the doctors blog

Μάτια και αλλεργίες

Αλλεργία στα μάτια

Αλλεργία στα μάτια

Τα σοβαρά συμπτώματα των οφθαλμικών αλλεργιών μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά και είναι ένας κοινός λόγος για επισκέψεις στον αλλεργιολόγο, στον οφθαλμίατρο ή ακόμη και στα επείγοντα περιστατικά.Περιστασιακά, σοβαρές αλλεργίες στα μάτια προκαλούν σοβαρές βλάβες που μπορεί να απειλήσουν την όραση. Οι πιο πολλές αλλεργικές παθήσεις των ματιών είναι περισσότερο ερεθιστικές παρά επικίνδυνες. Η αλλεργική ή εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ουλές του κερατοειδούς και προβλήματα όρασης. Δακρύρροια και κνησμός στα μάτια είναι πιθανώς ένδειξη αλλεργίας στα μάτια. Τα τοπικά αντιισταμινικά / αποσυμφορητικά σκευάσματα είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για τον ελαφρύ κνησμό,τα πρησμένα και κόκκινα μάτια. Τα τοπικά στεροειδή πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και υπό την επίβλεψη οφθαλμιάτρου. Σε περίπτωση αμφιβολίας ζητήστε το συντομότερο ιατρική συμβουλή.

Οι αλλεργίες των ματιών συνήθως σχετίζονται με άλλες αλλεργικές παθήσεις, ιδιαίτερα την αλλεργική ρινίτιδα και το ατοπικό έκζεμα (δερματίτιδα). Οι αιτίες των αλλεργιών στα μάτια είναι παρόμοιες με εκείνες του αλλεργικού άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας. Τα φάρμακα και τα καλλυντικά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση αλλεργιών στα μάτια. Οι αντιδράσεις των ματιών σε ερεθιστικούς παράγοντες ή άλλα προβλήματα των ματιών (για παράδειγμα, λοιμώξεις όπως η επιπεφυκίτιδα) συγχέονται συχνά με την αλλεργία στα μάτια. Οποιοδήποτε είδος ερεθιστικού παράγοντα, περιβαλλοντικού, μολυσματικού ή τεχνητού, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα συμβατά με αυτά των οφθαλμικών αλλεργιών.


Ποια είναι τα συμπτώματα αλλεργίας στα μάτια;


Τα τυπικά συμπτώματα που σχετίζονται με αλλεργίες στα μάτια περιλαμβάνουν φλεγμονή του επιπεφυκότα που προκαλείται από την αντίδραση στα αλλεργιογόνα. Η φλεγμονή προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στον επιπεφυκότα ("συμφόρηση"), με αποτέλεσμα την κόκκινη ή αιματηρή εμφάνιση των ματιών. Αυτά τα συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να κυμαίνονται από πολύ ήπια ερυθρότητα έως σοβαρή διόγκωση που συνοδεύεται από εκκρίσεις.

Ποια είναι η θεραπεία για τις αλλεργίες στα μάτια;


Συνήθως, η φροντίδα στο σπίτι περιλαμβάνει καλό ξέπλυμα του ματιού με νερό. Μετά την έκθεση του οφθαλμού σε αλλεργιογόνο, είναι σημαντικό να ξεπλύνετε προσεκτικά το μάτι με χλιαρό νερό της βρύσης ή εμπορικό παρασκεύασμα-διάλυμα πλύσης ματιών. Εάν αυτά τα φάρμακα δεν λειτουργούν ή εάν υπάρχει πόνος στον οφθαλμό, υπερβολική ερυθρότητα ή πολλές εκκρίσεις, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή. Ορισμένες καταστάσεις, για παράδειγμα, είναι σοβαρές με πιθανές επιπλοκές στην υγεία που απειλούν την όραση, αν καθυστερήσει η θεραπεία. Η υγρασία των ματιών με τεχνητά δάκρυα συμβάλλει στην αραίωση των συσσωρευμένων αλλεργιογόνων και επίσης εμποδίζει τα αλλεργιογόνα να κολλήσουν στον επιπεφυκότα. Τα υποκατάστατα δακρύων μπορούν επίσης να βελτιώσουν την αμυντική λειτουργία του φυσικού δακρυϊκού φιλμ.


Γενικές συμβουλές που αξίζει να θυμόμαστε:


Τα μάτια που είναι ξηρά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα αλλεργίας στα μάτια. Τα υποκατάστατα δακρύων, όπως τεχνητά δάκρυα, συχνά ξεχνάμε να τα χρησιμοποιούμε, αλλά είναι ένα αποτελεσματικό λιπαντικό. Οι ψυχρές κομπρέσσες μπορεί να βοηθήσουν, ιδιαίτερα σε ξαφνικές αλλεργικές αντιδράσεις και πρησμένα μάτια. Κρατήστε τις σταγόνες για τα μάτια σε ψυγείο, καθώς αυτό κάνει την εφαρμογή τους πιο καταπραϋντική.
×

Ο Εξειδικευμένος σας Οφθαλμίατρος:
Μάτια και αλλεργίες
Αλλεργίες στα μάτια
Περίληψη
Αν τα μάτια μας είναι κόκκινα, πρησμένα, δακρυσμένα και με φαγούρα, είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε μια αλλεργική αντίδραση.
Ειδικότητα
Οφθαλμολογία
Σύνταξη
Δρ. Πατέλης Ανδρέας
Τροποποίηση: Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
δακρύρροια, φλεγμονές στο μάτι, επεφυκίτιδα, αλλεργία στα μάτια, οφθαλμική αλλεργία, φαγούρα στο μάτι
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια