the doctors blog

Παγκόσμια ημέρα δωρεάς αίματος

Δωρεά αίματος : παγκόσμια ημέρα 2016

Δωρεά αίματος : Παγκόσμια ημέρα 2016Οι επαρκείς προμήθειες αίματος είναι ένα σπάνιο αγαθό - ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη είναι μια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα και μια αναγνώριση και ευχαριστία προς τους δωρητές σε όλο τον κόσμο. Έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου.


Δωρεά αίματος : Οι αριθμοί  • Από τα 108 εκατομμύρια δωρεές αίματος που συλλέγονται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μισές από αυτές βρίσκονται σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
  • 1% Αιμοδοσία ανά 1% του πληθυσμού μπορεί να καλύψει τις πιο βασικές ανάγκες ενός έθνους για αίμα.
  • 62 χώρες συλλέγουν το 100% της παροχής αίματός τους από την εθελοντική αιμοδοσία, μη αμειβόμενων αιμοδοτών.

Πόσα ξέρετε για τη δωρεά αίματος ;


Μύθοι & αλήθειες σχετικά με τη δωρεά αίματος


Δεν μπορώ να δώσω αίμα σε οποιαδήποτε ηλικία


Σωστό


Η ηλικία στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να δώσουν αίμα ποικίλλει μεταξύ των χωρών, αλλά είναι συνήθως από 17 έως 65 ετών. Ορισμένες χώρες δέχονται δωρεές αίματος από άτομα από την ηλικία των 16 και επεκτείνουν το ανώτατο όριο ηλικίας πέραν των 65 ετών. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει κανείς δεκτός  ως δότης αίματος μόνο αν είναι σε φόρμα και υγιής.

Δίνοντας αίμα κινδυνεύω από μεταδοτικές ασθένειες όπως ο ιός HIV ή η ηπατίτιδα B και C


Λάθος


Η αιμοδοσία είναι ασφαλής. Η υγεία σας και η ευημερία σας είναι πολύ σημαντικές για την υπηρεσία παροχής αίματος. Η βελόνα και ο σάκος συλλογής αίματος έρχονται σε αποστειρωμένη συσκευασία και δεν επαναχρησιμοποιούνται. Τα όργανα που χρησιμοποιούνται κατά τη συλλογή αίματος είναι επίσης αποστειρωμένα και καθαρά και δεν θα έρθουν σε επαφή με άλλους δωρητές αίματος.

Το αίμα που συλλέγεται σε κάθε αιμοδοσία δεν είναι πολύ


Σωστό


Στις περισσότερες χώρες, ο όγκος αίματος που λαμβάνεται είναι 450 χιλιοστόλιτρα, λιγότερο από το 10% του συνολικού όγκου του αίματος ενός ενηλίκου (κατά μέσο όρο, ένας ενήλικας έχει 4,5 - 5 λίτρα αίμα). Σε ορισμένες χώρες λαμβάνεται μικρότερος όγκος αίματος. Το χαμένο υγρό αντικαθίσταται από το σώμα μέσα σε 36 ώρες.

Μπορώ να δίνω αίμα όποτε θέλω


Λάθος


Στις περισσότερες χώρες, οι αιμοδότες μπορούν να δώσουν με ασφάλεια αίμα κάθε 4 μήνες. Υπάρχει μια συνεχής ανάγκη για τακτικό εφοδιασμό με αίμα, γιατί το αίμα και τα συστατικά του μπορούν να αποθηκευτούν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Πριν δώσω αίμα πρέπει να πίνω πολλά υγρά και να έχω φάει κανονικό γεύμα


Σωστό


Οι περισσότερες χώρες συνιστούν στους δωρητές να διατηρούν τη συνήθη τροφή τους και να προσλαμβάνουν υγρά πριν από τη δωρεά, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν βαριά ή λιπαρά γεύματα που μπορεί να οδηγήσουν σε λιπαιμική δωρεά που ίσως χρειαστεί να απορριφθεί. Μια πρόσληψη 500 mls πόσιμου νερού λίγο πριν τη δωρεά μειώνει τον κίνδυνο αγγειοπνευμονογαστρικής αντίδρασης.

Θα πονέσω με το τρύπημα της βελόνας


Λάθος


Απλά πιέστε το εσωτερικό του αγκώνα σας σφιχτά και θα πάρετε μια ιδέα του πώς περίπου αισθάνεται το τσίμπημα της βελόνας ο αιμοδότης. Το μόνο που νιώθεις είναι μια απαλή πίεση και μια στιγμιαία αίσθηση τσιμπήματος. Η αιμοδοσία είναι ασφαλής, οποιαδήποτε ενόχληση ή προβλήματα κατά τη διάρκεια ή μετά τη δωρεά είναι ασυνήθιστα.

Το πιο ασφαλές αίμα για μετάγγιση προέρχεται από εθελοντές μη αμειβόμενους αιμοδότες


Σωστό


Η επαρκής παροχή ασφαλούς αίματος μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω τακτικών δωρεών από εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία. Αυτοί οι χορηγοί είναι η ασφαλέστερη ομάδα δωρητών. Ο επιπολασμός των λοιμώξεων που μεταδίδονται μέσω του αίματος είναι χαμηλότερος σε αυτή την ομάδα από ότι μεταξύ μελών  μιας οικογένειας ή από αμειβόμενους δότες.

×

Παγκόσμια ημέρα δωρεάς αίματος
Παγκόσμια ημέρα αιμοδοσίας
Περίληψη
Η 14η Ιουνίου είναι η παγκόσμια μέρα ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία. Το αγαθό της επαρκούς ποσότητας αίματος υπάρχει κυρίως χάρη στους εθελοντές αιμοδότες.
Ειδικότητα
Γενική Ιατρική
Σύνταξη
Τροποποίηση: Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός5,0/5 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
αίμα, αιμοδοσία, δωρητής αίματος, εθελοντής αιμοδότης, εθελοντική αιμοδοσία, δωρεά αίματος
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια