the doctors blog

Ζάλη & ίλιγγος, δυο συχνές ενοχλήσεις

ζάλη ίλιγγος αστάθεια


Ζάλη & ίλιγγος, αστάθειαΗ ζάλη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πάντα, από αίσθημα λιποθυμίας ή λιποθυμία έως και αίσθηση αδυναμίας ή αστάθειας.


Καταπολεμήστε τη ζάλη: Εβδομάδα κατά της αστάθειαςVestibular Disorders Assosiation • Ζάλη που δημιουργεί την αίσθηση ότι εσείς ή το περιβάλλον σας περιστρέφονται ή κινούνται καλείται ίλιγγος.
 • Η ζάλη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους ενήλικες να επισκεφθούν τους γιατρούς τους.
 • Αν και συχνές ζαλάδες ή σταθερή ζάλη μπορεί να σας κρατήσουν από το να είστε δραστήριοι, η ζάλη σηματοδοτεί σπάνια μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή κατάσταση.


Θεραπεία ζάλης


Η θεραπεία της ζάλης εξαρτάται από την αιτία και τα συμπτώματά σας, αλλά είναι συνήθως αποτελεσματική. Ζάλη μπορεί συνήθως να περιγραφεί πιο συγκεκριμένα ως ένα από τα ακόλουθα:

 • Η ψεύτικη αίσθηση της κίνησης ή περιστροφής (ίλιγγος) 
 • Ζαλάδα ή την αίσθηση της λιποθυμίας 
 • Απώλεια της ισορροπίας ή αστάθεια (ανισορροπία) 
 • Άλλες αισθήσεις όπως κυμαινόμενο, το κολύμπι ή βαριά ζάλη 
 • Μια σειρά από σοβαρές καταστάσεις υγείας μπορεί να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα. 

Μερικές από αυτές τις συνθήκες μπορεί να διακόπτουν ή να συγχέουν τα σήματα του εγκεφάλου που λαμβάνει από ένα ή περισσότερα των αισθητηριακών συστημάτων σας, συμπεριλαμβανομένων:

 • Μάτια, τα οποία θα σας βοηθήσουν να προσδιοριστεί ο τόπος όπου το σώμα σας είναι στο χώρο και το πώς κινείται 
 • Αισθητήρια νεύρα, τα οποία στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλό σας για τις κινήσεις του σώματος και τις θέσεις 
 • Εσωτερικό αυτί, το οποίο στεγάζει αισθητήρες που βοηθούν στον εντοπισμό της βαρύτητας και την κίνηση πίσω και εμπρός 

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό;


Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε κάποια ανεξήγητη, επαναλαμβανόμενη ή σοβαρή ζάλη.Καλέστε το 166 ή ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια ή να πάτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών αν παρουσιάσετε νέα, σοβαρή ζάλη ή ίλιγγο μαζί με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • Σημαντικό τραύμα στο κεφάλι  
 • Μια νέα, διαφορετική ή σοβαρή κεφαλαλγία δυσκαμψία του αυχένα θολή όραση 
 • Αιφνίδια απώλεια ακοής δυσκολία στην ομιλία 
 • στο πόδι ή στο χέρι αδυναμία 
 • Απώλεια συνείδησης 
 • Πτώση ή δυσκολία στο βάδισμα 
 • Πόνο στο στήθος ή η ταχεία επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού    

Ίλιγγος


Ο τρόπος που η ζάλη σε κάνει να νιώθεις - όπως η αίσθηση του ιλίγγου, αίσθημα λιποθυμίας ή σαν να έχετε χάσει την ισορροπία σας - παρέχει ενδείξεις για τις πιθανές αιτίες.Ειδικά καταστάσεις, όπως ορισμένες δραστηριότητες ή θέσεις, μπορεί να δώσουν ενδείξεις ως προς την υποκείμενη αιτία της ζάλης σας.Η διάρκεια των τυχόν επεισοδίων ζάλης και τυχόν πρόσθετα συμπτώματα που αισθάνεστε μπορεί επίσης να βοηθήσουν να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία.   Ίλιγγος  
 • Ίλιγγος προκύπτει συνήθως από μια ξαφνική ή προσωρινή μεταβολή στη δραστηριότητα των δομών ισορροπίας στο εσωτερικό αυτί σας (αιθουσαίο σύστημα) ή στις συνδέσεις των δομών ισορροπίας στον εγκέφαλο. 
 • Αυτές οι συνδέσεις αισθάνονται την κίνηση και τις μεταβολές στη θέση της κεφαλής σας. η όρθια θέση ή κίνηση μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. 
 • Μερικές φορές, ο ίλιγγος είναι αρκετά σοβαρός ώστε να προκαλέσει ναυτία, εμετό και προβλήματα ισορροπίας. Όμως, τα καλά νέα σχετικά με τον ίλιγγο είναι ότι γενικά δεν θα διαρκέσει πολύ. Μέσα σε δύο εβδομάδες, το σώμα προσαρμόζεται συνήθως σε ο, τι προκαλεί ζαλάδες.

Αιτίες του ιλίγγου μπορεί να περιλαμβάνουν: 

 • Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV). Ο BPPV προκαλεί έντονα, σύντομα επεισόδια ιλίγγου αμέσως μετά την αλλαγή στη θέση του κεφαλιού σας, συχνά όταν γυρίζετε πάνω στο κρεβάτι ή όταν σηκωνόμαστε το πρωί. Ο BPPV είναι η πιο κοινή αιτία του ιλίγγου. Φλεγμονή στο εσωτερικό αυτί. Τα σημεία και συμπτώματα φλεγμονής του εσωτερικού αυτιού σας (οξεία αιθουσαία νευρίτιδα) περιλαμβάνουν ξαφνική εμφάνιση έντονου, σταθερού ίλιγγου που μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες, μαζί με ναυτία, έμετο και προβλήματα με την ισορροπία. 
 • Νόσος του Meniere. Αυτή η ασθένεια περιλαμβάνει την υπερβολική συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό αυτί σας. Χαρακτηρίζεται από αιφνίδια επεισόδια ιλίγγου που διαρκούν αρκετές ώρες, συνοδεύεται από απώλεια ακοής με διακυμάνσεις, εμβοές στα αυτιά και ένα αίσθημα πληρότητας στο αυτί. 
 • Η αιθουσαία ημικρανία. Ημικρανία είναι περισσότερο από μια διαταραχή κεφαλαλγίας. Ακριβώς όπως μερικοί άνθρωποι βιώνουν μια οπτική «αύρα» με τις ημικρανίες τους, άλλοι μπορεί να έχουν επεισόδια ιλίγγου και άλλα είδη ζάλης λόγω ημικρανίας, ακόμη και όταν δεν έχουν μια σοβαρή κεφαλαλγία. Τέτοια επεισόδια ιλίγγου μπορεί να διαρκέσουν ώρες ή ημέρες και μπορεί να σχετίζονται με πονοκέφαλο, καθώς και ευαισθησία στο φως και το θόρυβο. 
 • Ακουστικό νευρίνωμα. Ένα ακουστικό νευρίνωμα είναι ένα καλοήθης όγκος του αιθουσαίου νεύρου, το οποίο συνδέει το εσωτερικό αυτί με τον εγκέφαλό σας. Τα συμπτώματα ενός ακουστικού νευρώματος περιλαμβάνουν γενικά προοδευτική απώλεια της ακοής και εμβοές στη μία πλευρά συνοδεύεται από ζάλη ή ανισορροπία. 
 • Άλλες αιτίες. Σπάνια, ίλιγγος μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός πιο σοβαρού νευρολογικού προβλήματος, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία ή σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, άλλα νευρολογικά συμπτώματα είναι συνήθως παρόντα, όπως διπλωπία, διαταραχές ομιλίας, αδυναμία ή μούδιασμα του προσώπου, του συντονισμού των άκρων, ή σοβαρά προβλήματα ισορροπίας.
Ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με τη ζάλη - ίλιγγο & τη θεραπεία τους από τον Εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο του The Doctors.


×

Ο Εξειδικευμένος σας Ωτορινολαρυγγολόγος:
Ζάλη & ίλιγγος, δυο συχνές ενοχλήσεις
Ζάλη & ίλιγγος, δυο συχνές ενοχλήσεις
Περίληψη
Η ζάλη:  λιποθυμία & αίσθηση αστάθειας. Ο Ίλιγγος: η Ζάλη που δημιουργεί την αίσθηση ότι εσείς ή το περιβάλλον σας περιστρέφονται & πως να τα καταπολεμήσετε
Ειδικότητα
Ωτορινολαρυγγολογία
Σύνταξη
Δρ. Λέκκας Ιωάννης
Τροποποίηση: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,8/5 (σε 5 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
ζάλη, ίλιγγος, αστάθεια
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια