the doctors blog

Σακχαρώδης Διαβήτης στην εγκυμοσύνη : Τιμές - Συμπτώματα

σακχαρώδης διαβήτης κύησης

Σακχαρώδης διαβήτης στην εγκυμοσύνη


Όταν αναφερόμαστε στον σακχαρώδη διαβήτη της κυήσεως [ΣΔΚ] εννοούμε την διαταραχή εκείνη του μεταβολισμού των υδατανθράκων που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην διάρκεια της παρούσας εγκυμοσύνης. Ο ορισμός αυτός ισχύει ανεξάρτητα από το εάν θα χρησιμοποιηθεί ινσουλίνη για την αντιμετώπιση του διαβήτη ή από το εάν ο διαβήτης θα εξαφανισθεί μετά την εγκυμοσύνη.  


Συμπτώματα – Κλινική Εικόνα


Συνήθως οι υψηλές τιμές σακχάρου δεν παρουσιάζονται από την αρχή της εγκυμοσύνης αλλά αργότερα από τον πέμπτο με έκτο μήνα [ 24η με 28η εβδομάδα].

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης παρουσιάζεται στο 7% των εγκύων περίπου. Οι υψηλές τιμές σακχάρου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν για το έμβρυο τον κίνδυνο μακροσωμίας και τραύματος κατά τον τοκετό. Επιπλέον τα μωρά γυναικών που δεν ρύθμισαν ικανοποιητικά τον διαβήτη κατά την διάρκεια της κύησης είναι δυνατόν να παρουσιάσουν μετά την γέννηση υπογλυκαιμία, υπασβεστιαιμία, υψηλό αιματοκρίτη και αναπνευστική δυσχέρεια

Επιπροσθέτως ο ΣΔΚ και τα υψηλά σάκχαρα κατά την κύηση ενοχοποιούνται για την μεταγενέστερη ανάπτυξη στα παιδιά σακχαρώδους διαβήτη, παχυσαρκίας , μεταβολικού συνδρόμου και πολυκυστικών ωοθηκών. Γίνεται συνεπώς κατανοητό ότι η έγκαιρη ανίχνευση κι αντιμετώπιση του ΣΔΚ είναι εξαιρετικής σημασίας για την υγεία όχι μόνο του εμβρύου αλλά και της εγκύου. 

Κίνδυνος για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη:


Κατά την πρώτη επίσκεψη της εγκύου στον ιατρό θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης ΣΔΚ. Γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για διαβήτη κυήσεως είναι:

 • Οι παχύσαρκες
 • Όσες παρουσίασαν ΣΔΚ σε προηγούμενη κύηση
 • Όσες έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη δοαβήτη
 • Όσες έχουν γλυκοσουρία [ ανεύρεση σακχάρου στην γενική ούρων] 

Επίσης κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη κύησης διατρέχουν οι γυναίκες που:

 • Είναι μεγαλύτερες από 25 ετών, έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 • Έχουν επανειλημμένες αποβολές ή προηγούμενη παλίνδρομη κύηση
 • Έχουν γεννήσει στο παρελθόν μωρό μεγαλύτερο από 4 κιλά
 • Παρουσιάζουν υπερβολική αύξηση του βάρους τους στην παρούσα κύηση διαγιγνώσκονται υπερηχοτομογραφικά με αυξημένο αμνιακό υγρό [πολυυδράμνιο] ή μεγαλύτερη της αναμενόμενης ανάπτυξη του εμβρύου.


Διάγνωση - Εξετάσεις εγκύου για σακχαρώδη διαβήτη


 • Οι γυναίκες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη ΣΔΚ θα πρέπει να ελέγχονται άμεσα κι εφόσον ο έλεγχος αποβεί αρνητικός θα πρέπει να επαναληφθεί κι αργότερα μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης. Οι υπόλοιπες θα πρέπει να ελέγχονται για πρώτη φορά μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας. 
 • Ο απλούστερος τρόπος αρχικού ελέγχου είναι η μέτρηση του σακχάρου 1 ώρα μετά την λήψη 50 γραμμαρίων γλυκόζης. Εάν το σάκχαρο είναι μικρότερο από 130 mg/dl τότε η εξέταση θεωρείται αρνητική. Εάν είναι μεγαλύτερο από 130 mg/dl τότε προχωρούμε στην καμπύλη σακχάρου 2 ωρών, όπου η έγκυος λαμβάνει από το στόμα 75 γραμμάρια γλυκόζης και το σάκχαρο μετράται πριν, 1 και 2 ώρες μετά την χορήγηση της γλυκόζης. Μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας διενεργείτε απευθείας η καμπύλη των 75 γραμμ. γλυκόζης [γνωστή και ως «μεγάλη» καμπύλη].
 • Φυσιολογικά το σάκχαρο πριν την χορήγηση θα πρέπει να είναι μικρότερο από 92 mg/dl , την 1 η ώρα μικρότερο από 180 mg/dl και την 2 η ώρα μικρότερο από 153 mg/dl. Εφόσον μία ή περισσότερες τιμές είναι υψηλότερες από τις προαναφερθείσες τότε η έγκυος διαγιγνώσκεται με σακχαρώδη διαβήτη κυήσεως.   


Σακχαρώδης Διαβήτης & Διατροφή


Η αντιμετώπιση του ΣΔΚ γίνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με την σωστή διατροφή κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι τα μικρά και συχνά γεύματα.


Φυσιολογικές Τιμές Σακχαρώδη διαβήτηΗ αποτελεσματικότητα της διαιτολογικής μας παρέμβασης τεκμηριώνεται από τον καθημερινό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα με τους μετρητές σακχάρου, ενώ η επάρκεια των γευμάτων ελέγχεται με την παρακολούθηση της οξόνης [ κετόνης] στα ούρα [ιδίως το πρωί πριν το πρωινό γεύμα]. Εφόσον η τιμή σακχάρου νηστείας το πρωί είναι μικρότερη από 95 mg/dl και μία ώρα μετά τα γεύματα είναι μικρότερη από 130 mg/dl με απουσία οξόνης στα ούρα η παρέμβαση μας θεωρείται ικανοποιητική.

Στην περίπτωση που παρά την σωστή διατροφή οι μετρήσεις είναι συνεχώς υψηλότερες γίνεται έναρξη αγωγής με ινσουλίνη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ινσουλίνη δεν περνάει τον πλακούντα κι έτσι δεν επηρεάζει το έμβρυο. Μετά τον τοκετό η χρήση ινσουλίνης σταματάει και στο 90% των περιπτώσεων ο διαβήτης εξαφανίζεται.

Πολύ σημαντικό στοιχείο της παρακολούθησης των εγκύων με σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί και ο τακτικός υπερηχοτομογραφικός έλεγχος της ανάπτυξης του εμβρύου.  


Αποτέλεσμα


Η ικανοποιητική ρύθμιση του ΣΔΚ έχει δειχθεί ότι μειώνει το ποσοστό μακροσωμίας των εμβρύων ( άρα και των επιπλοκών που αυτή συνεπάγεται), μειώνει την πιθανότητα προεκλαμψίας καθώς επίσης και το ποσοστό των καισαρικών τομών .  


Ο Σακχαρώδης Διαβήτης κύησης & ο συνδυασμός του με άλλες παθήσεις και προβλήματα


 • Οι γυναίκες που παρουσιάζουν ΣΔΚ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΣΔ τύπου 2 αργότερα στην ζωή, ιδιαίτερα εάν είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. 
 • Οι γυναίκες που παρουσιάζουν ΣΔΚ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου και μάλιστα σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με τις γυναίκες που δεν εμφάνισαν ΣΔΚ   


Πρόληψη του ΣΔΚ


Στις παχύσαρκες γυναίκες, υπάρχους αρκετές μελέτες που δείχνουν, ότι η απώλεια βάρους πριν την σύλληψη μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά την κύηση . Επιπλέον οι γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ΣΔΚ.


Συμβουλές / tips


Οι γυναίκες με ΣΔΚ θα πρέπει να επανελέγχονται με καμπύλη σακχάρου 6 με 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό για να εξασφαλίσουμε ότι δεν έχει παραμείνει ο διαβήτης. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί προδιάθεση για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη θα πρέπει να δίνονται οι αναγκαίες οδηγίες διατροφής και άσκησης οι οποίες προστατεύουν την γυναίκα μειώνοντας την πιθανότητα μελλοντικής ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 από 60% σε 25%.

Μύθος


Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένδειξη για καισαρική τομή


Αλήθεια


Ο ΣΔΚ δεν αποτελεί από μόνος του ένδειξη για καισαρική τομή εάν δεν συντρέχουν άλλοι μαιευτικοί λόγοι. Μόνο το 15% των εγκύων με ΣΔΚ θα χρειασθούν ινσουλίνη για την ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Συχνές ερωτήσεις


Ποια είναι η πιθανότητα εμφάνισης ΣΔΚ και σε μελλοντική εγκυμοσύνη;


Το 50% περίπου των γυναικών που παρουσίασαν σακχαρώδη διαβήτη κύησης σε μία εγκυμοσύνη, θα παρουσιάσουν και σε επόμενη κύηση.
×

Σακχαρώδης Διαβήτης στην εγκυμοσύνη : Τιμές - Συμπτώματα
Σακχαρώδης διαβήτης Κύησης : Συμπτώματα - Τιμές - Διατροφή
Περίληψη

Διαβήτης κύησης. Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές; Ποια τα συμπτώματα του διαβήτη εγκυμοσύνης ; Η διατροφή βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση. Οι εξετάσεις
Ειδικότητα
Ενδοκρινολογία
Σύνταξη
Δρ. Παπαδόγιας Δημήτριος
Τροποποίηση: Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 6 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
σακχαρώδης διαβήτης, σακχαρώδης διαβήτης κύησης, διαβήτης κύησης, διαβήτης εγκυμοσύνη, διαβήτης σε εγκύους, έγκυος, γυναικολογία, ενδοκρινολογία
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια