the doctors blog Τηλέφωνο: 211-8006020

Ανεύρυσμα εγκεφάλου. Συμπτώματα, Αντιμετώπιση & Θεραπεία με εμβολισμό

Ανεύρυσμαα εγκεφάλου : θεραπεία αντιμετώπιση με εμβολισμό

Ανεύρυσμα εγκεφάλου ή εγκεφαλικό ανεύρυσμα


Το εγκεφαλικό ανεύρυσμα οφείλεται στην διεύρυνση του τοιχώματος ενός ενδοκράνιου αγγείου. Τα ανευρύσματα εγκεφάλου ανευρίσκονται στο 3-5% του πληθυσμού και παρουσιάζονται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 35-60 ετών. Στην πλειονότητά τους τα ανευρύσματα είναι ασυμπτωματικά. Συνήθως τα ανευρύσματα γίνονται αντιληπτά μετά την ρήξη τους και την εμφάνιση εγκεφαλικής αιμορραγίας, η οποία είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση με ποσοστά θνητότητας περίπου 40% και σημαντική αναπηρία στους περισσότερους επιζώντες. Οι ρήξεις αποτελούν το 3-5% των εγκεφαλικών επεισοδίων.Συμπτώματα & διάγνωση του εγκεφαλικού ανευρύσματος


Η διάγνωση γίνεται με συνδυασμό συμπτωματολογίας και εργαστηριακών εξετάσεων. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα ακόλουθα στην περίπτωση ρήξης:


 • Ξαφνικός, πολύ έντονος πονοκέφαλος
 • Ναυτία και έμετος
 • Απώλεια συνείδησης
 • Αυχενική δυσκαμψία


Στην περίπτωση μη ραγέντος ανευρύσματος τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα εξής: Πονοκέφαλος, πτώση βλεφάρου, θάμβος όρασης η και διπλωπία.Εργαστηριακές Εξετάσεις


Για τη διάγνωση χρησιμοποιούμε αναίμακτες μεθόδους, δηλαδή αξονική αγγειογραφία και μαγνητική αγγειογραφία. Συχνά για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με την μορφολογία του ανευρύσματος χρησιμοποιούμε μια ελάχιστα επεμβατική διαγνωστική εξέταση η οποία λέγεται ψηφιακή αγγειογραφία.Αντιμετώπιση & Θεραπεία με εμβολισμό


Ο κύριος λόγος που επιβάλλει τη θεραπεία ενός ραγέντος ανευρύσματος σε ασθενείς με πρόσφατη εγκεφαλική αιμορραγία είναι ο άμεσος κίνδυνος που διατρέχουν για επαναιμορραγία.

Σε ασθενείς με μη ραγέντα ανευρύσματα χωρίς συμπτώματα η θεραπεία αποσκοπεί στην πρόληψη μιας εγκεφαλικής αιμορραγίας. Η θεραπεία συνιστάται σε μη ραγέντα ασυμπτωματικά ανευρύσματα με μέγεθός πάνω από 7 χιλιοστά. Στην απόφαση για θεραπεία ενός μη ραγέντος ανευρύσματος λαμβάνεται υπόψιν και η θέση του ανευρύσματος καθώς και η ηλικία του ασθενούς. Μικρά ανευρύσματα, μεγέθους κάτω των 5-7 χιλιοστών, συχνά παρακολουθούνται περιοδικά με αγγειογραφία και δεν προτείνεται επέμβαση λόγω του μικρού κινδύνου ρήξης τους.


Αντιμετώπιση ανευρύσματος με εμβολισμό


 • Σήμερα, τα περισσότερα ανευρύσματα αντιμετωπίζονται ενδοαγγειακά με τη μέθοδο του εμβολισμού. Αυτό βασίζεται στη δημοσίευση μιας μεγάλης μελέτης σύγκρισης της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης και της επέμβασης του εμβολισμού το 2002 η οποία ανέδειξε την υπεροχή της ενδοαγγειακής θεραπείας.
 • Αυτή η μέθοδος συνίσταται στην προώθηση ενός μικροκαθετήρα δηλαδή ενός πολύ μικρού πλαστικού σωλήνα εντός του ανευρύσματος. Ο καθετήρας εισέρχεται στο σώμα μέσω μικρής τομής λίγων χιλιοστών στην περιοχή του λαγονίου.
 • Μέσω του καθετήρα τοποθετούνται μεταλλικά σπειράματα(coils) μέσα στο ανεύρυσμα ώστε να μην εισέρχεται αίμα μέσα σε αυτό και να μην υπάρχει κίνδυνος μελλοντικής αιμορραγίας.
 • Σε ανευρύσματα με ευρύ αυχένα χρησιμοποιούνται μεταλλικά stent σε συνδυασμό με τα coils για να επιτευχθεί ο αποκλεισμός του ανευρύσματος και καλύτερο αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.
 • Τελευταία έχουν αναπτυχθεί και ενδοαγγεικές θεραπείες με ειδικές συσκευές που μοιάζουν με stent και ονομάζονται τροποποιητές ροής οι οποίες έχουν πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε ιδιαίτερα δύσκολα ανευρύσματα.Η καθοδήγηση του καθετήρα και των μεταλλικών σπειραμάτων επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ειδικού ακτινολογικού εξοπλισμού.


Αναισθησία


Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία.Παραμονή στην κλινική


Σε περίπτωση εμβολισμού μη ραγέντων ανευρυσμάτων ο μέσος όρος παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο δεν ξεπερνά τις δύο ημέρες, ενώ για τα ραγέντα ανευρύσματα ο χρόνος παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο είναι τουλάχιστον 10-14 μέρες.


Ένα μικρό ποσοστό των ανευρυσμάτων αντιμετωπίζεται με ανοιχτή νευροχειρουργική επέμβαση, κατά την οποία γίνεται απολίνωση του ανευρύσματος δηλαδή η τοποθέτηση ενός μεταλλικού clip κατά μήκος του αυχένα του ανευρύσματος.Αποτέλεσμα αντιμετώπισης & θεραπείας


 • Με τον εμβολισμό επιτυγχάνεται η πρόληψη της αιμαρραγίας του ανευρύσματος. Συνήθως η θεραπεία είναι ριζική και το αποτέλεσμα σταθερό στο χρόνο. 
 • Σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών της τάξεως του 10% απαιτείται και δεύτερη επέμβαση (επανεμβολισμός) στο μέλλον λόγω παραμόρφωσης των coils ή σχηματισμού καινούργιου ανευρύσματος.


Συνδυασμός με άλλες παθήσεις & προβλήματα


 • Πολυκυστική νόσος των νεφρών (αυτοσωμική κυρίαρχη μορφή ): Ο 1 στους 20 ασθενείς έχει ανεύρυσμα εγκεφάλου
 • Χρήση κοκαίνης
 • Ινομυώδης δυσπλασία


Πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το ανεύρυσμα εγκεφάλου. Πρόληψη – Check-up - Συμβουλές/tips - Αλήθειες / Ψέματα - Συχνές ερωτήσεις
×

Ο Εξειδικευμένος σας Επεμβατικός Ακτινολόγος:
Ανεύρυσμα εγκεφάλου. Συμπτώματα, Αντιμετώπιση & Θεραπεία με εμβολισμό
Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση. Ο εμβολισμός
Περίληψη

Το ανεύρυσμα εγκεφάλου. Αίτια, Συμπτώματα, Εξετάσεις & Διάγνωση. Αναλυτικά ο εμβολισμός : η σύγχρονη αντιμετώπιση & θεραπεία του εγκεφαλικού ανευρύσματος.
Ειδικότητες
Ακτινολογία Επεμβατική, Νευροακτινολογία
Σύνταξη
Δρ. Γκόγκας Χρήστος
Τροποποίηση: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Γλώσσα: ελληνικά
Αξιολόγηση
Βαθμός4,7/5 (σε 12 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά με:
ανεύρυσμα εγκεφάλου, ανεύρυσμα , εμβολισμός, στένωση καρωτίδων, εγκεφαλικό ανεύρυσμα, επεμβατική ακτινολογία
Το άρθρο έχει ελεχθεί από:
TheDoctors Medical Organization
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016
Σκοπός συγγραφής
Ενημέρωση κοινού (δεν αποτελεί πρόταση ή υποκατάσταση ιατρικής θεραπείας)
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
google profile
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Hμερομηνία γεννήσεως
Λίγα λόγια