση θυρεοειδή


 • Ο ασθενής βγαίνει την επόμενη μέρα από την κλινική
 • Εάν η επέμβαση συνδυαστεί με κεντρικό τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό ο ασθενής επίσης την επομένη του χειρουργείου μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι. Εάν είναι αναγκαίος και ο πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός τότε ο ασθενής μπορεί να φύγει σε 3-4 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Αποτέλεσμα


Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών θεραπεύεται άμεσα μετά την πρώτη χειρουργική επέμβαση.


Σε λίγες περιπτώσεις εκτεταμένης κακοήθoυς νόσου είναι πιθανό να επισυμβεί υποτροπή η οποία καθιστά αναγκαία την επανεπέμβαση ή την εκ νέου θεραπευτική χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου.


Μετεγχειρητικές οδηγίες


Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση 6 ώρες μετά το πέρας της επέμβασης, αντιβιοτική αγωγή δεν είναι αναγκαία, η αφαίρεση των ραμμάτων πραγματοποιείται περίπου 5 ημέρες μετά, ενώ ο ασθενής σιτίζεται ελεύθερα την ίδια η ημέρα του χειρουργείου. 


Συχνές ερωτήσεις για τον καρκίνο θυρεοειδή, την ολική θυρεοειδεκτομή, την πολυοζώδη βρογχοκήλη & άλλες παθήσειςΈχω ακούσει ότι μετά το χειρουργείο δεν πρέπει να μιλάς. Ισχύει κάτι τέτοιο;Δεν ισχύει, ο ασθενής μπορεί να μιλάει αμέσως μετά το χειρουργείο.


Θα πρέπει να πάρω ραδιενεργό ιώδιο μετά το χειρουργείο;Αυτό είναι αναγκαίο μόνο εάν υπάρχει καλώς διαφοροποιημένο θυρεοειδικό καρκίνωμα (θηλώδες ή θυλακιώδες) και εξαρτάται από την τελική ιστολογική έκθεση. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θα αποφασίσει ο θεράπων Ενδοκρινολόγος.


Θα πρέπει να παίρνω ασβέστιο μετά το χειρουργείο;Είναι πιθανό να χρειαστεί για λίγο καιρό να λαμβάνει ο ασθενής ασβέστιο και βιταμίνη D από το στόμα. Η πιθανότητα να χρειαστεί να το παίρνει εφόρου ζωής είναι περίπου 1%.


Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω;


Καμία απολύτως. Ο ασθενής μπορεί να τρώει ότι θέλει. Μοναδική εξαίρεση οι περιπτώσεις ασθενών που θα πρέπει να υποβληθούν σε θεραπευτική χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου και οι οποίοι για 15 ημέρες πριν την θεραπεία θα πρέπει να αποφεύγουν κάποιες τροφές που περιέχουν ιώδιο και θα τους υποδείξει ο θεράπων Ενδοκρινολόγος ή/και Πυρηνικός Ιατρός που θα αναλάβει την θεραπεία.

Θα φαίνεται η τομή;


Η χειρουργική τομή συνήθως δεν φαίνεται πλην των περιπτώσεων όπου για κάποιους λόγους (οφειλόμενους συνήθως στον ίδιο τον οργανισμό) έχουμε την δημιουργία υπερτροφικής ουλής ή χηλοειδούς. Ευτυχώς αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες, ενώ στην περίπτωση που επισυμβούν υπάρχουν θεραπευτικές δυνατότητες για να βελτιωθούν.


×

Ο Εξειδικευμένος σας Γενικός Χειρουργός:
Θυρεοειδής: Αφαίρεση με Χειρουργείο Ολικής Θυρεοειδεκτομής
Θυρεοειδής αδένας - Χειρουργείο Ολικής Θυρεοειδεκτομής
Περίληψη

Θυρεοειδεκτομή θα πρέπει να γίνεται όταν ο Θυρεοειδής αδένας εμφανίζει καρκίνο ή καλοήθεις καταστάσεις. Ολική Θυρεοειδεκτομή : Το χειρουργείο αναλυτικά
Ειδικότητα
Χειρουργική Γενική
Σύνταξη
Δρ. Σακοράφας Γεώργιος
Τροποποίηση: Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,8/5 (σε 17 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
θυρεοειδεκτομή, θυρεοειδής, ολική θυρεοειδεκτομή, καρκίνος θυρεοειδούς, γενική χειρουργική, καρκίνος θυρεοειδή αδένα, θυρεοειδής αδένας
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια