the doctors blog

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση;


Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μια κοινή λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV). Είναι επίσης γνωστή ως ασθένεια του φιλιού. Τα συμπτώματα της μολυσματικής μονοπυρήνωσης περιλαμβάνουν κόπωση, πονόλαιμο, πυρετό και διογκωμένους λεμφαδένες. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη λομώδη μονοπυρήνωση, αλλά η υποστηρικτική φροντίδα περιλαμβάνει την ηρεμία και την κατανάλωση πολλών υγρών. Η ασθένεια επιλύεται χωρίς θεραπεία, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικές εβδομάδες έως μήνες.

Τι είναι ο ιός Epstein-Barr;


Η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων μολυσματικής μονοπυρήνωσης, περισσότερο από 90%, προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ιού του έρπητα. Ο ιός ανακαλύφθηκε από τον καθηγητή Sir Anthony Epstein και τον Yvonne M. Barr στην Αγγλία. Ο ιός ονομάστηκε "μονοπυρήνωση" επειδή σχετίζεται με την αύξηση ορισμένων λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται λεμφοκύτταρα στην κυκλοφορία του αίματος.

Ποια είναι η αιτία της λοιμώδους μονοπυρήνωσης;


Εκτιμάται ότι ένα 95% των ενηλίκων στις Η.Π.Α. έχουν αποδείξεις αντισωμάτων του ιού Epstein-Barr στο αίμα τους από 35 έως 49 ετών. Η παρουσία αντισωμάτων σημαίνει ότι ένα άτομο έχει μολυνθεί στο παρελθόν. Το EBV είναι η πιο συνηθισμένη αιτία μόλυνσης με λοιμώδη μονοπυρήνωση, αν και υπάρχουν και άλλες ασθένειες που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου ;


Οποιοσδήποτε μπορεί να υποφέρει από λοίμωξη του ιού Epstein-Barr. Είναι συνηθέστερο σε άτομα ηλικίας μεταξύ 5 και 25 ετών. Ωστόσο, το 90% έως 95% των ενηλίκων εμφανίζει την ύπαρξη μολύνσεων στο παρελθόν. Περίπου 1% έως 3% των φοιτητών έχουν μολυνθεί κάθε χρόνο. Το EBV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου (φιλιά) και μέσω αίματος και της σεξουαλικής επαφής.

Πώς μεταδίδεται η λοιμώδης μονοπυρήνωση;


Μεταδίδεται εύκολα με την απλή επαφή. Μεταξύ των εφήβων, το φιλί είναι το πιο συνηθισμένο μέσο για τη μετάδοση του ιού αφού βρίσκεται στο σάλιο. Ο ιός Epstein-Barr είναι αερομεταφερόμενος και μπορεί να μεταδοθεί από σταγονίδια που απελευθερώνονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Το να μοιραζόμαστε τρόφιμα ή ποτά με ένα μολυσμένο άτομο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξάπλωση της μόλυνσης από το EBV. Πόσο καιρό είναι Mono μεταδοτική; Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τον ιό Epstein-Barr και δεν αναπτύσσουν ποτέ ενεργό λοίμωξη. Αντ 'αυτού, αυτοί οι άνθρωποι αναπτύσσουν αντισώματα στον ιό, γεγονός που τους δίνει ανοσία. Η περίοδος επώασης είναι 4 έως 6 εβδομάδες, είναι μεταδοτικό για μερικές εβδομάδες ή περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας ενεργού λοίμωξης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης;


Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά στην αρχή της ασθένειας σε σύγκριση με αργότερα κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Τα αρχικά συμπτώματα κατά τις πρώτες τρεις ημέρες μπορεί να περιλαμβάνουν ρίγη, απώλεια όρεξης και αίσθημα έλλειψης ενέργειας ή αδιαθεσίας. Τα πιο έντονα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά τις πρώτες τρεις ημέρες και μπορεί να περιλαμβάνουν έντονη κόπωση, πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό, πυρετό και σοβαρό πονόλαιμο. Τα συμπτώματα του λαιμού μπορεί να είναι τόσο έντονα που οδηγούν τους ανθρώπους να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα.

Ποια είναι τα σημεία της ασθένειας;


Τα κοινά σημεία της λοιμώδους μονοπυρήνωσης περιλαμβάνουν:

  • Διογκωμένες, κόκκινες αμυγδαλές,
  • Διευρυμένους λεμφαδένες στο λαιμό
  • Πυρετό που κυμαίνεται από 38,8 ° C έως 40 ° C
  • Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που ασθενούν έχουν μια λευκή επικάλυψη στις αμυγδαλές τους
  • Περίπου το 50% των ατόμων με μονοπυρήνωση έχουν διογκωμένο σπλήνα. Ο σπλήνας βρίσκεται στην πάνω αριστερή κοιλία
  • Μπορεί να εμφανιστεί διόγκωση του ήπατος
  • Ένας μικρός αριθμός ατόμων με μονοπυρήνωση, περίπου 5%, αναπτύσσει ένα κόκκινο, κοκκινωπό εξάνθημα σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα μοιάζει με αυτό που παρουσιάζεται στην ιλαρά.

Πώς γίνεται η διάγνωση της μονοπυρήνωσης;


Μια ποικιλία εξετάσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση. Στα πρώιμα στάδια, ένας γιατρός μπορεί να υποψιάζεται μόνο με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα του ασθενούς. Ένας επαγγελματίας του τομέα της υγείας μπορεί να ζητήσει κάποιες εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων, όπως το στρεπτόκοκκο. Οι αριθμοί λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται λεμφοκύτταρα μπορεί να αυξηθούν στα αρχικά στάδια της ασθένειας. Τα λεμφοκύτταρα μπορεί επίσης να φαίνονται διαφορετικά όταν εξετάζονται με μικροσκόπιο. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξετάσεις αίματος όπως η εξέταση ετεροφιλικών αντισωμάτων και το τεστ monospot. Αυτές οι εξετάσεις μετρούν τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα. Τα αντισώματα τυπικά ανιχνεύονται μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες . Ένα άλλο πιθανό ενδεικτικό σημάδι της λοίμωξης είναι οι μη φυσιολογικές εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας.

Ποια είναι η συνήθης πορεία και η θεραπεία ;


Η λοιμώδης μονοπυρήνωση, όπως και πολλές ιογενείς ασθένειες, χρειάζεται απλώς να κάνει την πορεία της και συνήθως επιλύεται χωρίς θεραπεία. Τα αντιιικά φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία της. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτά τα φάρμακα παρατείνουν τη μόλυνση. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Πόνοι, πυρετός και πονοκέφαλος μπορούν να αντιμετωπιστούν με ακεταμινοφαίνη. Άφθονη ανάπαυση, ύπνος και υγρά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.Ο πονόλαιμος - ένα από τα πιο άβολα συμπτώματα της μονοπυρήνωσης - είναι συνήθως το χειρότερο κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 έως 7 ημερών από τη μόλυνση. Ο πονόλαιμος επιλύεται και εξελίσσεται πολύ καλύτερα στις επόμενες 7 έως 10 ημέρες.

Υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασθένειας;


Μερικοί άνθρωποι νοιώθουν κουρασμένοι ακόμα και για μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό Epstein-Barr. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα σπορ επαφής για 6 έως 8 εβδομάδες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, καθώς ένα χτύπημα στην κοιλιακή χώρα θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη ή ρήξη σε έναν διευρυμένο σπλήνα. Το EBV μπορεί να υπάρχει στο σάλιο για έως και 18 μήνες μετά τη μόλυνση. Ένα άτομο που έχει συμπτώματα για περισσότερο από 6 μήνες λέγεται ότι έχει χρόνια μόλυνση με EBV.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές ;


Η ήπια φλεγμονή του ήπατος (ηπατίτιδα) είναι συχνά μια επιπλοκή της λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Η ηπατίτιδα αυτή δεν είναι συνήθως σοβαρή και δεν απαιτεί θεραπεία. Η πιθανή ρήξη του σπλήνα είναι μια πιθανή επικίνδυνη επιπλοκή της λοίμωξης από τον ιό Epstein-Barr. Οι σοβαρές επιπλοκές από τη μονοπυρήνωση είναι σπάνιες και σχεδόν ποτέ δεν οδηγούν σε θάνατο υγιείς ανθρώπους. Σπάνιες και σοβαρές πιθανές επιπλοκές της ασθένειας περιλαμβάνουν φλεγμονές της καρδιάς (μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα), φλεγμονή του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα) και καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων (αιμολυτική αναιμία). Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πάσχουν από AIDS ή εκείνων που παίρνουν φάρμακα που καταστέλλουν την ανοσοποιητική λειτουργία, είναι πιο πιθανό να έχουν επιθετική λοιμώδη μονοπυρήνωση. Το EBV έχει συνδεθεί με καρκίνους συμπεριλαμβανομένου του λεμφώματος και ενός τύπου της ασθένειας Hodgkin.

Πηγή: www.medicinenet.com
×

Ο Εξειδικευμένος σας Παθολόγος:
Λοιμώδης μονοπυρήνωση
Λοιμώδης μονοπυρήνωση - Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Περίληψη
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μια κοινή λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV),επιλύεται χωρίς θεραπεία, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικές εβδομάδες έως μήνες.
Ειδικότητα
Παθολογία
Σύνταξη
Δρ. Πετρίκκος Παναγιώτης
Τροποποίηση: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 22 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
λοιμώξεις, λοίμωξη, πυρετός, ιογενής λοίμωξη, πονόλαιμος, λοιμώδης μονοπυρήνωση, Epstein-Barr , monotest
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια