the doctors blog

Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης των κιρσών

Μέθοδοι αντιμετώπισης κιρσών
Οι κιρσοί και οι φλεβεκτασίες-ευρυαγγείες των κάτω άκρων αποτελούν διαφορετικές εκδηλώσεις μίας πάθησης που καλείται χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Αυτή δημιουργείται ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας των βαλβίδων των επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων.

Πέρα από το σοβαρό αισθητικό πρόβλημα μπορεί να προκαλούν και μια σειρά από ενοχλήματα όπως το αίσθημα βάρους και κόπωσης, το κάψιμο και ο πόνος, με ιδιαίτερη επιδείνωση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η φλεβική ανεπάρκεια, ήταν η χειρουργική αφαίρεση της σαφηνούς φλέβας και οι εκτομές των περιφερικών κιρσών.

Τα τελευταία έτη η μέθοδος αυτή σταδιακά αντικαθίσταται από άλλες λιγότερο επεμβατικές ενδοφλέβιες μεθόδους αντιμετώπισης με χρήση Laser ή RFA (Radio Frequency Ablation) ή της μηχανικά υποβοηθούμενης σκληροθεραπείας (Clarivein) χωρίς να απαιτείται η αφαίρεση της πάσχουσας σαφηνούς.

Πώς πραγματοποιείται


Το ενδοφλέβιο Laser αποτελεί επέμβαση που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Από την περιοχή της κνήμης εισάγεται διαδερμικά στη σαφηνή φλέβα η οπτική ίνα του Laser, η οποία προωθείται κεντρικά ως το ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής. Η σαφηνής φλέβα διηθείται περιμετρικά της με ειδικό κρύο διάλυμα τοπικού αναισθητικού. Καθώς η οπτική ίνα αποσύρεται προοδευτικά, διαχέει ακτινικά ενέργεια, η οποία και σφραγίζει πλήρως τη φλέβα.

Με τη μηχανικά υποβοηθούμενη σκληροθεραπεία, η άκρη του καθετήρα που εισάγεται στη φλέβα υπό υπερήχους με μία κυκλική μηχανική κίνηση προκαλεί σύσπαση της φλέβας ενώ ταυτόχρονα μετατρέπει σε αφρό τη σκληρυντική ουσία που εγχέεται στη φλέβα μέσα από τον ίδιο τον καθετήρα.

Το αποτέλεσμα


Το αποτέλεσμα είναι η άμεση σύγκλειση της πάσχουσας διατεταμένης φλέβας σε ακόμη μικρότερο χρόνο και χωρίς να απαιτείται αναισθησία.
Η συνολική διαδικασία διαρκεί 20-30 λεπτά, είναι σχεδόν ανώδυνη κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία, λιγότερο τραυματική αφού δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα, ενώ η αισθητική αποκατάσταση είναι άριστη.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα αυτών των μεθόδων


Το πλεονέκτημα των μεθόδων αυτών είναι η δυνατότητα εφαρμογής τους και σε πρώιμα στάδια φλεβικής ανεπάρκειας, καθώς και ο ταυτόχρονος συνδυασμός τους με άλλες μεθόδους, όπως τη σκληροθεραπεία με αφρό και τις μικροφλεβεκτομές. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι το ίδιο απόγευμα πλήρως κινητοποιημένος και στις δραστηριότητές του σε 2-3 ημέρες με εξαίρεση την εξαντλητική άσκηση.


Βιβλιογραφία: Endovascular laser treatment of incompetent saphenous veins using the 1470 nm diode laser and radial fiber. Vourliotakis G, Sahsamanis G, Evagelidis P, Aivatidi C. Ann Med Surg (Lond). 2017 Dec 7;25:12-16. doi: 10.1016/j.amsu.2017.12.002. eCollection 2018 Jan. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29326812
×

Ο Εξειδικευμένος σας Αγγειοχειρουργός:
Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης των κιρσών
Σύγχρονη αντιμετώπιση κιρσών
Περίληψη
Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια αντιμετωπίζεται πλέον με νέες λιγότερο επεμβατικές ενδοφλέβιες μεθόδους σε ακόμη μικρότερο χρόνο και χωρίς να απαιτείται αναισθησία.
Ειδικότητα
Αγγειοχειρουργική
Σύνταξη
Δρ. Βουρλιωτάκης Γεώργιος
Τροποποίηση: Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
κιρσοί κάτω άκρων, κιρσοί στα πόδια, κιρσοί ποδιών, σκληροθεραπεία για κιρσούς, laser για κιρσούς, κιρσοί και φλεβεκτασίες, κιρσοί αντιμετώπιση με λέιζερ, κιρσοί τιμή για θεραπεία, κιρσοί κόστος θεραπείας, κιρσοί
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια