the doctors blog

Ζάλη - Ίλιγγος

Ζάλη - Αστάθεια - Ίλιγγος

Η ζάλη &  η αστάθεια


Τι ονομάζουμε Ζάλη;


Η ζάλη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πάντα, από αίσθημα λιποθυμίας ή λιποθυμία έως και αίσθημα αδυναμίας ή αστάθειας.

Τι ονομάζουμε Ίλιγγο;


Ζάλη, που δημιουργεί την αίσθηση ότι εσείς ή το περιβάλλον σας περιστρέφονται ή κινούνται καλείται ίλιγγος. 


Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό


Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε κάποια ανεξήγητη, επαναλαμβανόμενη ή σοβαρή ζάλη.

Καλέστε το 166, ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια ή να πάτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών αν παρουσιάσετε νέα, σοβαρή ζάλη ή ίλιγγο μαζί με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • Σημαντικό τραύμα στο κεφάλι 
 • Μια νέα, διαφορετική ή σοβαρή κεφαλαλγία 
 • Δυσκαμψία του αυχένα 
 • Θολή όραση 
 • Αιφνίδια απώλεια ακοής
 • δυσκολία στην ομιλία
 • Στο πόδι ή στο χέρι αδυναμία
 • Απώλεια συνείδησης
 • Πτώση ή δυσκολία στο βάδισμα 
 • Πόνο στο στήθος ή η ταχεία επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού

Ο τρόπος που η ζάλη σε κάνει να νιώθεις - όπως η αίσθηση του ιλίγγου, αίσθημα λιποθυμίας ή σαν να έχετε χάσει την ισορροπία σας - παρέχει ενδείξεις για τις πιθανές αιτίες. Ειδικά καταστάσεις, όπως ορισμένες δραστηριότητες ή θέσεις, μπορεί να δώσουν ενδείξεις ως προς την υποκείμενη αιτία της ζάλης σας. Η διάρκεια των τυχόν επεισοδίων ζάλης και τυχόν πρόσθετα συμπτώματα που αισθάνεστε μπορεί επίσης να βοηθήσουν να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία.


Ζάλη


Η ζάλη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους ενήλικες να επισκεφθούν τους γιατρούς τους. Αν και συχνές ζαλάδες ή σταθερή ζάλη μπορεί να σας κρατήσουν από το να είστε δραστήριοι, η ζάλη σηματοδοτεί σπάνια μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Η θεραπεία της ζάλης εξαρτάται από την αιτία και τα συμπτώματά σας, αλλά είναι συνήθως αποτελεσματική.  


Ζάλη μπορεί συνήθως να περιγραφεί πιο συγκεκριμένα ως ένα από τα ακόλουθα: 

 • Η ψεύτικη αίσθηση της κίνησης ή περιστροφής (ίλιγγος) Ζαλάδα ή την αίσθηση της λιποθυμίας 
 • Απώλεια της ισορροπίας ή αστάθεια (ανισορροπία) Άλλες αισθήσεις όπως κυμαινόμενο, το κολύμπι ή βαριά ζάλη.

Μια σειρά από σοβαρές καταστάσεις υγείας μπορεί να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα. Μερικές από αυτές τις συνθήκες μπορεί να διακόπτουν ή να συγχέουν τα σήματα του εγκεφάλου που λαμβάνει από ένα ή περισσότερα των αισθητηριακών συστημάτων σας, συμπεριλαμβανομένων: 

 • Μάτια, τα οποία θα σας βοηθήσουν να προσδιοριστεί ο τόπος όπου το σώμα σας είναι στο χώρο και το πώς κινείται 
 • Αισθητήρια νεύρα, τα οποία στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλό σας για τις κινήσεις του σώματος και τις θέσεις
 • Εσωτερικό αυτί, το οποίο στεγάζει αισθητήρες που βοηθούν στον εντοπισμό της βαρύτητας και την κίνηση πίσω και εμπρός


Συμπτώματα


Αίσθημα λιποθυμίας: Η ζάλη μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε λιποθυμία και λιποθυμία χωρίς απώλεια συνείδησης. Μερικές φορές η ναυτία και το χλωμό δέρμα συνοδεύουν ένα αίσθημα λιποθυμίας. Αιτίες αυτού του τύπου της ζάλης περιλαμβάνουν: Πτώση της αρτηριακής πίεσης (ορθοστατική υπόταση). Μια δραματική πτώση στη συστολική πίεση του αίματος σας - ο υψηλότερος αριθμός στην ανάγνωση της αρτηριακής σας πίεσης - μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα ή αίσθημα λιποθυμίας. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν σηκωνόμαστε πάρα πολύ γρήγορα.

Ανεπαρκής έξοδος του αίματος από την καρδιά: Ορισμένες προϋποθέσεις, όπως οποιαδήποτε από τις διάφορες παθήσεις του καρδιακού μυός (μυοκαρδιοπάθεια), ένα μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία) ή μείωση του όγκου του αίματος μπορεί να προκαλέσει ανεπαρκή ροή του αίματος από την καρδιά σας. 

Απώλεια της ισορροπίας: Ανισορροπία είναι η απώλεια της ισορροπίας ή η αίσθηση της αστάθειας όταν περπατάτε. 

Αιτίες


Οι αιτίες της ζάλης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Προβλήματα στο εσωτερικό αυτί (αιθουσαίο). 
 • Ανωμαλίες στο εσωτερικό αυτί σας μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε σαν να είστε ασταθής ενώ περπατάτε, ειδικά στο σκοτάδι. 
 • Αισθητηριακές διαταραχές. Η αποτυχία της όρασης και η βλάβη των νεύρων στα πόδια σας (περιφερική νευροπάθεια) είναι κοινά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην διατήρηση της ισορροπίας σας.
 • Προβλήματα αρθρώσεων και των μυών. Μυϊκή αδυναμία και η οστεοαρθρίτιδα - το είδος της αρθρίτιδας που περιλαμβάνει φθορά των αρθρώσεων - μπορεί να συμβάλει στην απώλεια της ισορροπίας όταν πρόκειται για τις αρθρώσεις που κρατούν το βάρος σας.
 • Νευρολογικές παθήσεις. Διάφορες νευρολογικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε προοδευτική απώλεια της ισορροπίας, όπως είναι η νόσος του Parkinson και η παρεγκεφαλιδική αταξία. Φάρμακα.
 • Απώλεια της ισορροπίας μπορεί να είναι μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως οι ναρκωτικές ουσίες,τα καταπραϋντικά και ηρεμιστικά. 
 •  Άλλες αισθήσεις ζάλης όπως αίσθηση ότι αιωρούμαστε, ότι κολυμπάμε κτλ.

Μη ειδικό αίσθημα ζάλης


Ο γιατρός σας μπορεί να αναφέρεται σε αυτό ως μη ειδικό αίσθημα ζάλης. Ορισμένες από τις αιτίες περιλαμβάνουν:


Αιτίες


 • Φάρμακα. Τα φάρμακα για την πίεση μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα λιποθυμίας, αν μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση πάρα πολύ. Πολλά άλλα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μη ειδικά αισθήματα της ζάλης που επιλύονται όταν σταματήσει η φαρμακευτική αγωγή.
 • Διαταραχές εσωτερικό αυτί. Μερικές του εσωτερικού ωτός μπορεί να προκαλέσουν επίμονη ζάλη. 
 • Οι αγχώδεις διαταραχές. Ορισμένες αγχώδεις διαταραχές, όπως κρίσεις πανικού και φόβου πχ σε ανοιχτούς χώρους (αγοραφοβία), μπορεί να προκαλέσουν ζάλη. Μερικές φορές, μια αιτία - όπως μια διαταραχή του αιθουσαίου συστήματος - ενδέχεται να προκαλέσει συμπτώματα, αλλά στη συνέχεια το άγχος προκαλεί ζαλάδες ακόμα και μετά από την επίλυση του εσωτερικού προβλήματος αυτιού. 
 • Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου (αναιμία). Άλλα σημεία και συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν μαζί με ζάλη, αν έχετε αναιμία, περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία και χλωμό δέρμα. 
 • Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία). Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με διαβήτη που χρησιμοποιούν ινσουλίνη. Η ζάλη μπορεί να συνοδεύεται από εφίδρωση και σύγχυση. Οι μολύνσεις αυτιών. Μερικές φορές, λοιμώξεις του αυτιού μπορεί να προκαλέσει ζάλη. Αυτό το είδος της ζάλης θα φύγει, όταν η μόλυνση έχει περάσει. 
 • Υπερθέρμανση και αφυδάτωση. Αν κινείστε σε ζεστό καιρό, ή αν δεν πίνετε αρκετά υγρά, μπορεί να αισθανθείτε ζάλη από την υπερθέρμανση (υπερθερμία) ή από την αφυδάτωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν παίρνετε ορισμένα φάρμακα για την καρδιά. Η ανάπαυση σε ένα δροσερό μέρος και το πόσιμο νερό ή κάποιο ποτό (Gatorade, Powerade, κ.ά.) θα βοηθήσει συνήθως και θα διευκολύνει την αίσθηση ζάλης. 
 • Χρόνια υποκειμενική ζάλη. Αυτό είναι ένα ειδικό κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από επίμονη μη ειδική ζάλη που δεν έχει προφανή ιατρική αιτία. Χρόνια υποκειμενική ζάλη σχετίζεται με υπερευαισθησία στην κίνηση κάποιου. Αυτό το είδος της ζάλης επιδεινώνεται από πολύπλοκα οπτικά περιβάλλοντα (όπως το μπακάλικο), οπτικής κίνησης (όπως μια ταινία), και οπτικά μοτίβα.   


Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ζάλης περιλαμβάνουν:


 • Ηλικία. Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών είναι πιο πιθανό να υφίστανται ιατρικές καταστάσεις που προκαλούν ζάλη. Είναι επίσης πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ζάλη. 
 • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα, όπως για την μείωση της πίεσης του αίματος, η αντιεπιληπτική φαρμακευτική αγωγή, καταπραϋντικά και ηρεμιστικά μπορεί να προκαλέσουν ζάλη. 
 • Ένα παρελθοντικό επεισόδιο ζάλης. Εάν έχετε υποστεί πριν ζάλη, έχετε περισσότερες πιθανότητες να επανεμφανίσετε στο μέλλον.

Η ζάλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να πέσετε και τραυματίσετε τον εαυτό σας. Βιώνοντας ζάλη κατά την οδήγηση αυτοκινήτου ή το χειρισμό βαρέων μηχανημάτων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατυχήματος. Ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσετε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αν η υπάρχουσα κατάσταση της υγείας που μπορεί να προκαλέσει ζάλη σας μένει αθεράπευτη. Συνήθως, για τα συμπτώματα αυτά, πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό, όπως ένα εξειδικευμένο ΩΡΛ ή νευρολόγο.

Επειδή οι πληροφορίες που θα χρειαστούν είναι πολλές είναι μια καλή ιδέα να είστε καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ έχουμε μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσουν να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Ίλιγγος


Ίλιγγος προκύπτει συνήθως από μια ξαφνική ή προσωρινή μεταβολή στη δραστηριότητα των δομών ισορροπίας στο εσωτερικό αυτί σας (αιθουσαίο σύστημα) ή στις συνδέσεις των δομών ισορροπίας στον εγκέφαλο. Αυτές οι συνδέσεις αισθάνονται την κίνηση και τις μεταβολές στη θέση της κεφαλής σας. η όρθια θέση ή κίνηση μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Μερικές φορές, ο ίλιγγος είναι αρκετά σοβαρός ώστε να προκαλέσει ναυτία, εμετό και προβλήματα ισορροπίας. Όμως, τα καλά νέα σχετικά με τον ίλιγγο είναι ότι γενικά δεν θα διαρκέσει πολύ. Μέσα σε δύο εβδομάδες, το σώμα προσαρμόζεται συνήθως σε ό, τι προκαλεί ζαλάδες.

Αιτίες


Αιτίες του ιλίγγου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV). Ο BPPV προκαλεί έντονα, σύντομα επεισόδια ιλίγγου αμέσως μετά την αλλαγή στη θέση του κεφαλιού σας, συχνά όταν γυρίζετε πάνω στο κρεβάτι ή όταν σηκωνόμαστε το πρωί. Ο BPPV είναι η πιο κοινή αιτία του ιλίγγου. 
 • Φλεγμονή στο εσωτερικό αυτί. Τα σημεία και συμπτώματα φλεγμονής του εσωτερικού αυτιού σας (οξεία αιθουσαία νευρίτιδα) περιλαμβάνουν ξαφνική εμφάνιση έντονου, σταθερού ίλιγγου που μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες, μαζί με ναυτία, έμετο και προβλήματα με την ισορροπία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο σοβαρά που θα πρέπει να μείνετε στο κρεβάτι. Όταν συνδυάζεται με την ξαφνική απώλεια ακοής, αυτή η κατάσταση ονομάζεται λαβυρινθίτιδα. Ευτυχώς, η αιθουσαία νευρίτιδα υποχωρεί και ξεκαθαρίζει από μόνη της. Όμως, η έγκαιρη ιατρική περίθαλψη και θεραπεία αποκατάστασης της αιθούσης μπορεί να είναι χρήσιμη για την ταχύτερη ανάρρωση.
 • Νόσος του Meniere. Αυτή η ασθένεια περιλαμβάνει την υπερβολική συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό αυτί σας. Χαρακτηρίζεται από αιφνίδια επεισόδια ιλίγγου που διαρκούν αρκετές ώρες, συνοδεύεται από απώλεια ακοής με διακυμάνσεις, εμβοές στα αυτιά και ένα αίσθημα πληρότητας στο αυτί. 
 • Η αιθουσαία ημικρανία. Ημικρανία είναι περισσότερο από μια διαταραχή κεφαλαλγίας. Ακριβώς όπως μερικοί άνθρωποι βιώνουν μια οπτική «αύρα» με τις ημικρανίες τους, άλλοι μπορεί να έχουν επεισόδια ιλίγγου και άλλα είδη ζάλης λόγω ημικρανίας, ακόμη και όταν δεν έχουν μια σοβαρή κεφαλαλγία. Τέτοια επεισόδια ιλίγγου μπορεί να διαρκέσουν ώρες ή ημέρες και μπορεί να σχετίζονται με πονοκέφαλο, καθώς και ευαισθησία στο φως και το θόρυβο. Ακουστικό νευρίνωμα. 
 • Ένα ακουστικό νευρίνωμα είναι ένα καλοήθης όγκος του αιθουσαίου νεύρου, το οποίο συνδέει το εσωτερικό αυτί με τον εγκέφαλό σας. Τα συμπτώματα ενός ακουστικού νευρώματος περιλαμβάνουν γενικά προοδευτική απώλεια της ακοής και εμβοές στη μία πλευρά συνοδεύεται από ζάλη ή ανισορροπία.
 •  Άλλες αιτίες. Σπάνια, ίλιγγος μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός πιο σοβαρού νευρολογικού προβλήματος, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία ή σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, άλλα νευρολογικά συμπτώματα είναι συνήθως παρόντα, όπως διπλωπία, διαταραχές ομιλίας, αδυναμία ή μούδιασμα του προσώπου, του συντονισμού των άκρων, ή σοβαρά προβλήματα ισορροπίας.

Διάγνωση


Τι μπορείτε να κάνετε πριν το ραντεβού με τον γιατρό


 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς που χρειάζονται πριν τη συνάντηση.
 • Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να έχετε ρωτήσει αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας.
 • Εάν σας έχει προγραμματιστεί για αιθουσαίες δοκιμασίες, ο γιατρός σας θα σας παρέχει οδηγίες σχετικά με οποιαδήποτε φάρμακα και το τι πρέπει να φάτε την ημέρα των δοκιμών.
 • Να είστε έτοιμοι να περιγράψετε ζάλη σας με συγκεκριμένους όρους. Όταν έχετε ένα επεισόδιο ζάλης, νιώθετε σαν το δωμάτιο να περιστρέφεται, ή σαν να γυρίζετε εσείς στο δωμάτιο; Αισθάνεστε ότι θα μπορούσατε να λιποθυμήσετε;

Η περιγραφή που δώσατε για αυτά τα συμπτώματα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει το γιατρό σας να κάνει μια διάγνωση.

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας ή συμπτώματα που έχετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με ζαλάδες. Για παράδειγμα, εάν έχετε αισθανθεί κατάθλιψη ή άγχος πρόσφατα, αυτό είναι σημαντική πληροφορία για το γιατρό σας.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και over-the-counter βιταμίνες ή συμπληρώματα που παίρνετε. Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί.

Για ζάλη, ορισμένα βασικά ερωτήματα για να ρωτήσετε το γιατρό σας:  


 • Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Είναι αυτό το πρόβλημα πιθανόν προσωρινό ή μακράς διαρκείας;
 • Είναι δυνατόν τα συμπτώματα μου να φύγουν χωρίς θεραπεία;
 • Τι επιλογές θεραπείας μπορεί να βοηθήσουν;
 • Έχω άλλες ιατρικές παθήσεις. Πώς μπορώ να χειριστώ καλύτερα αυτές τις καταστάσεις;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσω; Για παράδειγμα, είναι ασφαλές για μένα να οδηγώ; Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό άλλης ειδικότητας;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο που παίρνω;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου;
 • Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε επισκέπτομαι;
  

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας


Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει πιθανώς μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις ζαλάδες σας. Μπορεί να διαρκέσει πολύ χρόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:  

 • Είναι οι ζαλάδες συνεχείς, ή συμβαίνει και σε παροξύνσεις ή επεισόδια;
 • Αν η ζαλάδα σας εμφανίζεται σε επεισόδια, πόσο καιρό αυτά τα επεισόδια διαρκούν;
 • Πόσο συχνά συμβαίνουν επεισόδια ζάλης;
 • Πότε οι ζαλάδες σας φαίνεται να συμβαίνουν, και τι τις προκαλεί;
 • Μήπως η ζάλη σας προκαλεί το δωμάτιο να γυρίζει ή παράγει μια αίσθηση της κίνησης;
 •  Όταν αισθάνεστε ζαλάδα, μπορεί να αισθανθείτε αδυναμία ή λιποθυμία;
 • Μήπως η ζάλη σας αναγκάζει να χάσετε την ισορροπία σας;
 • Τα συμπτώματά σας συνοδεύεται από ήχο ή πληρότητα στα αυτιά σας (εμβοές) ή δυσκολία στην ακοή;
 • Μήπως η όρασή σας θολώνει;
 • Είναι ζάλη σας επιδεινώνεται με την κίνηση του κεφαλιού σας;
 •  Ποια φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα παίρνετε;  

Μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες δοκιμασίες στο αιθουσαίο εργαστήριο, όπως οι εξής:


 • Έλεγχο στην κίνηση των οφθαλμών. Ο γιατρός σας μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία των ματιών σας όταν παρακολουθείτε ένα κινούμενο αντικείμενο. 
 • Μπορεί επίσης να δοθεί αυτό που ονομάζεται θερμική δοκιμασία, στην οποία παρατηρείται η κίνηση των ματιών σας όταν κρύο και ζεστό νερό τοποθετούνται στο πόρο του αυτιού σας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. 
 • Έλεγχο της θέσης του σώματος. Αυτή η δοκιμή λέει ο γιατρός σας ποια μέρη του συστήματος ισορροπίας βασίζεστε περισσότερο και ποια μέρη μπορεί να σας προκαλούν τα προβλήματα. Στέκεστε με γυμνά πόδια σας σε μια πλατφόρμα και προσπαθήστε να κρατήσετε την ισορροπία σας κάτω από διάφορες συνθήκες. 
 • Δοκιμή περιστροφικής καρέκλας. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, μπορείτε να καθίσετε σε μια ηλεκτρονικά ελεγχόμενη καρέκλα που κινείται πολύ αργά σε ένα πλήρη κύκλο. Σε μεγαλύτερες ταχύτητες, κινείται εμπρός και πίσω σε ένα πολύ μικρό τόξο. 
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία (MRI). Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να δημιουργήσουν εικόνες από το κεφάλι και το σώμα σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις λεπτομερείς, σαφείς εικόνες για τον εντοπισμό και τη διάγνωση ενός ευρέως φάσματος συνθηκών.  MRI μπορεί να εκτελείται για να αποκλείσει το ακουστικό νευρίνωμα - ένα καλοήθη όγκο, ή άλλες ανωμαλίες στον εγκέφαλο που μπορεί να είναι η αιτία του ιλίγγου.   

Ακόμη και εάν δεν υπάρχει αιτία ή αν επιμένει η ζάλη, συνταγογραφούμενα φάρμακα και άλλες θεραπείες μπορεί να κάνουν τα συμπτώματά σας ηπιότερα. Οι γιατροί βασίζουν τη θεραπεία της ζάλης σχετικά με την αιτία και τα συμπτώματά σας.   Ο γιατρός σας μπορεί να περιορίσει τα πιθανά αίτια της ζάλης μετά τον καθορισμό του τύπου της ζάλης που αντιμετωπίζετε, επανεξετάζοντας το ιατρικό ιστορικό σας και την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, τη διεξαγωγή μιας φυσικής εξέτασης, και την παραγγελία περαιτέρω δοκιμών με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα σας.

Ζάλη & Ίλιγγος: Χρήσιμες Συμβουλές


Θεραπεία


Ανάλογα με τη διάγνωση ο γιατρός θα ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.


BPPV:
Η θεραπεία περιλαμβάνει μια απλή διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός σας καθοδηγεί με ελιγμούς τη θέση του κεφαλιού σας (ωτολίθων επανατοποθέτηση). Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως αποτελεσματική μετά από μια ή δύο αγωγές.

Εσωτερικές παθήσεις αυτιού: Θεραπεία


Ασκήσεις επανεκπαίδευσης ισορροπίας: (αιθουσαία αποκατάσταση) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οξείας αιθουσαίας νευρίτιδας ή λαβυρινθίτιδας. Αυτές είναι ασκήσεις που μπορείτε να μάθετε από έναν φυσιοθεραπευτή ή τον ΩΡΛ και στη συνέχεια να κάνετε στο σπίτι. Για άμεση ανακούφιση από τη ναυτία και ζάλη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα όπως μεκλιζίνη και διαζεπάμη ή μπορεί να συστήσει διμενυδρινικό. Μια σύντομη αγωγή των κορτικοστεροειδών μπορεί να βελτιώσει την αιθουσαία λειτουργία σας. 

Νόσος του Meniere: Η θεραπεία της νόσου του Μενιέρ Meniere συνεπάγεται μείωση της κατακράτησης των υγρών του σώματός σας μέσω χρήσης διουρητικών και συχνά διαιτητικές αλλαγές, όπως η δίαιτα χαμηλή σε αλάτι. Περιστασιακά, μπορεί να συστηθούν ενέσεις μέσα από το τύμπανο ή χειρουργική επέμβαση.

Η αιθουσαία ημικρανία: Για την καταπολέμηση του ιλίγγου που σχετίζεται με αιθουσαία ημικρανία, ο γιατρός σας μπορεί να προσπαθήσουν να σας βοηθήσει να καθορίσετε πρέπει να αποφευχθούν όσα τις πυροδοτούν, με επίκεντρο τη διατροφή, το στρες, τον ύπνος και την άσκηση. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιθέσεων αιθουσαίας ημικρανίας. Μπορείτε επίσης να μάθετε συγκεκριμένες ασκήσεις για να βοηθήσετε να γίνει το σύστημα ισορροπίας σας λιγότερο ευαίσθητο στην κίνηση (αιθουσαία αποκατάσταση). 

Οι αγχώδεις διαταραχές: Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό, για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας και τις ζαλάδες.

Εάν αισθανθείτε ζάλη, σκεφτείτε αυτές τις συμβουλές:


Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ζάλη μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ισορροπία σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και σοβαρό τραυματισμό.


 • Αποφύγετε τη μετακίνηση ξαφνικά. 
 • Σηκωθείτε αργά. 
 • Οχυρώστε το σπίτι σας με την αφαίρεση κινδύνων, όπως ηλεκτρικά καλώδια και έπιπλα. 
 • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικά χαλιά στο μπάνιο και το ντους σας ορόφους. Καθίστε ή ξαπλώστε αμέσως όταν αισθάνεστε ζάλη.
 • Αποφύγετε την οδήγηση αυτοκινήτου ή το χειρισμό βαρέων μηχανημάτων, εάν αισθάνεστε συχνά ζάλη.
 • Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό στις σκάλες και όπου μπορείτε να περπατήσετε, αν βγείτε από το κρεβάτι τη νύχτα.
 • Περπατήστε με μπαστούνι, εάν είναι απαραίτητο.
 • Αποφύγετε τη χρήση καφεΐνης, αλκοόλ και καπνού. Η υπερβολική χρήση των ουσιών αυτών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σας.
 • Εάν έχετε την τάση να αισθάνεστε ζαλάδα όταν σηκώνεστε, δοκιμάστε να κάνετε αλλαγές στη στάση του σώματος. 
 • Πίνετε άφθονα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη ζαλάδα.   
 • Επιπλέον, εάν είχατε επεισόδια ζάλης κατά την οδήγηση, να φροντίσετε για εναλλακτική μεταφορά, ενώ είστε σε αναμονή για να δείτε το γιατρό σας.
 • Ρωτήστε τους φίλους, την οικογένεια ή τους συναδέλφους σας να σας βοηθήσουν να πάτε από και προς την εργασία και σε άλλες δραστηριότητες, ή σκεφτείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 
 • Αν η ζαλάδα σας κάνει να νιώθετε σαν να μπορεί να πέσετε, να λάβετε μέτρα για τη μείωση του κινδύνου σας. Κρατήστε το σπίτι σας καλά φωτισμένο και απαλλαγμένο από κινδύνους που μπορεί να σας ρίξουν κάτω. Αποφύγετε τα πολλά ηλεκτρικά καλώδια. 
 • Τοποθετήστε τα έπιπλα όπου είναι απίθανο να χτυπήσετε, και να χρησιμοποιείτε αντιολισθητικά χαλιά στην μπανιέρα και στα δάπεδα των ντους.   
 • Για να εντοπιστεί τι προκαλεί τα συμπτώματά σας, μπορεί να σας ζητηθεί να αναστρέψετε το κεφάλι σας προς τα πίσω ή να ξαπλώσετε σε μια συγκεκριμένη πλευρά στην αίθουσα εξετάσεων, έτσι ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να σας παρατηρήσει.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να τονίσουμε πως όλες οι καταστάσεις που προαναφέρθηκαν χρήζουν αντιμετώπισης από εξειδικευμένο ΩΡΛ και δεν θα πρέπει να αμελούνται γιατί μπορεί να υποκρύπτουν παθήσεις απειλητικές για τη ζωή. Η θεραπεία τους μπορεί να είναι απλή και άμεση αλλά μπορεί να χρειάζεται και πολύ χρόνο και προσπάθεια και γι’ αυτό ο ασθενής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος.
×

Ο Εξειδικευμένος σας Ωτορινολαρυγγολόγος:
Ζάλη - Ίλιγγος
Ζάλη - Αστάθεια - Ίλιγγος
Περίληψη

Η αίσθηση ότι εσείς ή το περιβάλλον σας περιστρέφονται ή κινούνται είναι η γνωστή μας ζάλη - ίλιγγος.  Αστάθεια, άγχος , ανισορροπία. Χρήσιμες συμβουλές
Ειδικότητα
Ωτορινολαρυγγολογία
Σύνταξη
Δρ. Λέκκας Ιωάννης
Τροποποίηση: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,9/5 (σε 21 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
ζάλη, ίλιγγος, βουητά στα αυτιά, ωρλ, αστάθεια, ισορροπία, ανισορροπία, βαρηκοία
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια