the doctors blog

Κρίσεις άσθματος - Αντιμετώπιση

Κρίσεις άσθματος

Πώς να αποφύγετε μια αιφνίδια κρίση άσθματος


Οι κρίσεις άσθματος σπάνια συμβαίνουν χωρίς προειδοποίηση. Γνωρίζοντας τα σημάδια της επαπειλούμενης κρίσης θα μπορούσατε να αποτρέψετε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην πραγματικότητα, ενεργώντας γρήγορα θα μπορούσατε να σώσετε τη ζωή σας.

Άσθμα - σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης


Η έλλειψη όρεξης, η κόπωση, ο πονοκέφαλος ή ο βήχας συχνά είναι σημάδια μιας επερχόμενης κρίσης άσθματος. Οι δυσκολίες στον ύπνο και το αίσθημα κούρασης είναι άλλα τυπικά σημάδια. Άλλες ενδείξεις είναι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια και η λιγότερη ανοχή στην άσκηση.

Ένας επίμονος βήχας


Τα συμπτώματα μιας κρίσης άσθματος μπορούν να αλλάξουν από τη μία κρίση στην επόμενη. Κάποια φορά μπορεί να υπάρχει λίγος ή καθόλου βήχας πριν από μια κρίση άσθματος. Την επόμενη φορά, μπορεί να υπάρχει ένας επίμονος βήχας, ειδικά τη νύχτα. Ένας βήχας άσθματος είναι συνήθως ξηρός και επίμονος με χαρακτηριστικό ήχο. Ένας χρόνιος ή επίμονος βήχας που δεν εξαφανίζεται μετά από άλλα συμπτώματα κρυολογήματος, θα μπορούσε να υποδεικνύει άσθμα. Αποφύγετε τη λήψη φαρμάκου για το βήχα. Το φάρμακο για το βήχα δεν θα βοηθήσει το άσθμα.

Μετρήσιμες αλλαγές στην αναπνοή


Ένα ροόμετρο μπορεί να σας ειδοποιήσει για μια ερχόμενη κρίση. Βεβαιωθείτε πάντα ότι γνωρίζετε ποια ροή αντικατοπτρίζει την καλύτερη αναπνοή σας. Εάν το ροόμετρο σας δείχνει τιμές μεταξύ 50% και 80% των προσωπικών σας καλύτερων τιμών, μια κρίση άσθματος πιθανότατα έχει ξεκινήσει. Μια τιμή κάτω από το 50% σημαίνει έκτακτη ανάγκη που χρειάζεται άμεση προσοχή, καλέστε βοήθεια. Καλέστε το 166 εάν έχετε πρόβλημα με το περπάτημα ή την ομιλία λόγω έλλειψης αναπνοής ή αν τα χείλη σας είναι μπλε ή γκρίζα.

Ακολουθήστε σχέδιο δράσης για το άσθμα σας


Ένα σχέδιο δράσης σας λέει πώς να χειριστείτε τα συμπτώματα μιας κρίσης άσθματος. Με βάση τις μέγιστες τιμές ροής, ένα σχέδιο δράσης σας δείχνει ποια φάρμακα πρέπει να παίρνετε και πότε. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε το σχέδιο και να χρησιμοποιήσετε τα φάρμακα ακριβώς όπως συνταγογραφήθηκαν. Εάν τα συμπτώματα εξακολουθούν να επιδεινώνονται αφού ακολουθήσετε το σχέδιο, καλέστε τον γιατρό σας. Επίσης, ακολουθήστε τις οδηγίες έκτακτης ανάγκης του σχεδίου.

Δυσκολίες στην αναπνοή


Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος, οι μυς γύρω από τους αεραγωγούς σφίγγονται και τα τοιχώματα των αεραγωγών διογκώνονται. Πολύ μεγάλη έκκριση βλέννας παράγεται στους αεραγωγούς και μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αέρα στους πνεύμονες. Ο αέρας παγιδεύεται στους πνεύμονες και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Ίσως παρατηρήσετε στην αρχή συμπτώματα συριγμού. Αλλά καθώς οι κρίσεις χειροτερεύουν, υπάρχει μεγαλύτερο σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια. Τελικά, μπορεί να αισθανθείτε σαν να μην μπορείτε να πάρετε αρκετό αέρα.

Αλλαγές στη στάση


Η προσπάθεια να αναπνεύσει μπορεί να κάνει κάποιον με σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες να κλίνει προς τα εμπρός, να μιλήσει με λέξεις αντί για προτάσεις και να αναστατωθεί αισθητά. Καθώς αυξάνεται η σοβαρότητα, ένας ασθενής που πάσχει από άσθμα μπορεί προοδευτικά να κάθεται σε καμπουριαστή θέση με τα χέρια του να στηρίζουν το άνω μέρος του σώματος. Αυτό ονομάζεται θέση τρίποδο.

Εισολκή στο στήθος και το λαιμό


Όταν κάποιος είναι δύσκολο να αναπνεύσει, ο ιστός στο στήθος και στον λαιμό μπορεί να βυθίζεται με κάθε αναπνοή. Αυτό ονομάζεται εισολκή. Αυτό σημαίνει ότι δεν εισέρχεται αρκετός αέρας στους πνεύμονες και είναι ένδειξη ιατρικής έκτακτης ανάγκης. Καλέστε 166 ή επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό.

Στα παιδιά, άλλα σημάδια επιδείνωσης της αναπνοής είναι:

  1. κακή όρεξη
  2. κούραση
  3. μειωμένη δραστηριότητα

Μπλε χείλη ή νύχια


Τα μπλε ή γκρίζα χείλη ή τα νύχια είναι ένα σημάδι ανεπαρκούς οξυγόνου στο αίμα. Η κατάσταση ονομάζεται κυάνωση. Η κυάνωση είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καλέστε το 166 το συντομότερο δυνατό.

Άλλα σημάδια έκτακτων περιστατικών άσθματος


Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω, λάβετε αμέσως βοήθεια έκτακτης ανάγκης:

  • δυσκολία στην ομιλία
  • αδυναμία εκπνοής ή εισπνοής
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • αίσθημα άγχους ή πανικού
  • βήχας που δεν σταματά
  • ωχρό, ιδρωμένο πρόσωπο

Πηγή:www.rxlist.com
×

Οι Εξειδικευμένοι σας Παθολόγοι :
Κρίσεις άσθματος - Αντιμετώπιση
Πώς αντιμετωπίζεται η κρίση άσθματος;
Περίληψη
Οι κρίσεις άσθματος μας προειδοποιούν συνήθως πριν έρθουν. Εάν γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια, μπορούμε να τις αποτρέψουμε.
Ειδικότητες
Παθολογία, Πνευμονολογία, Αλλεργιολογία
Σύνταξη
Δρ. Πετρίκκος Παναγιώτης, Δρ. Παπαδόπουλος Νικόλαος
Τροποποίηση: Δευτέρα, 07 Μαΐου 2018
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
άσθμα, αλλεργικό άσθμα, άσθμα στα παιδιά, κρίση άσθματος
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Δευτέρα, 07 Μαΐου 2018
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια