the doctors blog

Κνίδωση - Αίτια & Θεραπεία -The Doctors

κνίδωση αίτια θεραπεία

Κνίδωση - Αίτια & Θεραπεία


Κνίδωση  είναι αγγειακή αντίδραση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πομφών (εντοπισμένο οίδημα) με ερυθρή περιφέρεια και έντονο κνησμό ή αίσθημα νυγμών.

Φωτογραφία : Ενημερωτικό πόστερ για την κνίδωση - CIU and YOU

κνίδωση αίτια θεραπεία

Εικόνα ασθενούς με κνίδωση

Οι πομφοί μπορεί να ενωθούν δίνοντας μια εικόνα πολυκυκλικού προτύπου στο δέρμα. Μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα όπως: κοιλιακό άλγος, συριγμός, αναπνευστική δυσχέρεια. Η κνίδωση μπορεί επίσης να συνοδεύεται από αναφυλαξία και υπόταση.

Σχετικά με την κνίδωση


 • Η οξεία κνίδωση αναπτύσσεται σε διάστημα ημερών έως εβδομάδων με πομφούς οι οποίοι διαρκούν ο καθένας το μέγιστο 24 ώρες. 
 • Οι παλαιές βλάβες εξαφανίζονται ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται νέες βλάβες και τελικά επέρχεται υποχώρηση όλων των βλαβών σε διάστημα έξι εβδομάδων. 
 • Καθημερινά επεισόδια κνίδωσης με συνολική διάρκεια μεγαλύτερη από έξι εβδομάδες εμφανίζονται στην χρόνια κνίδωση. 
 • Περισσότερο από το 50% της χρόνιας κνίδωσης είναι ιδιοπαθής δηλαδή δεν ανευρίσκεται συγκεκριμένο αίτιο. Φυσικά ερεθίσματα μπορεί να ευθύνονται για την χρόνια κνίδωση έτσι έχουμε την κνίδωση από ψύχος, θερμότητα, υδατογενή κνίδωση, χολινεργική κνίδωση, δερμογραφισμός, κνίδωση από πίεση, από δόνηση, από άσκηση και τέλος ηλιακή κνίδωση. 

Ποια είναι τα αίτια;


 • Φάρμακα: Το πιο συχνό αίτιο οξείας κνίδωσης με την πενικιλίνη το πιο συχνά συσχετιζόμενο φάρμακο. Η ασπιρίνη ευθύνεται σε ποσοστό έως και 30% για την έξαρση της χρόνιας κνίδωσης. 
 • Φαγητό: Σχετίζεται με την οξεία κνίδωση και σπανιότερα με τη χρόνια. Τα συνήθη αλλεργιογόνα είναι σοκολάτα, οστρακοειδή, ξηροί καρποί, ντομάτα, φράουλα, χοιρινό, σκόρδο, αυγά, γάλα και μπαχαρικά. Αν τα επεισόδια κνίδωσης είναι οξέα και υποτροπιάζοντα θα πρέπει να τηρηθεί διατροφικό ημερολόγιο. Αποκλείονται τα συνήθη αλλεργιογόνα για διάστημα είκοσι ημερών και στη συνέχεια προστίθενται ένα ένα και παρακολουθείται η αντίδραση. 
 • Πρόσθετα - συντηρητικά τροφίμων: Όταν τα υποπτευόμαστε αποφεύγουμε το ψωμί και τις ζύμες, τα αλλαντικά, το κρασί, τη μπύρα, τα τυριά, τις σάλτσες και τα τουρσιά. 
 • Λοιμώξεις: Η οξεία κνίδωση μπορεί να σχετίζεται με λοιμώξεις του αναπνευστικού κυρίως στρεπτοκοκκικές. Χρόνιες ιογενείς λοιμώξεις όπως η ηπατίτιδα B και C μπορεί να προκαλέσουν κνίδωση. 
 • Συναισθηματικό στρες: Μπορεί να ευθύνεται. 
 • Νεοπλάσματα: Καρκινώματα και η Νόσος Hodgkin's έχουν συσχετιστεί. 
 • Εισπνεόμενες ουσίες: Γρασίδι, οικιακή σκόνη, ακάρεα, μαλλί, βαμβάκι, καπνός τσιγάρου, μούχλα και αποσμητικά χώρου μπορεί να προκαλέσουν κνίδωση. 
 • Αλκοόλ: Μπορεί να προκληθεί κνίδωση με ασαφή όμως μηχανισμό. 
 • Ορμονική ανισορροπία: Η χρόνια κνίδωση είναι δύο φορές συχνότερη στις γυναίκες και έχει συσχετιστεί με χαμηλά επίπεδα DHEA-S. Τα μαστοκύτταρα που βρίσκονται γύρω από τα αγγεία μετά από κάποιο ερέθισμα εκκρίνουν ισταμίνη με αποτέλεσμα την αύξηση διαπερατότητας των αγγείων και οίδημα. 

Διάγνωση 


Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στην κλινική εικόνα και την διάρκεια των βλαβών (κάτω από 24 ώρες). Το λεπτομερές ιστορικό και η κλινική εξέταση είναι απαραίτητα για την εκτίμηση της κνίδωσης ενώ μπορεί να προστεθεί και εργαστηριακός έλεγχος. 

Θεραπεία κνίδωσης


Η θεραπεία στηρίζεται στην αποφυγή του αιτιολογικού παράγοντα και στα αντισταμινικά καθώς και νεότερες ουσίες όπως η ομαλιζουμαμπή.

Ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με την κνίδωση και τη θεραπεία της από τον Εξειδικευμένο Δερματολόγο του The Doctors.


×

Ο Εξειδικευμένος σας Δερματολόγος:
Κνίδωση - Αίτια & Θεραπεία -The Doctors
Κνίδωση - Αίτια & Θεραπεία -The Doctors
Περίληψη
Τι είναι η κνίδωση; Ποια τα αίτια της; Κνίδωση & φάρμακα. Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία; Τι ρόλο παίζει η διατροφή. Ο Εξειδικευμένος Δερματολόγος
Ειδικότητα
Δερματολογία
Σύνταξη
Δρ. Σελίμης Γεώργιος
Τροποποίηση: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,8/5 (σε 6 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
κνίδωση, δερματικό πρόβλημα, δερματολογία
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια