the doctors blog

Εμβοές - βουητά στα αυτιά

Βουίζουν τα αυτιά μου , Βουητά στα αυτιά, Εμβοές

Βουίζουν τα αυτιά & το κεφάλι μου : Βουητό στα αυτιά - Εμβοές


Οι εμβοές είναι θόρυβοι (κουδούνισμα, βούισμα, σφύριγμα, βουητό) στα αυτιά ή το κεφάλι ενός ατόμου, όταν δεν υπάρχει σχετική εξωτερική πηγή που να παράγει αυτόν το θόρυβο. 


Αν και δεν υπάρχει σίγουρη θεραπεία, κάποιες αιτίες των εμβοών είναι θεραπεύσιμες. Οι εμβοές μπορούν να βελτιωθούν και με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Οι εμβοές δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της. Είναι ένα σύμπτωμα της ασθένειας του ατόμου, η οποία μπορεί περιλαμβάνει τα αυτιά, το κεφάλι και τον εγκέφαλο.

Υπάρχουν δύο τύποι εμβοών:


 1. Υποκειμενικές εμβοές - ήχοι που μπορούν να ακουστούν μόνο από εσάς. Είναι ο πιο κοινός τύπος των εμβοών και συνήθως συνδέεται με προβλήματα που επηρεάζουν το σύστημα ακοής σας. 
 2. Αντικειμενικές εμβοές - ήχοι που μπορεί να ακουστούν από εσάς ή τον οικογενειακό σας γιατρό, όταν αυτός (ή αυτή) ακούει μέσα από ένα στηθοσκόπιο που τοποθετείται κοντά στο αυτί σας. Αυτό το είδος των εμβοών είναι λιγότερο συχνό και συνήθως προκαλείται από ένα φυσικό πρόβλημα που παράγει ήχο μέσα ή κοντά στο αυτί. Για παράδειγμα, τα προβλήματα με την στένωση των αιμοφόρων αγγείων σας. 

Μια άλλη κατάταξη είναι σε μη σφύζουσες (που είναι συνήθως οι υποκειμενικές) και σε σφύζουσες (που είναι κυρίως οι αντικειμενικές), ανάλογα με το εάν ο ήχος που ακούμε έχει χαρακτήρα σφυγμικό ή μόνιμο. 

Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με τις υποκειμενικές – μη σφύζουσες μιας και αφορούν τον περισσότερο πληθυσμό και συχνά η αιτία τους είναι μη αντιμετωπίσιμη.

 • Οι εμβοές δεν θα πρέπει να επηρεάσουν δραματικά την ποιότητα της ζωής σας. Θα πρέπει να αποφευχθεί η εστίαση της προσοχής στις εμβοές σας και να λάβετε μέτρα για να διαχειριστείτε την κατάσταση.
 • Αποφύγετε τον υπερβολικό θόρυβο, και βρείτε χαλάρωση και διαχείριση του στρες με τεχνικές που πετυχαίνουν για σας.
 • Πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων υποφέρουν από κάποιου βαθμού εμβοές, που κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές. Το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν πληγεί σοβαρά είναι μικρό.
 • Είναι κοινό για τις εμβοές ενός ατόμου να επηρεάζονται από το άγχος ή την κούραση, αλλά αυτό δεν έχει καμία περαιτέρω επίπτωση.
 • Μερικοί από τους πιο κοινούς ήχους που συνδέονται με εμβοές είναι: Ήχος συνεχούς τόνου Buzzing σφύριγμα βρυχηθμός Βουητό Σφυγμικού χαρακτήρα με τις οποίες θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο   


Οι πιο κοινές αιτίες των εμβοών περιλαμβάνουν:


 • Η έκθεση σε δυνατούς ήχους
 •  Έντονο στρες ή τραύμα κεφαλής 
 • Εκφύλιση των τριχωτών κυττάρων στον κοχλία
 • Παθήσεις αυτιών, όπως η ωτοσκλήρυνση, το βύσμα κυψελίδας και η ωτίτιδα Νόσος του Meniere
 • Ορισμένα φάρμακα.
 • Νευρολογικά προβλήματα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας   


Τα δύο κύρια αποτρέψιμα αίτια των εμβοών είναι:


 1. Η έκθεση σε δυνατό θόρυβο - για παράδειγμα, θορυβώδεις χορτοκοπτικές μηχανές ή τα αλυσοπρίονα ή όπλα. Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται βιομηχανικοί εργάτες, οι αγρότες και οι εργαζόμενους στις μεταφορές. Ακούγοντας μουσική δυνατά στα αυτοκίνητα, μέσω ακουστικών και σε συναυλίες μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο. 
 2. Μερικά συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα - πάντα να ελέγξετε με το γιατρό σας εάν το φάρμακο που συνταγογραφείται για εσάς έχει μια παρενέργεια πρόκλησης εμβοών ή κάνει τα πράγματα χειρότερα.   


Επιπτώσεις των εμβοών στη ψυχολογία


Οι εμβοές μπορεί να είναι εξαιρετικά εξουθενωτικές, επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να εργαστεί ή να αντιμετωπίσει τις καθημερινές δραστηριότητες της ζωής. 
Οι άνθρωποι με εμβοές μπορεί να υποφέρουν από:

 • Έντονη δυσφορία (αυτό είναι κοινό)
 • Κατάθλιψη
 • Εναλλαγές συχνές διάθεσης 
 • Ένταση, ευερεθιστότητα ή απογοήτευση
 • Μειωμένη συγκέντρωση
 • Προβλήματα ύπνου
 • Σκέψεις αυτοκτονίας μπορεί να εμφανιστούν όταν ένα άτομο είναι στα πρώτα στάδια των εμβοών

Με τον καιρό, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε τις εμβοές σας και να μειώσετε τις αρνητικές συναισθηματικές συνέπειες που έχουν για σας.  


Τα πρώτα στάδια των εμβοών


Όταν αρχικά μάθετε ότι έχετε εμβοές, θα πρέπει να: Συμβουλευτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση Μάθετε όλα οσα μπορείτε για τις εμβοές Αποδεχτείτε ότι έχετε εμβοές. Αφού το έχετε κάνει αυτό, είστε στα μισά του δρόμου για την σε βάθος γνώση του προβλήματος Καταλάβετε ότι μπορεί να βιώσετε κατάθλιψη και κούραση στα πρώτα στάδια.  


Αντίδραση στο θόρυβο και τις εμβοές


Όταν το μυαλό σας παίρνει για πρώτη φορά έναν ήχο από το περιβάλλον, το χαρακτηρίζει ως απειλητικό, ουδέτερο ή μη-απειλητικό. Την επόμενη φορά που θα ακούσετε το θόρυβο, το μυαλό σας θα αντιδράσει αυτόματα. Για παράδειγμα, μια κόρνα αυτοκινήτου συνήθως θα σας φέρει περισσότερο σε εγρήγορση και έτοιμο να βγείτε από το δρόμο του αυτοκινήτου, ακόμη και αν δεν μπορείτε να το δείτε στην πραγματικότητα. Όταν το μυαλό σας ακούει πρώτα εμβοές, δεν μπορεί να αφορά οποιοδήποτε ήχο προηγουμένως έχει ταξινομηθεί ως θόρυβος και έτσι θα το χαρακτηρίσει ως εν δυνάμει απειλή. Αυτό τοποθετεί το μυαλό και το σώμα σε μια κατάσταση μεγάλης ανησυχίας. Αν το μυαλό σας υποστηρίζει την αντίληψη ότι οι εμβοές είναι απειλητικές, θα ανησυχείτε κάθε φορά που θα ακούτε τις εμβοές σας.


Προσαρμογή στις εμβοές


Ο σκοπός όλων των πασχόντων είναι να φτάσουν στο σημείο όπου οι εμβοές τους να μην επηρεάζουν αδικαιολόγητα την ποιότητα ζωής τους. Αυτό είναι γνωστό ως εξοικείωση. Είναι σημαντικό να κάνουμε ιατρικές εξετάσεις για την επίλυση των υποκείμενων φόβων σας σχετικά με τις εμβοές (για παράδειγμα, ότι μπορεί να προκληθούν από μια σοβαρή ασθένεια). Δεν μπορείτε να συνηθίσετε στις εμβοές, αν είστε φοβισμένοι. Προσαρμογή στις εμβοές είναι σαν να μετακομίζετε από τη χώρα προς την πόλη. Κατά την αρχή, θα παρατηρήσετε το θόρυβο της κυκλοφορίας, αλλά μετά από 12 μήνες, μπορεί πλέον να έχετε συνηθίσει. Η κατανόηση του πώς ο εγκέφαλός μας αντιδρά στο θόρυβο είναι το πρώτο βήμα για να είστε σε θέση να ζείτε με εμβοές.  


Μόλις συνηθίσετε τις εμβοές:


Δε θα έχουν καμία αρνητική συναισθηματική σημασία. Ως εκ τούτου, δε θα επηρεάζουν πλέον αδικαιολόγητα τη ζωή σας. Θα παρατηρήσετε μια βελτίωση στον ύπνο, την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε, την κατάθλιψη και το άγχος Θα υπάρχουν ακόμα μερικές μέρες όπου οι εμβοές σας είναι πιο ενοχλητικές απ 'ότι συνήθως, για παράδειγμα, όταν είστε αγχωμένοι ή κουρασμένοι.  


Διαχείριση των εμβοών


Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για τις εμβοές τους και ότι θα πρέπει απλά να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Αν και δεν υπάρχει σίγουρη θεραπεία για τις εμβοές, με την βοήθεια των ειδικών οι άνθρωποι που πλήττονται μπορούν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τις εμβοές στο σημείο όπου δεν είναι πλέον πρόβλημα για αυτούς. Οι άνθρωποι με εμβοές μπορούν να συνεχίσουν να έχουν μια πλήρη και παραγωγική ζωή.  


Στρατηγικές για τη διαχείριση των εμβοών


Όσο περισσότερη προσοχή δίνετε στις εμβοές σας, τόσο πιο δύσκολο είναι να συνηθίσετε σε αυτές. Προσπαθήστε να: Αποδεχθείτε τις εμβοές ως μέρος της ζωής σας Σταματήστε να ανησυχείτε για τιε εμβοές σας Κρατηθείτε απασχολημένοι - εστίαση στην ευχάριστη και τόνωση των δραστηριοτήτων Βρείτε για τη χαλάρωση και τη διαχείριση του στρες στρατηγικές που δουλεύουν για σας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν γιόγκα, τάι τσι, ρεφλεξολογία και μασάζ.  


Πράγματα που αποφεύγουμε για να βοηθήσουμε στη διαχείριση εμβοών


Μπορείτε να βοηθήσετε να γίνουν οι εμβοές λιγότερο οδυνηρές αν μπορείτε να δεχθείτε:

 • Ότι χρειάζεται μια μακρά σειρά από θεραπείες. 
 • Να μην ζείτε με την ελπίδα για μια θαυματουργή θεραπεία ή θαυματουργό φάρμακο
 • Να μην παραμείνετε θυμωμένοι για τις εμβοές σας
 • Το αίσθημα ενοχής για να μην αντιμετωπιστούν Μιλώντας γι 'αυτό συνεχώς με την οικογένεια και τους φίλους
 • Να παρακολουθείτε διαρκώς το επίπεδο των εμβοών σας.   


Στρες & εμβοές


Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το στρες κάνει τις εμβοές χειρότερα. Αν και το άγχος είναι μέρος της καθημερινής ζωής, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τα επίπεδα του στρες με τη χρήση τεχνικών χαλάρωσης. Θα βοηθήσει εάν:

 • Μείνετε όσο πιο ήρεμοι μπορείτε – η ταραχή για τις εμβοές σας μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα
 • Ανάπτυξη τεχνικών και δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε
 • Προσπαθήστε να αποφύγετε αγχωτικές καταστάσεις
 • Σκεφτείτε θετικά – η αρνητική σκέψη και ο θυμός μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
 • Αν είναι να συνηθίσετε να εμβοές σας, θα πρέπει να αρχίσετε να δέχεστε αυτές ως μη-απειλητικές. Αν συνεχίσουμε να βλέπουμε τις εμβοές ως απειλή, θα τονιστούν.  


Εμβοές & δυνατός θόρυβος


Ο δυνατός θόρυβος θα επιδεινώσει τις εμβοές. Θα πρέπει:

 • Να φοράτε ωτοασπίδες για δραστηριότητες όπως το κούρεμα του γκαζόν ή χρησιμοποιώντας ένα αλυσοπρίονο
 • Να αποφύγετε τα δυνατά νυχτερινά κέντρα ή να χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες.   


Βοηθήματα ακοής & εμβοές


Η καλή ποιότητα και σωστή τοποθέτηση βοηθημάτων ακοής μπορεί να: Μειώσει την αντίληψή σας για τις εμβοές με τη βελτίωση της ακοής σας Απομακρύνει το στρες της ακρόασης ενός ήχου. Συμβουλευτείτε τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο σας για το ενδεχόμενο χρήσης νέας γενιάς ακουστικών που βελτιώνουν τις εμβοές.    


Φάρμακα για τη θεραπεία εμβοών


Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την αγωγή των εμβοών. Ηρεμιστικά, αγχολυτικά και ορισμένα άλλα φάρμακα μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα κατά τα πρώτα στάδια. Ωστόσο, τα φάρμακα, χωρίς την παροχή συμβουλών είναι σπάνια αποτελεσματικά. Η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική και ο βελονισμός σπάνια φαίνεται να είναι χρήσιμα.   Χειρουργικής και εμβοές Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι ιδιαίτερα σπάνια.  


Υπνοθεραπεία & η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία για εμβοές


Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει έμμεσα βοηθώντας την χαλάρωση. Γνωστική θεραπεία της συμπεριφοράς, η οποία προσφέρεται από τους κλινικούς ψυχολόγους, μπορεί να σας βοηθήσει να: Αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε για τις εμβοές Μάθετε τρόπους για να εστιάσετε την προσοχή σας μακριά από τις εμβοές σας Ελέξτε το άγχος που συνδέεται με εμβοές.  


TRT


Η θεραπεία TRT συνδυάζει περιόδους ακούγοντας χαμηλά επίπεδα ειδικών ήχων με συμβουλευτικές συνεδρίες. Η συμβουλευτική έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση των εμβοών και των αρνητικών συναισθημάτων που συνδέονται με αυτές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος που έχετε.

Με την ηχο-θεραπεία σας, μπορεί να σας δοθεί μια συσκευή παρόμοια με ένα ακουστικό βαρηκοΐας που φοριέται στο αυτί σας ή πίσω από το αυτί σας. Θα ακούσετε ένα χαμηλό θόρυβο του περιβάλλοντος μέσω της συσκευής για έξι έως 20 ώρες την ημέρα, ειδικά όταν είστε σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Δεν καλύπτει τις εμβοές σας εντελώς, αλλά συμβάλει στο να καταστούν λιγότερο ενοχλητικές. Με την πάροδο του χρόνου, η ευαισθητοποίηση σας από διαφορετικούς ήχους μειώνεται και θα παρατηρήσετε τις εμβοές σας μόνο αν επικεντρωθείτε σε αυτές. Απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία TRT - όπου έχετε συμβουλευτική και ηχοθεραπεία μαζί - μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση από τον ήχο-θεραπεία από μόνη της.  


Αλλαγές στον τρόπο ζωής και εμβοές


Αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις εμβοές περιλαμβάνουν:

 • Διατροφή - οι επιστημονικές μελέτες για να αποδείξουν ή να αποκλείσουν ότι τα ύποπτα τρόφιμα κάνουν εμβοές χειρότερα. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μείωση καφεΐνης (τσάι, καφές, σοκολάτα ή ποτά τύπου κόλα), κινίνη (τονωτικό νερό) και το αλκοόλ, καθώς μπορεί να επιδεινώσει προσωρινά τις εμβοές για μερικούς ανθρώπους. Δεν πρέπει να αποφύγετε αυτά τα στοιχεία συνολικά. Απλά πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να αυξήσουν προσωρινά τις εμβοές σας. Πλούσια σε υδατάνθρακες γεύματα, για παράδειγμα, ζυμαρικά, που ακολουθείται από κέικ, μπορεί να έχουν μια κατευναστική ή κατασταλτική επίδραση, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη. Ωστόσο, δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να χωνέψει το φαγητό σας πριν πάτε για ύπνο για να βοηθήσετε στην αποφυγή ενός διαταραγμένου ύπνου.
 • Η διακοπή του καπνίσματος - το κάπνισμα στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το ζωτικό οξυγόνο στα αυτιά σας και τα αισθητήρια κυττάρα τους. Μένοντας σωματικά και πνευματικά δραστήριοι - περιλαμβάνει άσκηση (περπάτημα είναι πολύ ευεργετικό), χόμπι ή ενδιαφέροντα. Ακόμα κι αν εμβοές σας εμποδίζουν από το να εργάζεστε, να κρατηθείτε σωματικά και πνευματικά δραστήριοι όσο το δυνατόν. 
 • Μην αποχωρήσετε από τη ζωή. Βρίσκοντας τους καλύτερους τρόπους για να συγκαλύψετε τις εμβοές σας - δοκιμάστε τον εαυτό σας σε περιβάλλουν με ευχάριστο θόρυβο, για παράδειγμα, να παίζει το ραδιόφωνο χαμηλά ή να ακούτε μουσική χαλαρωτική, τη βροχή που πέφτει στην οροφή ή το κύμα στον ωκεανό.   


Εμβοές & αϋπνία


Πραγματική αϋπνία ορίζεται ως ο κακός ύπνος που ακολουθείται από ημερήσια κόπωση. Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που βιώνουν οδυνηρά επίπεδα των εμβοών αναφέρουν αρχικά κάποιες διαταραχές του ύπνου. Διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικά ποσά του ύπνου. Το ζήτημα δεν είναι πόσο ύπνο έχετε, αλλά πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Οι επιδράσεις της αϋπνίας στην διάρκεια της ημέρας  είναι το κύριο πρόβλημα.


Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν: Σωματική κούραση Δυσκολία στη συγκέντρωση Αισθάνεστε κατάθλιψη, ευερεθιστότητα ή λήθαργο. Είναι σημαντικό να τεθεί η αϋπνία σε μια προοπτική. Ο ύπνος μια κακή βραδιά δεν θα επηρεάσει πραγματικά τις επιδόσεις σας την επόμενη ημέρα, αν και μπορεί να αισθάνεστε ληθαργικός, οξύθυμος ή κυκλοθυμικός. Ο κακός ύπνος για μια εβδομάδα μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πολύ κουρασμένος, αλλά τα αποτελέσματα αυτά εξαφανίζονται μετά τον ύπνο μιας καλής νύχτας.

Συσχέτιση της αυπνίας και του χαρακτήρα των εμβοών που ακούει ο ασθενής


Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της έντασης ή τον τόνο των ήχων που σχετίζονται με τις εμβοές και την παρουσία των διαταραχών του ύπνου. Η αϋπνία συνδέεται με άλλους παράγοντες που εμφανίζονται μαζί με εμβοές, όπως το στρες.  


Παράγοντες που συμβάλλουν στην αϋπνία σε ένα άτομο με εμβοές:


Η διαταραχή του ύπνου στο άτομο με τις εμβοές μπορεί να εμφανιστεί ή να ενισχυθεί από τα εξής:

 • Προβλήματα υγείας - για παράδειγμα, η αρθρίτιδα, ημικρανίες ή άσθμα
 • Ψυχολογικοί παράγοντες - για παράδειγμα, το άγχος ή συναισθηματική κρίση
 • Η χρήση ναρκωτικών - για παράδειγμα, αλκοόλ ή φαρμάκων στον ύπνο
 • Ανησυχητικό περιβάλλον - για παράδειγμα, ένα δυσάρεστο κρεβάτι ή ενοχλητικός φωτισμός
 • Κλιματισμού - συνθηκών  


Βελτίωση του ύπνου - αντιμετώπιση αυπνίας στα άτομα με εμβοές


Για την επιτυχή βελτίωση του ύπνου σας, θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τους παράγοντες που συμβάλλουν. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, η βιοανάδραση και η προοδευτική χαλάρωση, μπορεί να λειτουργήσουν καλά. Πειραματιστείτε και βρείτε την τεχνική που λειτουργεί για σας. Θα πρέπει επίσης να κάνετε τα εξής:

 • Δοκιμάστε να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα.
 • Κρατείστε το κρεβάτι σας για ύπνο - αποφύγετε τα επιχειρήματα ή τις σοβαρές συζητήσεις στο κρεβάτι Αποφύγετε τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Πειραματιστείτε με χαμηλής έντασης θορύβους του περιβάλλοντος στην κρεβατοκάμαρα, για παράδειγμα, να αφήσετε το ραδιόφωνο παίζει απαλά ή να παίξετε cd με κύματα ωκεανών. Αν δεν είστε κοιμισμένοι μετά από μισή ώρα, σηκωθείτε και να πάτε σε ένα άλλο δωμάτιο, και να κάνετε κάτι ήσυχο και χαλαρωτικό. Το ίδιο ισχύει και αν ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα. Θυμηθείτε, μην πηγαίνετε στο κρεβάτι εάν δεν αισθάνεστε υπνηλία. Κάντε κάτι ήσυχο και χαλαρωτικό, μέχρι να αισθάνεστε υπνηλία. Μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε αν μπορείτε να αποφύγετε την κατανάλωση βαριών γευμάτων πριν τον ύπνο. 
 • Είναι επίσης μια καλή ιδέα για να μειωθεί αργά το απόγευμα και το βράδυ σας η κατανάλωση: αλκοόλ σοκολάτας Τσαγιού, καφέ και αναψυκτικών με καφεΐνη Τσιγάρων.
 • Η τακτική άσκηση σας βοηθά να αντιμετωπίσετε καλύτερα το άγχος και μειώνει την κόπωση, η οποία μπορεί να κάνει τον ύπνο πιο δύσκολη ή διαταραγμένο.   


Ιατρικές συμβουλές για την αϋπνία και τις εμβοές


Αν έχετε οποιαδήποτε σωματικά προβλήματα που συμβάλλουν στην διαταραχή του ύπνου σας, ζητήστε ιατρική συμβουλή. Εάν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα ύπνου σας, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Μην προσπαθήσετε μόνος σας.

Προσοχή στις διάφορες "θεραπείες" που κυκλοφορούν για τις εμβοές


Οι περισσότερες από τις λεγόμενες «θεραπείες» στην αγορά δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με μια συγκεκριμένη θεραπεία, ρωτήστε το γιατρό σας.  


Πράγματα που πρέπει να θυμάστε


 • Οι εμβοές είναι ένα σύμπτωμα ενός προβλήματος συνήθως με το σύστημα της ακοής σας.
 • Θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε εμβοές.
 • Υπάρχει μια ποικιλία από θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.
 • Το κλειδί για την εξοικείωση είναι πλέον να μην νιώθετε πως απειλείστε από τις εμβοές σας.
 • Όσο περισσότερη προσοχή δίνετε στις εμβοές σας, τόσο πιο δύσκολο είναι να τις συνηθίσετε.×

Ο Εξειδικευμένος σας Ωτορινολαρυγγολόγος:
Εμβοές - βουητά στα αυτιά
Βουίζουν τα αυτιά & το κεφάλι μου : Βουητό στα αυτιά - Εμβοές
Περίληψη

Οι εμβοές είναι θόρυβοι (βουητό, κουδούνισμα, σφύριγμα) στα αυτιά ή το κεφάλι ενός ατόμου, όταν δεν υπάρχει σχετική εξωτερική πηγή που να τους παράγει
Ειδικότητα
Ωτορινολαρυγγολογία
Σύνταξη
Δρ. Λέκκας Ιωάννης
Τροποποίηση: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,7/5 (σε 43 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
εμβοές, βουητά, ζάλη, ίλιγγος, βουητά στα αυτιά, ωρλ, ισορροπία, βαρηκοία, βουητό στα αυτιά
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια