the doctors blog

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη

Ο Οκτώβριος είναι μήνας ευαισθητοποίησης σχετικά με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, η σχετική ενημέρωση μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για κάθε βρέφος.Τι είναι το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου;


Είναι ο ξαφνικός, ανεξήγητος θάνατος ενός βρέφους μικρότερου από ενός έτους, που παραμένει ανεξήγητος μετά από μια πλήρη έρευνα. Αυτή η έρευνα μπορεί να περιλαμβάνει μια αυτοψία, μια ανασκόπηση της σκηνής θανάτου καθώς και πλήρες ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό. Η διάγνωση του Συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου (SIDS) γίνεται με τη συλλογή πληροφοριών, τη διεξαγωγή επιστημονικών ή εγκληματολογικών εξετάσεων και τη συζήτηση με τους γονείς, τους άλλους φροντιστές του βρέφους και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Εάν, μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, δεν υπάρχει ακόμα κάποια αναγνωρίσιμη αιτία θανάτου, ο θάνατος του βρέφους μπορεί να επισημανθεί ως σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία, αλλά υπάρχουν πολλές θεωρίες.Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα βρέφη που πεθαίνουν από το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου γεννιούνται με εγκεφαλικές ανωμαλίες ή ελαττώματα. Αυτά τα ελαττώματα βρίσκονται συνήθως σε ένα δίκτυο νευρικών κυττάρων που βασίζονται σε μια χημική ουσία που ονομάζεται σεροτονίνη, η οποία επιτρέπει σε ένα νευρικό κύτταρο να στείλει ένα σήμα σε άλλο νευρικό κύτταρο. Τα κύτταρα βρίσκονται στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει πιθανώς την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, τη θερμοκρασία και το ξύπνημα από τον ύπνο. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εγκεφαλικά ελαττώματα από μόνα τους μπορεί να μην είναι αρκετά για να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο . Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρέπει να συμβούν και άλλα γεγονότα για να πεθάνει το βρέφος από το σύνδρομο. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν το Μοντέλο Τριπλού Κινδύνου για να εξηγήσουν αυτή τη θεωρία. Σε αυτό το μοντέλο, και οι τρεις παράγοντες πρέπει να συμβούν για να πούμε ότι το βρέφος έχασε τη ζωή του από το σύνδρομο. Ένας μόνο από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να μην είναι αρκετός για να προκαλέσει θάνατο από το σύνδρομο, αλλά όταν συνδυάζονται και οι τρεις, οι πιθανότητες SIDS είναι υψηλές.

Αυτοί οι παράγοντες είναι:
 1. Βρέφος σε κίνδυνο.Ένα βρέφος έχει ένα άγνωστο πρόβλημα - όπως μια γενετική αλλαγή ή εγκεφαλικό ελάττωμα - που το θέτει σε κίνδυνο για το σύνδρομο. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι γονείς και οι φροντιστές δεν γνωρίζουν αυτά τα προβλήματα, έτσι δεν γνωρίζουν ότι το βρέφος κινδυνεύει.
 2. Σημαντικός χρόνος στην ανάπτυξη του βρέφους. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών μετά τη γέννηση, τα βρέφη περνούν από πολλές γρήγορες φάσεις ανάπτυξης που μπορούν να αλλάξουν το πόσο καλά το σώμα αυτοελέγχεται ή αυτορυθμίζεται. Επίσης, τα σώματα των παιδιών μαθαίνουν πώς να ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους.
 3. Στρεσογόνοι παράγοντες στο περιβάλλον. Όλα τα βρέφη έχουν στρες στο περιβάλλον τους - μερικές φορές ονομάζονται εξωτερικοί παράγοντες άγχους επειδή είναι έξω από το σώμα. Η τοποθέτηση για ύπνο στο στομάχι (μπρούμυτα), η υπερθέρμανση κατά τον ύπνο και η έκθεση στον καπνό τσιγάρων είναι όλα παραδείγματα εξωτερικών παραγόντων άγχους. Τα βρέφη που δεν έχουν προβλήματα όπως αυτά παραπάνω, μπορούν συνήθως να διορθώσουν ή να ξεπεράσουν τους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν. Αλλά ένα βρέφος που έχει ένα άγνωστο πρόβλημα και του οποίου τα συστήματα του σώματος είναι ανώριμα και ασταθή μπορεί να μην είναι σε θέση να υπερνικήσει αυτούς τους παράγοντες πίεσης.

Σύμφωνα με το Μοντέλο Τριπλού Κινδύνου, και οι τρεις παράγοντες πρέπει να συνυπάρχουν για να συμβεί το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Η εξάλειψη ενός από αυτούς τους παράγοντες - όπως οι εξωτερικοί παράγοντες άγχους - μπορεί να φέρει την ισορροπία υπέρ της επιβίωσης του βρέφους.

Επειδή οι δύο πρώτες καταστάσεις δεν μπορούν να παρατηρηθούν ή να εντοπιστούν, ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη μείωση του κινδύνου είναι η εξάλειψη ή η μείωση των περιβαλλοντικών πιέσεων.

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο SIDS;


Η μητέρα πρέπει να ελέγχει συχνά το μωρό της στην κούνια. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος SIDS και άλλων αιτιών που σχετίζονται με τον ύπνο του θανάτου των βρεφών.

 • Πάντα τοποθετήστε το μωρό στην πλάτη του  για ύπνο, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, για να μειώσετε τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου
 • Χρησιμοποιήστε μια στέρεη και επίπεδη επιφάνεια ύπνου, όπως ένα στρώμα σε μια εγκεκριμένης ασφάλειας  βρεφική κούνια , που καλύπτεται από ένα τεντωμένο σεντόνι που δεν περιέχει άλλα σκεπάσματα ή μαλακά αντικείμενα στην περιοχή ύπνου.
 • Θηλάστε το μωρό σας για να μειώσετε τον κίνδυνο του SIDS.
 • Μοιραστείτε το δωμάτιο σας με το μωρό. Κρατήστε το μωρό στο δωμάτιό σας κοντά στο κρεβάτι σας, αλλά σε μια ξεχωριστή κούνια σχεδιασμένη για βρέφη, ιδανικά για το πρώτο έτος του μωρού, αλλά τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες
 • Μην βάζετε μαλακά αντικείμενα, παιχνίδια, κρεμάστρες ή χαλαρά κλινοσκεπάσματα κάτω από το μωρό, πάνω από το μωρό ή οπουδήποτε στην περιοχή ύπνου του μωρού.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος SIDS, οι γυναίκες πρέπει:


 1. Nα λαμβάνουν τακτική προγεννητική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 2. Να αποφεύγουν το κάπνισμα, το αλκοόλ και οποιαδήποτε ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννηση του μωρού.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο του SIDS:


 • Μην καπνίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μην καπνίζετε ή επιτρέπετε το κάπνισμα γύρω από το μωρό σας.
 • Σκεφτείτε  να δώσετε στο μωρό σας μια πιπίλα για τα υπνάκια στη διάρκεια της ημέρας και το νυχτερινό ύπνο για να μειώσετε τον κίνδυνο του SIDS.
 • Μην αφήνετε το μωρό σας να είναι πολύ ζεστό κατά την διάρκεια του ύπνου.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες από τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τα εμβόλια του μωρού σας και τους τακτικούς ελέγχους υγείας.
 • Αποφύγετε τα προϊόντα που δεν συνάδουν με τις ασφαλείς συστάσεις ύπνου, ειδικά εκείνων που ισχυρίζονται ότι αποτρέπουν ή μειώνουν τον κίνδυνο για αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.
 • Μη χρησιμοποιείτε οθόνες-μόνιτορ  καρδιάς ή αναπνοής στο σπίτι για να μειώσετε τον κίνδυνο του SIDS.
 • Αφήστε το μωρό σας  άφθονη ώρα ξαπλωμένο στην κοιλίτσα του (μπρούμυτα) όταν  ξυπνά και κάποιος πάντα το επιβλέπει.
 • Βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι φροντίζουν το μωρό σας γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους θα μειωθεί ο κίνδυνος SIDS και άλλων αιτίων που σχετίζονται με τον ύπνο του θανάτου των βρεφών.


Πηγή: www.nichd.nih.gov/health
×

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
Αιφνίδιος βρεφικός θάνατος
Περίληψη
Το Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου ήταν η κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 μηνός και 1 έτους το 2013
Η πλειοψηφία (90%) των αιφνίδιων βρεφικών θανάτων εμφανίζεται πριν το παιδί γίνει 6 μηνών, με τα περισσότερα να συμβαίνουν μεταξύ 1 μηνός και 4 μηνών.
Ειδικότητα
Παιδιατρική
Σύνταξη
Τροποποίηση: Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, sids, sudden infant death syndrome
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια